1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 'Düzenli Sigara Kullanımı Ömürden 25 Yıl Alıyor'
Düzenli Sigara Kullanımı Ömürden 25 Yıl Alıyor

'Düzenli Sigara Kullanımı Ömürden 25 Yıl Alıyor'

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Kamile Marakoğlu, düzenli bir şekilde sigara içmeyi sürdürenlerin yarısının sigara nedeniyle yaklaşık 25 yılını kaybettiğini söyledi.

A+A-

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Kamile Marakoğlu, düzenli bir şekilde sigara içmeyi sürdürenlerin yarısının sigara nedeniyle yaklaşık 25 yılını kaybettiğini söyledi. Sigara içiminin dünyadaki en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığına dikkat çeken Doç. Dr. Marakoğlu, dünyada tütün kullanımına bağlı olarak her 6 saniyede bir kişinin hayatını kaybettiğini dile getirdi.

Sigaranın yaygın içildiği toplumlarda akciğer kanseri ölümlerinin yüzde 90’ının sigaradan kaynaklandığını anlatan Marakoğlu, “65 yaş öncesi görülen koroner kalp hastalığı ve felç nedeniyle ölümlerin yarısı, akciğer kanseri ölümlerinin yüzde 90'ı, kronik akciğer hastalığı ölümlerinin yaklaşık yüzde 80’i sigaradan kaynaklanıyor.” dedi.

"2030 YILINDA 8.4 MİLYON KİŞİ SİGARA NEDENİYLE ÖLECEK"

Sigara içiminin 25’den fazla hastalığa neden olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Marakoğlu, "Yapılan çalışmalarda, sigaraya bağlı ölümlerin artarak, 2030 yılında 8,4 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Ülkemizde de sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl 110 bin kişi hayatını kaybediyor." şeklinde bilgi verdi.

"KADINLAR SİGARAYI BIRAKAMIYOR"

Türkiye’de 2012 Küresel Yetişkin Tütün Araştırması'na göre 15 yaş ve üzerindeki yetişkinlerin yüzde 27’sinin sigara içtiğini hatırlatan Doç.Dr. Marakoğlu, sigara içme sıklığının erkeklerde yüzde 41,4 iken kadınlarda yüzde 13,1 olduğunu ifade etti. Sigara kullanımında erkeklerde yılda 1.33 oranında azalma gerçekleştiğini söyleyen Marakoğlu, kadınlarda ise sigara içme oranının değişmediğini dile getirdi.

Marakoğlu, araştırma hakkında şu bilgileri verdi: "2012 Küresel Yetişkin Tütün Araştırması'nda, yaş grubuna göre tütün ve tütün mamulü kullananlar incelendiğinde, en çok 25–34 ile 35–44 yaş grubundaki bireylerin her gün veya ara sıra tütün ve tütün mamulü kullandıklarını beyan etmişlerdir. 25–34 yaş grubunda bu oran 2008 yılında yüzde 40,3 iken, 2012 yılında yüzde 34,9’dur. 35–44 yaş grubunda ise bu oran 2008 yılında yüzde 39,6 iken, 2012 yılında yüzde 36,2’dir. Bu oranlar her yıl sigara içenlerin sayısında azalma olduğunu göstermektedir."

"SİGARA KULLANAN ÇOCUK SAYISI ARTIYOR"

Sigara içmeye başlamanın daha çok genç yaşlarda olduğunu ve bu nedenle gençlerdeki eğilimlerin yakından takip edilmesi gerektiğini belirten Doç.Dr. Marakoğlu, "Türkiye'de yapılan Küresel Gençlik Tütün Araştırması 2003 ve 2009 sonuçlarına göre 13–15 yaş erkek öğrencilerde olduğu gibi yüzde 9,4’ten yüzde 10,2’ye, kız öğrenciler arasında da sigara içme sıklığı yüzde 3,5’ten yüzde 5,3’e arttığı belirlenmiştir. Sigara bağımlılığı polikliniğine gelen ve sigarayı bırakmak isteyen her hastaya sigara bırakma danışmanlık hizmeti veriyoruz. Sigara bağımlısı olan hastalarımıza sigara içme özelliklerine göre en uygun tedavi yöntemini öneriyoruz. Sigara bırakma başarı oranlarını yükseltmek için hastalar en az 2 yıl boyunca 8 kez telefon görüşmeleri ve yüz yüze görüşmeler ile takip edilmelidir. Polikliniğimizde bu tedavi yöntemleri başarıyla uygulanmaktadır." dedi.


CİHAN

'Düzenli sigara kullanımı ömürden 25 yıl alıyor'

'Düzenli sigara kullanımı ömürden 25 yıl alıyor'

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.