1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. DİKKAT! KOVBOYLAR İŞ BAŞINDA..
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

DİKKAT! KOVBOYLAR İŞ BAŞINDA..

A+A-

DİKKAT! KOVBOYLAR İŞ BAŞINDA…

KUMAŞTAKİ VURGUN GÜN IŞIĞINA ÇIKTI!

 ‘SİZİ GİDİ PUROCULAR SİZİ’

Mesleğimin getirdiği sorumluluğu omuzlarımda taşımanın verdiği bilinçle, özellikle kumaş ithalatında yaşanan vurgunu, devletin kasasının nasıl hortumlandığını bıkmadan usanmadan yazdım sizlere.. Haklılığım feryadımın nedeni Halkalı Gümrüğü’nde yapılan son operasyonla apaçık ortaya çıktı! Bu vurgunun peşine düşen ve ortaya çıkaran başta İstanbul Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı olmak üzere, İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık Şubesi Ekipleri ile Gümrük Müfettişlerini canı gönülden tebrik etmek isterim. Soruşturma halen devam ediyor ve soruşturmanın içeriğinde neler olduğu henüz ortaya çıkmış değil! Ancak, İstanbul’daki bazı dostlarımdan edindiğim bilgiye göre soruşturmanın devamı gelecek. Şuan ortaya çıkartılan vurgunun miktarı ise başta savcılık, polis, gümrük ve maliye bakanlığı müfettişlerince ortaya konulacak!

Daha önce nerelerdeydiniz?

Ancak insan ister istemez kendi kendine soruyor. Ya da gazetecilik içgüdüsü ile şu soruyu sormadan yapamıyor. Keşke diye düşünüyorum. Keşke özellikle de İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık Şubesi, Dönemin Büyükçekmece Kaçakçılık Savcısı Mustafa Kemal Gül’ün ve İstanbul Mali Şubenin ortaya çıkardığı 100 MİLYONLUK KUMAŞ VURGUNU, YİNE BÜYÜK ÇAPLI İSTANBUL GÜMRÜKLERİNİ KAPSAYAN HAYALİ İHRACATI, AMBARLI GÜMRÜĞÜ’NDE MATBAA MALZEMESİ DİYE GETİRİLEN 1.400 TON AKARYAKITI VE GÜMRÜĞE SECCADE OLARAK BEYAN EDİLEN KONTEYNIRLARIN İÇİNDEN ÇIKAN SİGARALARI ortaya çıkarsalardı güzel olmaz mıydı? İnanın gümrüğün adı işte o zaman insanların beynine, yazılı basının köşelerine, tavanına bir başarı öyküsü olarak asılırdı.. Şahsım olarak son operasyonlardan dolayı buradan Sayın Bakan Hayati Yazıcı’yı, gümrük muhafaza genel müdürü Abdullah Soylu’yu ve operasyonu gerçekleştiren ekipleri kutlamayı görev biliyorum.

Bunlar da Türk Kovboyları..

Bu haftaki yazımın ana teması ise oldukça ilginç. Size bu yazımda kovboylardan söz edeceğim. Sakın yanlış anlamayın Amerika’daki kovboylardan değil; bunlar bizim kovboylar yani orijinal Türk kovboyları! Yazarın notumuzda da belirtmiştik. Halkalıda neler olduğunu çok yakında açıklayacağımızı söylemiştik sizlere. Bakın ben yazayım, sizlerde okuyun Halkalı Gümrüğü’nde neler oluyor anlayın!! Bendenize gönderilen faks ve mailleri incelediğimizde Halkalı Gümrüğü’nde neler olduğunu anlayabiliyoruz. İddiaya göre; bazı ithalat-ihracat işlemlerinde tabela şirketleri, şirketleri alakasız insanların üzerine kuruyorlar. Ve de ithalat-ihracatla uzaktan yakından ilgisi olmayan bu kişilere kovboy adı veriliyor. Gümrükte her türlü işlem bu kovboy diye adlandırılan kişilerin üzerinden gerçekleştiriliyor.

Peki! ‘Bu kovboylar üzerinden ne gibi işlemler yapılıyor?’ derseniz onu da açıklığa kavuşturalım hemen.. Avrupa ve Balkan ülkelerine gönderilen markalı ürünler örneğin esans - parfüm ithalatta ise Çin menşeli kumaş ve vergisi yüksek ürünler, Ambarlıdan markalı ürünler esans parfüm sigara makaron gibi ürünler bu sözde bu kişiler tarafından yapılıyor. Ancak gerçekte yapanın adı da gizli kalıyor. Soruşturma açıldığında sadece kovboylar bulunuyor. Olayı gerçekleştiren kişiler ise sır olarak kalıveriyor!!

Yukarıda bahsettiğim kovboyların üzerine şirketler olmasaydı ne olurdu ne olmazdı onları da siz değerli okurlarıma açıklayayım:

HEPSİ DÖRT KÖŞE OLDU!

Size bunu bir örnekle vereyim. Daha doğrusu kovboyları kullanarak köşeyi dönenleri açıklayayım. 2009 - 2010 yılındaki dâhilde işleme vurgunu ofis boy olan E.Ç. ve koruması T. zengin olup Florya’da lüks araç satan oto galerisi açmazlardı.. Osmanbeyli’deki kumaşçı A.A. ile Zeytinburnulu kumaşçı M. ortak olup Çin menşeli kumaşlarını Bulgaristan üzerinden sahte menşeiyle getirip zengin olamaz beraber hacca gidip hacı dayı lakabı alamaz ve kazandıkları paralarla hayali ihracat baronu B.K. kefaletini ödeyip hapisten çıkartamazlardı. Eğer tabela şirketleri ve onların ortakları kovboylar olmasaydı, B.K. hapisten çıkamazdı! Verdiğim bu örneklerden bazıları nasıl rahatsız olmuştur anlatamam size sevgili okurlarım.

Kim Bu Kovboylar?

Peki! Kim bu kovboy denilen insancıklar, nereden bulurlar bu kovboyları onu da anlatayım size. Bu insanlar kim biliyor musunuz sevgili okurlar. Bir dilim ekmeğe muhtaç, gariban kişilerdir. Alıyorlar bu insancıkların ellerinden nüfus ve kimlik bilgilerini, kuruveriyorlar üzerlerine şirketleri, sonra da milyonlarca liralık kaçakçılık olaylarını patlatıyorlar. Bu gibi insancıkları kullanan o aşağılık insanları uyarıyorum. Nelere sebep olduğunuzun farkında mısınız? Bu insanları kullanarak suç işliyorsunuz. Alacağınız cezaları çekmeye inanın yaşınız yetmez! Ve sizi uyarıyorum. Kalemim daima ensenizde olacak!.. Sizi takipteyim. Özellikle de bu işte nam yapmış bazı Taş tepeli ve Batmanlı ortaklar. Bu tabela şirketi ve kurucuları, kovboyları kullananlara ikaz olsun. Bak bu sözümde sana hızlı kargo gümrükçüsü. Şimdilik hız diyorum. Elime belgeler ulaşınca seni apaçık yazacağım. Akıllı ol sırtını mafya dayayarak ona buna ahkâm kesme. Unutma ki, devletten büyüğü yok! Üzerlerine tabela şirketleri kurulan kovboylar çok değil, ömürlerinde bir kere gümrük idaresine gitmişler midir? Bu kişileri ilgili gümrüklerin yetkilileri ve onay memurları çağırsa, inanın bu iş iki aya kalmaz biter. Bu çapulcu topluğu, bu mafya bozuntusu kılıklı tipler, gümrüklü sahalarda biter kaybolur giderler. Bu işten başta dış ticaretle uğraşan gümrük müşavirleri de rahat eder.

Kovboyları gümrüğe davet edin!

‘Bu vurguncuları nasıl deşifre ederiz?’ sorusu gelebilir aklınıza.. Bu sorunun cevabı oldukça basit inanın. Öncelikle bu tabela şirketinin ortağı ya da sahibi gibi görünen kovboyları gümrüğe davet edin. Söylesinler kendilerini bu pisliğe alet eden diğer kişileri bakın neler olacak ondan sonra. Evet! Sadece bu kadarını yapın sonrasını da izleyin. Bu rantı durdurmak, İstanbul Gümrükleri’nin topyekûn hareket ederek bu insanlarla savaşması sonrası önlenebilir.

Bakın şu acı örneğe ..

Alın size gerçek ve de acı bir örnek.  Bir hafta içerisinde Halkalı Gümrüğü’nden 5000.000.USD’lık ihracatı yapan firmanın sahibi kim biliyor musunuz? Sıkı durun şimdi Trakya’nın bir köyünde ocakçı! Dünyadan bir haber, 25 TL yevmiye ile çalışan gariban biri. Ne acı değil mi? Şimdi sevgili yetkililer, vatanını milletini düşünen değerli bürokratlar sizlerden bir ricam var. Lütfen devletin kasasını garibanlar üzerinden soyanları artık deşifre edin. Haydi! Çağırın o kâğıt, belge ve evraklar üzerindeki kovboyları bir dinleyin. Sonra da o kovboyları garibanları kullananları devletin gücü altında ezin!

YAZARIN NOTLARI

1-) Sevgili okurlarım, size bir sonraki yazımda sizlere puro işinden söz edeceğim. Ama ne puro bir görün. Efendim! Bizim tosunlardan bazıları çıktıkları bir gezi sonrası puro sallamaya kalkmışlar. Ama ne sallama. Merak ettiniz biliyorum ama ne yapayım. Söz bir sonraki yazımda yazacağım şu purocuları!..

2-) SARP NİRE BURSA NİRE. Çok yakında bekleyin!

3-) Özellikle Ambarlı Gümrüğü’ne bazı gümrük müşavirlik firmaları Gümrük Kanunu’nun 57. maddesini ihlal ederek telefon aksam parçalarını (telefon aksesuarları) GTİP 42.02’den çekmeleri gerekirken, tarife saptırması yaptırılarak GTİP 39.23’den çekildiği iddia ediliyor. Bir büyük iddia ise, bu işlere bazı gümrük görevlilerinin yardım ettikleri hatta bu işlemleri yapan gümrük müşavirlik firmalarının ofislerine bile gittikleri yönünde..

4-) Ankara, Bursa, İzmir, Mersin Gümrük Müşavirleri Derneği ulusal bir gazeteye verdikleri ilanlarında ‘artık gümrük müşavirleri odası olmak’ istediklerini belirtmişler. Ben buradaki ilanda bir eksiklik gördüm. Ya İstanbul unutulmuş ya da anlaşılan İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği oda olmak istemiyor!..

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
25 Yorum