1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Altınbeşik Mağarası, Güneş Enerjisiyle Aydınlatılıyor
Altınbeşik Mağarası, Güneş Enerjisiyle Aydınlatılıyor

Altınbeşik Mağarası, Güneş Enerjisiyle Aydınlatılıyor

Antalya’nın İbradı ilçesine bağlı Ürünlü köyünde bulunan Altınbeşik Mağarası, kendi enerjisini kendisi üretiyor.

A+A-

Antalya’nın İbradı ilçesine bağlı Ürünlü köyünde bulunan Altınbeşik Mağarası, kendi enerjisini kendisi üretiyor. Projesi Antalya İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) desteğiyle ışıklandırılan mağara, yeni ve modern görüntüsüyle ışıl ışıl parlıyor.

Altınbeşik Mağarası, tamamen güneş enerjisiyle elde edilen enerji ile aydınlatılıyor. Bugüne kadar mağaralar genellikle yüksek gerilim üzerinden aktarılan güç ile aydınlatılırken, Altınbeşik Mağarası kendi enerjisiyle hem su altı hem su üstü hem de çevre aydınlatmasını birlikte yapıyor.
Nitelikleri itibariyle dünyanın sayılı mağaraları arasında gösterilen Altınbeşik Mağarası’nın doğal ve çevreci bir proje ile aydınlatılması başta bölge halkı olmak üzere her kesimden takdir topluyor.

Mağaranın aydınlatılmasında 24 ayrı güneş paneli kullanılırken, LED ve armatürlerin ışık şiddeti de mağaranın özelliğine göre dikkat edilerek belirlendiği açıklandı. Bölgenin dokusuna uygun konuşlandırılan güneş panellerinden yaklaşık 9 kilovat elektrik elde edilirken mağara içerisine yerleştirilen 22’si su altında, 23’ü su üstünde ve yürüyüş yolunda 13 adet kaya görünümlü toplam 58 LED günlük ortalama 1,5 – 2 kilovat elektrik tüketip diğerini akülerde biriktirebiliyor. Kurulan sistemin bir parçası olan aküler 20 günlük enerji stoku yapabiliyor.

Antalya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Faruk Karaçay, uzun süredir devam eden çalışmanın hedefine uygun olarak tamamlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Karaçay, “Bölge ve ülke turizmi açısından son derece yararlı bir proje olduğuna inanıyor ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.
CİHAN

Altınbeşik Mağarası, güneş enerjisiyle aydınlatılıyor

Altınbeşik Mağarası, güneş enerjisiyle aydınlatılıyor

Altınbeşik Mağarası, güneş enerjisiyle aydınlatılıyor

Altınbeşik Mağarası, güneş enerjisiyle aydınlatılıyor

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.