1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Buğdaya Zam Ekmeğin Fiyatını Artıracak!
Buğdaya Zam Ekmeğin Fiyatını Artıracak!

Buğdaya Zam Ekmeğin Fiyatını Artıracak!

Konya’da buğday ticareti yapan İşadamı Soner Cesur, fiyatlardaki artışın çiftçi lehine sevindirici olduğunu ancak bu artışın tüketiciye olumsuz yansıyacağına dikkat çekti.

A+A-

Konya’da buğday ticareti yapan İşadamı Soner Cesur, fiyatlardaki artışın çiftçi lehine sevindirici olduğunu ancak bu artışın tüketiciye olumsuz yansıyacağına dikkat çekti. Geçen yıla göre ekmeklik buğdayda ton başına 55 TL’lik artışın başta ekmek, süt, yumurta ve makarna gibi ürünlerde zam olacağı anlamına geldiğine dikkat çekiyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 2013 dönemi hububat müdahale alım fiyatının, Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğday için ton başına 720 TL olarak belirlendiğini açıklaması çiftçiyi sevindirdi. Türkiye’nin tahıl üretiminde tarihindeki en sıkıntılı dönemlerden birinin yaşandığı geçen yıla göre bu yıl fiyatında ton başına 55 TL artış gerçekleşmiş oldu. Meslek örgütleri, tahıl rekoltesinde de 2012’ye göre yüzde 20’lik bir artış öngörüyor. Sektör temsilcileri buğdaya yapılan zammın çiftçiyi sevindirdiğini dile getirirken işadamları ise bu zammın tüketiciye olumsuz yansıyacağına işaret ediyor.

İŞADAMI SONER CESUR “BUĞDAYA ZAM EKMEĞİN FİYATINI ARTIRACAK”
Konya’da buğday ticareti yapan İşadamı Soner Cesur, fiyatlardaki artışın çiftçi lehine sevindirici olduğunu ancak bu artışın tüketiciye olumsuz yansıyacağına dikkat çekti. Bakanlığın piyasayı kontrol etmek için çiftçiye verilen desteğe artış yapması gerektiğini vurgulayan Cesur, “Şimdi harmandaki çiftçiyi memnun ettin ama bu buğday ekmek olacak. Ekmek pahalı olduğunda devlet ne yapacak? Bu sefer ekmek fiyatı düşürmek için çabalayacak. Buğday fiyatına müdahale edileceğine üreticiye destek vermeli. Destekleme 50 kuruş. Bu 50 kuruşu 150 kuruş yap, buğday fiyatına müdahale etme. Yani vereceğiniz farkı orada ver. Buradaki sistem bence yanlış. Çünkü bu buğday et oluyor, süt oluyor, peynir, yumurta, un, makarna oluyor... Bunlar tüketiciye pahalı yansıyor. Böyle olunca da bu ürünü ihraç etme şansımız azalıyor.” dedi. Ürün türüne göre bölgesel desteklemelerin hala netlik kazanmadığına dikkat çeken Cesur, “Hangi bölgede ne yetiştirileceğine karar verip ona göre destekler verilmeli. Bizim fiyatlarımız dünya fiyatlarına getirerek Türkiye ancak bu sarmaldan kurtulabilir.

Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in açıkladığı buğday taban fiyatının yıllık enflasyon oranının üstünde olduğunu söyledi. Kaleli, ekmeklik buğday fiyatının 665 TL’den 720 TL’ye, makarnalık buğday fiyatının ise 705 TL’den 765 TL’ye yükseltildiğini ifade etti. Bunun yanı sıra devletin üreticilere verdiği desteğin ton başına yaklaşık 123 TL olduğunu hatırlatarak “Toplamda üreticimiz buğdayını ton başına 850 ile 885 TL’ye kadar çıkmış olacaktır. Bunun yanında kalite baremi yüksek buğdaylarda bu gelir daha da artmaktadır” dedi.

BU YIL REKOLTEDE YÜZDE 30 ARTIŞ BEKLENİYOR
KTB Başkanı Kaleli, 6 Haziran 2013 tarihi itibariyle Türkiye genelinde arpanın yüzde 7’sinin, ekmeklik buğdayın yüzde 8’inin ve makarnalık buğdayın da yüzde 2’sinin hasat edildiğini ettiğini ifade etti. Kaleli, hasat edilen yerlerde kalitenin ve verimin iyi olduğunu söyleyerek “Hububat ambarı olan Konya’da geçen yılın kurak geçmesiyle düşen verimin bu sezon iyi olacağını tahmin ediyoruz. Tahminlerimiz ve gözlemlerimiz rekoltenin geçen yıla göre yüzde 30 fazla olacağı yönünde. Kalitenin de iyi olacağını tahmin etmekteyiz. Yaklaşan hasat mevsiminde üreticilerimiz süneyle mücadeleye, zamanında hasada ve biçerdöver dane kayıplarına karşı hassas olmaları kendi hem ülke geliri açısından son derece önemlidir.” dedi.

MERAM ZİRAAT ODASI BAŞKANI “ÇİFTÇİ MAĞDUR OLMAYACAK”
Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, geçtiğimiz yıl Türkiye’nin üretim açısından sıkıntılı bir yıl geçirdiğini ifade ederek Cumhuriyet tarihinde ilk kez sap ve saman ithalatı yapıldığını hatırlattı. Üretimdeki bu sıkıntı hem hayvancılığa hem de tüketici açısından ekmek fiyatlarına yansıdığına değinen Oda Başkanı, “Geçen yıl ilk kez saman ve ot fiyatları yem fiyatlarının üzerine çıktı. Ama bu yıl hem mevsimsel yağışlar hem de bugünkü Türkiye’deki rekolte durumları geçen yılki sıkıntının yaşanmayacağını gösteriyor. Geçen yıl Türkiye’de tahıl rekoltesi 15-16 milyon ton olarak gerçekleşmişti. Bu yıl ise 20-22 milyon ton civarında olması bekleniyor. Kalite yönünden de bir sıkıntı olduğu görülmüyor. Fiyatları üretime endekslediğimiz zaman çiftçimizin mağdur olması söz konusu değildir. ” dedi.

Geçen yıla oranla ton başına 55 TL’lik bir artış gerçekleştiğini aktaran Ali Ataiyibiner, üretim açısından Türkiye’de girdi fiyatlarının yüksek olduğuna değinerek “Dünyanın en pahalı mazotu ve elektriğini bizim çiftçimiz kullanıyor. Buna bağlı olarak tahıl fiyatlar dünya fiyatlarının üzerinde.” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in tahıl fiyatlarını bu şekilde açıklayarak üreticinin mağdur olmamasını sağladığını dile getiren Ataiyibiner, “Bakanlık fiyatlar bu şekilde açıklamamış olsaydı rekoltemiz geçen yıla göre fazla olacağından dolayı belki de fiyatların bir miktar düşmesi söz konusu olacaktı. Bu miktar, Türkiye’deki üretim maliyetleri açısından aslında sıkıntılıdır. Ama fiyatları global olarak değerlendiğimizde normal diyebiliriz.” değerlendirmesinde bulundu.

Meram Ziraat Odası Başkanı Ataiyibiner, Konya’da geçen yıla oranla daha yüksek bir rekolte beklediklerini ifade ederek “2012’ye oranla yüzde 20’lik bir ürün artışıyla 2 milyon ton civarında tahıl rekoltesi bekliyoruz. Bunu da fiyatla endekslediğimizde fiyatlarımız normaldir.” dedi.

CİHAN

Buğdaya zam ekmeğin fiyatını artıracak

Buğdaya zam ekmeğin fiyatını artıracak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.