1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Afyonkarahisar'da 10 Yıl Önce Bulunan Yeraltı Şehri İlgi Bekliyor
Afyonkarahisarda 10 Yıl Önce Bulunan Yeraltı Şehri İlgi Bekliyor

Afyonkarahisar'da 10 Yıl Önce Bulunan Yeraltı Şehri İlgi Bekliyor

Afyonkarahisar’ın Çobanlar ilçesine bağlı Kocaöz beldesinde 10 yıl önce ortaya çıkan yeraltı şehrinin giriş kısmı hiçbir çalışma yapılmadığından çökerek toprak atlında kaldı.

A+A-

Afyonkarahisar’ın Çobanlar ilçesine bağlı Kocaöz beldesinde 10 yıl önce ortaya çıkan yeraltı şehrinin giriş kısmı hiçbir çalışma yapılmadığından çökerek toprak atlında kaldı. 8 katlı olduğu düşünülen şehrin ancak iki katına kadar inilebilmişti.

Bir vatandaşa ait arazide temel kazısı sırasında ortaya çıkan ve MS 4. yüzyıllara ait olduğu bildirilen yeraltı şehrinin girişi bakımsızlık ve ilgisizlikten dolayı çöktü. Ortaya çıktığı dönemde yeraltı şehrinin ilk iki katına bakılabilmişti.

Çobanlar ilçe Belediye Başkanı Salih Alaka, bulunan yeraltı şehrinin tamamen gün yüzüne çıkartılması için kendilerinin de gayret gösterdiklerini söyledi. Alaka, “Yeraltı şehri için ödenek geldiğinde arkeolog bulunamadı. Arkeolog bulunduğunda ise ödenek bulunamadı.” dedi. Alaka, kentin tamamının ortaya çıkartılarak turizme kazandırılması gerektiğini belirtti.

Afyonkarahisar İl Genel Meclis (İGM) Başkanı Salih Sel de yeraltı şehrinin girişinin kapandığından bilgilerinin olmadığını, ancak önümüzde ki günlerde İGM komisyonları aracılığı ile o bölgede gerekli incelemeleri yaptıracaklarını belitti.

Söz konusu yerde gerekli arkeolojik kazıların yapılması için ilgili bakanlıklara yazıların yazıldığı bilgisini veren Müze Müdürü Mevlüt Üyümez, ancak eleman eksikliğinden dolayı gerekli çalışmaların bir türlü başlatılamadığını ifade etti.

Yeraltı şehrinin hemen yanı başında çiftlik ve besihanesi bulunan vatandaşlar, yer altı şehrinin bulunmasından dolayı ilk başlarda çok mutlu olduklarını ancak, bir çivi dahi çakılamadığını belirtti.

Öte yandan, tesadüf eseri ortaya çıkarılan yeraltı şehrinin Bolvadin Kemerkaya yeraltı şehri ile aynı özelliklerde olduğu belirtildi. Şehrin, Roma İmparatorluğu döneminde işkence gören Hıristiyanlar tarafından sığınak amaçlı olarak kullanıldığı tahmin ediliyor.



CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.