1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yozgat’ta İlk Defa Açık Kalp Ve Akciğer Kist Hidatiği Ameliyatı Yapıldı
Yozgat’ta İlk Defa Açık Kalp Ve Akciğer Kist Hidatiği Ameliyatı Yapıldı

Yozgat’ta İlk Defa Açık Kalp Ve Akciğer Kist Hidatiği Ameliyatı Yapıldı

Yozgat Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde ilde ilk defa açık kalp ve akciğer kist hidatiği ameliyatı yapıldı.

A+A-

Yozgat Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde ilde ilk defa açık kalp ve akciğer kist hidatiği ameliyatı yapıldı. Sağlık alanında önemli çalışmalara imza atan üniversite hastanesinde, kalp ve akciğer pompasına bağlanan hastanın kalp duvarındaki ve akciğerindeki kistler başarılı bir cerrahi operasyonla çıkartıldı.

Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Ekim ve Göğüs Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bayram Metin başkanlığındaki ekip tarafından yapılan açık kalp ameliyatıyla kalbinde ve akciğerinde kist hidatikleri oluşan 47 yaşındaki hasta sağlığına kavuştu. Türkiye’de her yüz bin kişiden altısında karşılaşılan bir rahatsızlık olan ve özellikle hayvancılık, hayvan ürünleri ile uğraşan kişilerde ve bölgelerde yaygın olarak görülen bu hastalık, kırsal alanlarda, Doğu ve İç Anadolu bölgelerinde önemli bir halk sağlığı problemi olarak görülüyor. Yapısal olarak köpek, koyun, deve, keçi ve büyükbaş hayvanlardan direkt temasla veya yıkanmadan tüketilen sebzeler ve meyvelerden bulaşarak yerleşen kist hidatiği sık olarak karaciğer, akciğer, beyin, dalak ve böbrek gibi organlarda görülüyor.

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Ekim, kistlerin patlamasının ani ölümlere neden olabileceğini belirterek, Yozgat’ta ilk olma özelliği taşıyan cerrahi operasyonun Türkiye’de sayılı merkezlerde yapılabildiğini kaydetti. Ekim, "Hastamızda kalpte yaklaşık 5 santimetre, akciğerde ise 4 santimetre çapında kistler vardı. Biz bunları başarılı bir ameliyatla çıkarttık. Artık ilimizde açık kalp ameliyatları, her türlü kardiyak ve terosik ameliyatlar rahatlıkla yapılabilmektedir. Bu kapsamda böyle rahatsızlıkları olan vatandaşlarımızın başka illere gitmesine gerek yoktur. Bundan sonra rahatlıkla kendi illerinde bulunan tıp fakültesi hastanemizde ameliyatlarını olabilirler." diye konuştu. CİHAN

Yozgat’ta ilk defa açık kalp ve akciğer kist hidatiği ameliyatı yapıldı

Yozgat’ta ilk defa açık kalp ve akciğer kist hidatiği ameliyatı yapıldı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.