1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Becirman Köylüleri, İsim Değişikliğinin Hızlandırılmasını İstiyor
Becirman Köylüleri, İsim Değişikliğinin Hızlandırılmasını İstiyor

Becirman Köylüleri, İsim Değişikliğinin Hızlandırılmasını İstiyor

Batman'da Vergili köyünün sakinleri, valiliğe dilekçe ile başvurarak köyün eski ismi olan Becirman'ın yeniden verilmesini istedi.

A+A-

Batman'da Vergili köyünün sakinleri, valiliğe dilekçe ile başvurarak köyün eski ismi olan Becirman'ın yeniden verilmesini istedi. Başvurunun, İl İdare Kurulu tarafından onaylandığı, ilerleyen zamanlarda isim değişikliği için referanduma gidileceği belirtildi.

Köylerine Cumhuriyet döneminde verilen Vergili isminin, eski isimleri olan 'Becirman'la değiştirilmesini öngören dilekçelerini Batman Valiliği'ne sunan Seyit Bilal ve Becirmanlılar Vakfı yöneticileri, bürokratik işlemlerin ağır yürüdüğünü ileri sürdü. Hz. Peygamber'in (sav) torunlarından Hz Seyit Bilal'in Türbesi'ne ev sahipliği yapan köy, 'Seyyidler köyü' olarak biliniyor. Köy, Hz. Peygamber'in (sav) torunlarına saygı için yüzyıllardır vergiden muaf tutulduğundan Kürtçe vergisiz anlamına gelen Becirman olarak tanınıyor.

İsim değişikliği talebine ilişkin dilekçelerini Batman Valiliği'ne sunduklarını belirten Seyit Bilal ve Becirmanlılar Vakfı Genel Sekreteri Emin Bulut, sürecin bürokratik aksamalar nedeniyle yavaş işlediğini söyledi. Vakıf olarak geçen ay aldıkları karar doğrultusunda Becirman isminin geri verilmesi hususunda girişimde bulunduklarını belirten Bulut, "Biz yazımızı valilik üzerinden İl Genel Meclisi'ne göndermiştik. İl Genel Meclisi de bu talebin İl İdare Kurulu'nda devam edeceğini bize bildirdi. Şu an yazımızın İl İdare Kurulu'ndan geçtiğini, resmi prosedürün bitmesini müteakip isim değişikliği için referanduma gidilmesi konusunda bir çalışmanın başlatılacağını sözlü olarak bize bildirdiler. Türkiye ve bölgemiz kamuoyunda çok ciddi bir yer edinen bu isim değişikliğinin maalesef bürokratik sıkıntılar nedeniyle ne kadar yavaş gittiğinin bir göstergesidir." dedi.

Bir ay önce verilen dilekçenin hala köy halkına iletilmemiş olmasının üzücü olduğuna dikkat çeken Bulut, "Köyde oluşturulacak sandıklarla referandumun hızlandırılmasını bekliyoruz. Yetkililerle görüşmelerimiz sürüyor. Bürokratik aksaklıkların giderilmesi için mutlaka dilekçenin takip edilmesi gerekiyor." diye konuştu.

SEYİT BİLAL TÜRBESİ VE BECİRMAN (VERGİLİ)

Batman'ın Gercüş ilçesinde 'Seyyidler köyü' olarak bilinen Vergili (Becirman) köyü, Hz. Muhammed'in (sav) torunu Hz. Hüseyin'in soyundan gelen Seyyid Bilal'e ev sahipliği yapıyor. Seyyid Bilal Türbesi nedeniyle bölge inanç turizmi açısından Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en hareketli merkezi konumunda bulunuyor. Her yıl eylül ayının ikinci haftasında bu köyde Seyyid Bilal'i Anma Günleri düzenleniyor.
CİHAN

Becirman köylüleri, isim değişikliğinin hızlandırılmasını istiyor

Becirman köylüleri, isim değişikliğinin hızlandırılmasını istiyor

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.