1. HABERLER

  2. EGELİ ETKİHABER

  3. Egeli Etkihaber: İZMİR BAŞTAN AŞAĞIYA YENİLENİYOR
Egeli Etkihaber: İZMİR BAŞTAN AŞAĞIYA YENİLENİYOR

Egeli Etkihaber: İZMİR BAŞTAN AŞAĞIYA YENİLENİYOR

İZMİR BAŞTAN AŞAĞIYA YENİLENİYOR!..

A+A-

İzmir Büyükşehir Belediyesi bugünlerde çalışmalarına hız verdi. Belediye attığı temeller ve projelerle adeta tam randımanlı çalışan bir fabrikayı andırmaya başladı.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Egeli Etkihaber'in de davetli olduğu 14 yıldır kesintisiz sürdürdüğü raylı sistem yatırımlarına yeni bir halka daha ekliyor. İzmir Metrosu’nun 4. aşaması olan F. Altay- Narlıdere hattının temeli Balçova’da düzenlenen törenle atıldı. Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yanı sıra CHP İzmir Milletvekilleri Atilla Sertel ve Tacettin Bayır, CHP İl Başkanı Deniz Yücel, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Güzelbahçe Belediye  Başkanı Mustafa İnce, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan ve meclis üyeleri katıldı. 

 

Raylı sistemde tarih yazılıyor

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, törende yaptığı konuşmada “11 kilometre raylı sistem devraldım. Bugün 179 kilometre çalışıyor. 70-80 bin kişi taşıyorduk günde. Konak tramvayı oturduktan sonra 850 bin kişiye ulaşıyoruz. Yani raylı sistemde günlük taşıdığımız yolcu sayısını 12-13 kat artırmış olacağız” dedi.

İZBAN’da TCDD’den kaynaklanan sinyalizasyon probleminden dolayı kapasitenin ancak yarısını kullanabildiklerini hatırlatan Başkan Kocaoğlu, “Bir bu sinyalizasyon bir de banliyö trenleriyle aynı hattın kullanılması meseleleri var. Bu problemleri 2005 yılındaki protokolden beri konuşuyoruz ama bir türlü yapılmadı. Şu an İZBAN’da günlük 350 bin civarında yolcu taşıyoruz. Bu iki sorun çözüldüğünde, 4 ay içinde yolcu sayısını ikiye katlarız” şeklinde konuştu.

 

 

176 milyon Euroluk kredi tamam

 

Narlıdere Metrosu için 176 milyon Euro’luk uluslararası kredinin sözleşmesini, dün sabah Ödemiş’e giderken bir benzin istasyonunda imzaladığını ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, “Bu işin kredisi tamam. Ulaştırma Bakanlığı Alt Yapılar Genel Müdürlüğü’nde onaylanan 13.5 kilometrelik Üçyol-Buca metro hattımız için de Kalkınma Bakanlığı bir üst yazı yazıp Yüksek Planlama Kurulu’na gönderecek. Bu kurul Başbakan ve 8 bakandan oluşuyor. YPK onayladığında, onun da ihalesine çıkacağız. Buca metrosu için 500 milyon Euro’luk, Tür k lirası olarak yaklaşık 3 milyar liralık, siyasetçilerin dediği gibi eski parayla 3 katrilyonluk krediyi alıp Buca’da metroyu götürmek için her türlü hazırlığı yaptık” dedi.

 

Eti de bizim kemiği de..

 

Uzun yıllardır ‘İZBAN Aliağa’ya gitmelidir’ dediklerini belirten Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:

“İhaleye çıkıyorlar diye duyumlar alıyoruz. Onlar ihaleye çıkarlarsa biz de üstümüze düşen alt geçitleri istasyonları yapacağız. Bu sene temelini atarsak, İzmir’deki raylı sistem ağının uzunluğu 250 kilometreyi bulacak. 11 kilometreden başladık, 250 kilometreye doğru yürüyoruz. Bunların hazırlıkları bittikçe, finans dengemizi güçlendirdikçe daha birçok metro yatırımı İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacaktır. Şunu da ifade etmek istiyorum. Biz Türkiye Cumhuriyeti devletine bağlı bir il olarak, üçüncü büyük il olarak, kanunen devletin bel ediyeye vermesi gereken paranın dışında ne bir proje desteği aldık ne de bir tek kör kuruş yardım aldık. Bu projelerin eti de bizim, kemiği de..  Her şeyi bizim. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve İzmirli hemşerilerimizin.”

 

Sadece imza istiyoruz

 

İktidar mensuplarının geçmiş dönemde İzmir’e yönelik söylemlerini hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı, “Bir zamanlar bu kente başka sıfatlar ekleyenler, bir taraftan ‘sümüklü, kirli çocuk’ diyenler, bir taraftan ‘bu kentin itikadı zayıf’ diyenler, ‘bu kent bir köydür’ diyenler, şimdi ‘İzmir bizim göz bebeğimiz’ diyor. ‘İzmir’e ne yapsak yeridir’ diyorlar ama hiçbir şey yapmıyorlar. Dedik ki; biz yerel yönetim olarak kentimizi geliştirdik. Kendi gücümüzle, İzmir’in, hemşerilerimizin gücüyle kenti ayağa kaldırdık. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri öncülük yaptı. Siz engellemeyin! Siz sadece imza atın. Bizi engellemeyin. Sizden iltifat da istemiyoruz. Biz 81 vilayet içinde kendi göbeğini kendi kesecek tek kentiz. Başka bir kentte, o kentin duruşu diye bir şey yoktur. Ama İzmir’de İzmir duruşu vardır. İzmirli hemşerilerime bu yüzden çok teşekkür ediyorum. ‘Oy verirseniz yatırım yaparız! Oy vermezseniz yatırım yapmayız’ diye bangır bangır bağıran, kürsülerde nutuk atan siyasetçilere İzmir ödün vermemiştir” dedi. Başkan Kocaoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

Tramvay teşekkürü

 

“Metronun, raylı sistemin İzmir trafiğine katkısını bir örnekle açıklamak istiyorum. Eğer biz bu raylı sitemleri yapmasaydık, bugün otobüslerle 800 bin civarında yolcu taşınacaktı. Bunu yapmak demek, sisteme 1200 tane daha otobüs sokmak demektir. Bunu yaptığınızda İzmir trafiğini ise siz düşünün. İzmir büyüyor, gelişiyor, hemşerilerimiz kalkınıyor, araba alıyor ama trafiği biz belirli oranda kontrol ediyoruz. Raylı sistem yaparak trafik problemi çözülmüş bir kent bırakmak istiyoruz. Ayrıca Gülermak firmasına da teşekkür ediyorum. Metro i&c cedil;in değil.  Hem Karşıyaka hem de Konak tramvay projelerini zamanından önce, eksiksiz bitirdiği ve şu an tıkır tıkır çalıştığı için. Sanıyorum gelen makineler, kullanılan teknolojiler sayesinde öngördüğümüz zamandan daha kısa sürede bu metromuzu da hizmete açacağız. Onun gururunu, hizmet motivasyonunu hep birlikte yaşayacağız.”

 

Her yer İzmir gibi olsun

 

“Yaşayan kent, yaşanılacak kent” sloganının tüm Türkiye’de tuttuğunun altını da çizen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, “Burası özgür bir kent. Kimse kimseye karışmıyor. Herkes birbirini seviyor, sayıyor. İzmir’e gelen insan, çok değil 3 senede İzmirli oluyor. Bu kez ‘Her yer İzmir gibi’ olsun dedik. Billboardlarda görüyorsunuz. Her yer İzmir gibi olsun; tüm Türkiye’de demokrasi meşalesi yansın. Tüm Türkiye’de insanlar dilediği gibi yaşasın” dedi.

Seçim nedeniyle bu Ramazan ayında dininin çok büyük oranda istismar edildiğini de sözlerine ekleyen Başkan Kocaoğlu, “Bunun da mutlaka ve mutlaka önlenmesi gerekmektedir.  Biz İzmir olarak, belediye olarak her taraftan sıkıştırılıyoruz. Ama inançla, sıfır hata ile yürümek durumundayız. Yürüyeceğiz de..” şeklinde konuştu.

 

Bir İzmirli olarak, İzmir'de gazetecilik yapan bir kişi olarak böylesi haberlerin devamının gelmesini istemek en büyük hakkımız. Tabi Egeli Etkihaber olarak da bu haberleri sizlere duyurmak en önemli görevimiz...

 

'EGENİN İMBATI ÜZERİNİZE OLSUN!...'

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.