1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. ‘böbrek Taşından Korunma Adına Portakal Suyu Ve Limonata İçin’
‘böbrek Taşından Korunma Adına Portakal Suyu Ve Limonata İçin’

‘böbrek Taşından Korunma Adına Portakal Suyu Ve Limonata İçin’

Medicine Hospital doktorlarından Opr. Dr. Mustafa Gürkan Yenice, yaz aylarında artan böbrek taşı sorunlarından limonata ve portakal suyu tüketilerek korunulabileceğini vurguladı.

A+A-

Medicine Hospital doktorlarından Opr. Dr. Mustafa Gürkan Yenice, yaz aylarında artan böbrek taşı sorunlarından limonata ve portakal suyu tüketilerek korunulabileceğini vurguladı.

Mustafa Gürkan Yenice, toplumun yüzde 15’inde görülen böbrek taşlarının modern diyetlere uyumlu son dönemlerde bilhassa çocuklarda artış elde ettiğini de aktardı.

Kalsiyum oksalat veya ürik asit gibi maddelerin idrarda yoğunluğunun normal değerleri aşmasının ardından böbrek taşlarının oluşmaya başladığını belirten Yenice, "Bu mineral ve tuzların yoğunlaşıp kristalleşmesi ve birbirine yapışmasıyla böbrek taşları oluşmaktadır. Taşlar idrar kanallarından aşağıya doğru hareket ederek vücuttan atılabilir. Fakat idrar kanalı boyunca herhangi bir yerde takılarak idrar akışını engelleyen taşlar genellikle korkulan, şiddetli tipik böbrek ağrısına yol açar." dedi.

Böbrek taşlarından korunmada beslenmenin önemli rol oynadığını dile getiren Yenice, yaz aylarında aşırı çay ve kahve içilmesinin; suyun az, tuzun fazla tüketilmesinin; oksalattan zengin sebzeler ile hayvansal kaynaklı proteinin fazla alınmasının riski artıracağına işaret etti.

Sebzelerin haşlanıp, suyu süzüldükten sonra pişirilmesini ve tüketilirken yanında kalsiyum kaynağının bulunmasını (yoğurt, peynir, süt gibi) öneren Gürkan Yenice, şunları kaydetti:

"Yaz aylarının vazgeçilmez içeceği limonata ve portakal suyu önerilen içecekler arasındadır. Taş oluşumunu etkileyen oksalattan zengin yağlı tohumlardan fındık, yer fıstığı, badem gibi yiyeceklerin azaltılması, kakao ve kakaolu içecekler ile kolanın az tüketilmesi önemlidir. Yaz aylarında terlemeye bağlı olarak sıvı ihtiyacının artacağı göz önüne alınarak günlük su tüketiminin minimum 2-2, 5 litre (yaklaşık 8-10 bardak su) olarak ayarlanması ve alınan tuz miktarının kısıtlanması böbrek taşlarından korunmada dikkat edilmesi gereken önemli faktörlerdir."
CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.