1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Ereğli Belediyesi: Erdemir’in Asıl Sorunu Emlak Vergisi Oranları Değil
Ereğli Belediyesi: Erdemir’in Asıl Sorunu Emlak Vergisi Oranları Değil

Ereğli Belediyesi: Erdemir’in Asıl Sorunu Emlak Vergisi Oranları Değil

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde ERDEMİR ve Ereğli Belediyesi arasında emlak vergisi bedelleri ve kentin içme suyu üzerinden başlayan polemik sürüyor.

A+A-

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde ERDEMİR ve Ereğli Belediyesi arasında emlak vergisi bedelleri ve kentin içme suyu üzerinden başlayan polemik sürüyor. Ereğli Belediyesi, "Asıl sorun emlak vergisi oranları değil. ERDEMİR’in asıl sorunu Hazine’ye yüklü miktarlarda ödemek zorunda kaldıkları ecrimisil bedelleridir." açıklamasını yaptı.

Ereğli Belediyesi, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları TAŞ’ın (ERDEMİR) emlak vergisi bedellerine ilişkin yaptığı açıklamaya tepki gösterdi. Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, ERDEMİR’den emlak vergisi tespit komisyonunun tespit ettiği emlak vergisi oranlarını bahane ederek yapılan açıklamanın hayretle takip edildiği bildirildi. ERDEMİR’in 'Belediye 18 milyon liralık borcunu 24 yıldır ödemiyor." açıklamasında bulunduğu hatırlatılan açıklamada şunlar kaydedildi:"Söz konusu edilen bu 18 milyon liralık maliyet, ERDEMİR’in kendi belirlediği maliyettir. ERDEMİR’in üzerinde durduğu bu konuyla ilgili Karadeniz Ereğli Belediyesi’nin tek muhatabı DSİ'dir. Belediyemiz, Kızılcapınar Barajı’nın yapımı ve kullanımı ile ilgili olarak DSİ ile bugüne kadar bir protokol imzalamamıştır. Ortada tek bir resmi evrak bile olmadan kime, ne ödemesi yapılacaktır? O protokol ERDEMİR’in değil, devletin meselesidir ve protokol imza altına alındığı gün, Karadeniz Ereğli Belediyesi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazırdır. Karadeniz Ereğli Belediyesi olarak, üzerimize atılı olan bu tutarı ERDEMİR yöneticilerinin keyiflerine göre değil, DSİ’nin şartlarına uygun olarak ödeyeceğiz."

"EMLAK VERGİLERİNİ KOMİSYON BELİRLİYOR"

“ERDEMİR yöneticilerinin de ifade ettikleri gibi, 2009 yılında yine dönemin Emlak Vergisi Takdir Komisyonu tarafından belirlenen emlak vergisi oranlarına adli mercilerde itiraz edilerek dava açıldı ve açılan dava sonucunda da Zonguldak Vergi Mahkemesi, kentimizin bazı yerleşim birimlerindeki emlak vergisi oranlarında 50’şer liralık azaltma yaptı. Zaten doğru olan girişim de buydu. ERDEMİR, bu yıl da yeni emlak vergisi oranlarına itiraz ettiğini ve yargıya gittiğini bildiriyor. Yargı sürecinin sonucu bekleniyor. Belirlenen emlak vergisi oranlarını değiştirecek ya da azaltmaya gidecek merciin hukuk olduğunu zaten biz ısrarla ifade ettik. Emlak vergisi oranlarını belirleyen tek organın da Takdir Komisyonu olduğunu belirtmemize rağmen hala ve hala bu oranlardan Karadeniz Ereğli Belediyesi’ni sorumlu tutmanın ve kelimenin tam anlamıyla siyaset yapmanın ne manası vardır?" ifadelerine yer verildi.

ERDEMİR yöneticilerinin yeni emlak vergisi değerleri ile ilgili olarak da yargı süreci başlattıklarını ifade ettiği hatırlatılan açıklamada, “Yargı gereken yanıtı er geç verecektir” denildi. Açıklamada, "ERDEMİR’in asıl sorunu emlak vergisi oranları değildir. Zaten sorunun bu olmadığını, aylar süren toplantılarımızda da kendilerinden sıkça duyduk. ERDEMİR’in asıl sorunu Hazine’ye yüklü miktarlarda ödemek zorunda kaldıkları ecrimisil bedelleridir. Bu ecrimisil bedellerini ödemek yerine, ecrimisil ödemek zorunda kaldıkları alanları kiralayarak işlerini daha kolay hale getirebilmeleri mümkün olan ERDEMİR yetkililerinin, bölgemiz siyasileri ile bu konuda görüş alışverişi yapmak kendilerinden yardım istemek varken, konuyu saptırarak ve sürekli emlak vergisi oranlarını bahane ederek Karadeniz Ereğli Belediyesi’ni ERDEMİR düşmanı gibi gösterme niyeti taşıyan tutumlarını anlayabilmek mümkün değildir." denildi.
CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.