1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Alman Siyasetçiden Göçmenlere: Köklerinizi Muhafaza Edin
Alman Siyasetçiden Göçmenlere: Köklerinizi Muhafaza Edin

Alman Siyasetçiden Göçmenlere: Köklerinizi Muhafaza Edin

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Başbakanı Hannelore Kraft ve eyaletin Meclis Başkanı Carina Gödecke Alman vatandaşlığına yeni geçmiş 100 göçmeni meclise davet etti.

A+A-

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Başbakanı Hannelore Kraft ve eyaletin Meclis Başkanı Carina Gödecke Alman vatandaşlığına yeni geçmiş 100 göçmeni meclise davet etti. Düzenlenen ‘Hoş geldin’ töreniyle birlikte Alman vatandaşlığına geçişi teşvik için ‘Ja, ich will’ (Evet, kabul ediyorum) kampanyası başlatıldı.

Duisburglu Emine Bozkurt’un da özel davetli olduğu törende konuşan Başbakan Kraft, göçmenlerin Alman vatandaşlığına geçmelerini teşvik için kuvvetli bir işaret vermek istediklerini söyledi. Başbakan, “Sevinçliyiz, bu adımı attığınız için sizlere teşekkür ediyoruz.” dedi. Eyaletin tam anlamıyla bir ‘vatandaşlığa geçiş’ yeri olmasının yanı sıra ciddi bir ‘hüsnü kabul kültürü’ ve çoğulcu olması gerektiğini belirten Kraft, Almanya’nın bu şekilde anılmayı hak ettiğini dile getirdi.

Kraft, “Ren ve Ruhr havzalarına bu kadar göçmen gelmeseydi ekonomimiz bugünkü noktaya gelemezdi.” diye konuştu. Herkesin kendi kimliğini muhafaza etmek isteyeceğinin altını çizen Kraft, çifte vatandaşlık konusunda ümit vermeyi de ihmal etmedi. Eyaletler Meclisi’nde çifte vatandaşlığın verilmesi ve opsiyon modelinin kaldırılması konusunda öncü olduklarını hatırlatan Kraft, “Her AB vatandaşı Alman vatandaşlığına geçtiğinde eski vatandaşlığını muhafaza ediyor. AB haricindeki ülke vatandaşlarına da aynı muameleyi yaparak onları hüsnü kabul ile karşılamalıyız.” şeklinde konuştu.

KRV Meclis Başkanı Carina Gödecke ise Alman vatandaşlığına geçenlere köklerini muhafaza etme çağrısında bulundu. Gödecke, kendi kökünün yanına yeni kökler ilave etmenin de yararına işaret etti.

Meclis kürsüsüne çağırılan 23 yaşındaki Emine Bozkurt da, ailesinin Almanya’ya geliş hikayesini anlattı. Dedesinin ilk nesil ile birlikte geldiğini, babasının 16 yaşında bir genç olarak gelip Marxloh’a yerleştiğini ve hâlâ orada çalıştığını anlatan Bozkurt vatandaşlığa geçişte çok zorlukla karşılaştığını söyledi. Devlet daireleri arasında adeta mekik dokuduğunu ve memurların zaman zaman kaba tavırlarıyla da karşılaştığını anlatan Bozkurt’un “Kendimi esas memleketim olan Türkiye ile bağdaştırdığım gibi aynı şekilde Almanya ile de bağdaştırıyorum. Bende eksik olan sadece çifte vatandaşlık.” sözleri büyük alkış topladı. CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.