1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Başkentli Üreticilere 16 Bin 500 Kovan Kafkas Irkı Arı Dağıtıldı
Başkentli Üreticilere 16 Bin 500 Kovan Kafkas Irkı Arı Dağıtıldı

Başkentli Üreticilere 16 Bin 500 Kovan Kafkas Irkı Arı Dağıtıldı

Ankara İl Özel İdaresi tarafından 17 ilçedeki yaklaşık bin 500 üreticiye toplam 16 bin 500 kovan kafkas ırkı arı dağıtıldı.

A+A-

Ankara İl Özel İdaresi tarafından 17 ilçedeki yaklaşık bin 500 üreticiye toplam 16 bin 500 kovan kafkas ırkı arı dağıtıldı. Mayıs ayında 3 bin 500 kovan arıyı üreticilerle buluşturan İl Özel İdaresi Kızılcahamam ilçesinde düzenlenen bir törenle vatandaşlara arılarını dağıttı. Törene İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Ceylan, Kızılcahamam Kaymakamı Mustafa Çit, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdür Yardımcısı Veli Çelebi, İl Genel Meclisi Ak Parti Grup Başkanı Ahmet Arslanoğlu ve vatandaşlar katıldı. Protokol üyeleri özel arı kıyafeti giyerek vatandaşlara arılarını teslim etti.Arılarını alan vatandaşlar kovanları açarak incelemelerde bulundu.

Özellikle tarım arazilerinin az olduğu kırsal kesimdeki vatandaşlara dağıtılan arı kovanları ile üreticilere alternatif geçim kaynağı ve köyden kente göçün engellenmesi hedefleniyor.Bu bağlamda Ankara’nın Çamlıdere, Kızılcahamam, Ayaş, Beypazarı,Nallıhan, Gölbaşı, Kalecik, Akyurt, Elmadağ, Bala, Sincan,Kazan, Mamak, Çubuk, Güdül,Şereflikoçhisar ve Haymana ilçesindeki toplam bin 500 üreticiye son 5 yıl içerisinde16 bin 500 kovan arı dağıtıldı. Son bir ay içerisinde 3 bin 500 kovan arıyı üreticilere teslim eden İl Özel İdaresi hasat döneminde özellikle Çamlıdere, Güdül, Çubuk, Beypazarı ve Kızılcahamam bölgesinden rekor düzeyde bal üretimi bekliyor.

Arı dağıtım töreninde bir konuşma yapan İl Özel İdare Genel Sekreteri Adem Ceylan, "Ankara kırsalında tarımsal potansiyelinin güçlendirilmesi ve tarımın çeşitlendirilmesiyle ilgili projelere devam ediyoruz. Projeler yüzde 25 vatandaş katkı paylı kalan bedeli ise hibe olarak uygulanmaktadır. Tarım arazisi güçlü olan bölgelerimizde sera,sertifikalı tohum kullanımını gibi tarımsal potansiyeli artıracak projeleri, tarım alanlarının kısıtlı olduğu bölgelerimizde ise küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık ile arıcılığı yoğun bir şekilde destekliyoruz. İl Özel İdaresi olarak Ankara’ya 750 sera kurduk. Özel idare olarak vatandaşlarımızın sadece alt yapı sorunlarını gidermiyoruz. Onların bulundukları bölgede geçimlerini sağlayacak projelerde üretiyoruz. Böylelikle kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın ekonomik durumlarını güçlenmesine katkı yapıyoruz." diye konuştu.

ANKARA’NIN DEĞERLERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARTILIYOR

Ankara’nın ismi ile özdeşleşen unutulmaya yüz tutmuş değerlerini gün yüzüne çıkartmak için çeşitli projeler yaptıklarını ifade eden Adem Ceylan şunları söyledi: "Tiftik keçisi ve 'Ankara balı' başkentimiz ile özdeşleşmiş fakat unutulmaya yüz tutmuş değerlerimizden. Bu değerlerimizi yeniden gün yüzüne çıkarmak için projeler yaparak uygulamaya koyduk. Çamlıdere ve Kızılcahamam’da organik arıcılığı başlattık. Çamlıdere, Kızılcahamam, Güdül, Beypazarı ve Çubuk ilçesinin bir bölümü organik arıcılık için çok uygun. Arıcılığa uygun diğer ilçelerimizle birlikte bu bölgeye mayıs ayında 3 bin 500 kovan arı dağıtımı gerçekleştirdik. Son 5 yıl içerisinde Ankara’nın 17 ilçesindeki yaklaşık bin 500 üreticiye 16 bin 500 yüz arı dağıttık.Bu projeler ile unutulan Ankara Balı’nı gün yüzüne çıkartacağız."

Ankara İl Özel İdaresi AK Parti Grup Başkanı Ahmet Arslanoğlu ise "Özellikle Kızılcahamam,Çamlıdere, Güdül ve Çubuk İlçesinin Kızılcahamam’a bakan bölgelerinde arazi çok dağlık ve engebeli, tarıma elverişli değil. Bu bölgelerimizde başta Ankara Keçisi olmak üzere arıcılığı destekliyoruz. Bu projeler ile gelir seviyesi düşük olan yöre insanını kalkındırmak için çalışmalar yapıyoruz." diye konuştu.

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdür Yardımcısı Veli Çelebi ise iki kurum arasındaki işbirliğine dikkat çekerek tarım ve hayvancılıkla ilgili tüm projelere Tarım Kredi olarak gereken desteğin verileceğini söyledi. Çelebi, "Ülkemiz ekonomisinin kalkınmasında tarım ve hayvancılık önemli bir etken. İl Özel İdaresi projeleri yaparken bölgeleri etüt ederek ihtiyaçları ona göre tespit etmiş. Görüyoruz ki çok iyi bir saha çalışması yapılarak yöreye uygun desteklemeler yapılmış.Son iki yıl içerisinde dağıtılan arıların mali değeri yaklaşık 1 milyon lira. Kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımız geçim kaynağı olan bu tip projelere kurum olarak gereken bütün desteği vereceğiz." ifadelerini kullandı.

Törenden sonra arılarını alan vatandaşlar ise "Arıları özel idareden yüzme 25 katkı paylı kalan yüzde 75’i hibe olarak aldık. Yöremizde tarım arazileri kısıtlı olduğu için geçimimizi tarladan sağlayamıyorduk. Bu proje ile köyümüzün geçim kaynağı arıcılık oldu. İnşaallah bu sene bölgemizi bala doyuracağız." diye duygularını dile getirdi.



CİHAN

Başkentli üreticilere 16 bin 500 kovan kafkas ırkı arı dağıtıldı

Başkentli üreticilere 16 bin 500 kovan kafkas ırkı arı dağıtıldı

Başkentli üreticilere 16 bin 500 kovan kafkas ırkı arı dağıtıldı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.