1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Fenilketonüri Hastalığında İlk Teşhis Doğumdan 15 Gün Sonra Konuluyor
Fenilketonüri Hastalığında İlk Teşhis Doğumdan 15 Gün Sonra Konuluyor

Fenilketonüri Hastalığında İlk Teşhis Doğumdan 15 Gün Sonra Konuluyor

Çocukta zeka gerililiğine neden olan ‘Fenilketonüri’ erken tanı ile tedavi edilebiliyor. Hastalığa teşhis doğumdan sonraki ilk 15 gün içinde topuktan...

A+A-

Çocukta zeka gerililiğine neden olan ‘Fenilketonüri’ erken tanı ile tedavi edilebiliyor. Hastalığa teşhis doğumdan sonraki ilk 15 gün içinde topuktan alınacak kan ile konuluyor.

Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, 1 Haziran Fenilketonüri Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, bu hastalığa yakalanan bebeklerin oturamadığı, başlarını tutamadığı ve yürüyemediğini belirtti. Sevinç, “Eğer erken dönemde gerekli taramalar yapılırsa, hastalık hemen tespit edilebilir. Böylece bu hastalığın tedavisinde kullanılan özel mamalarla beslenen bu bebeklerde hastalığın ortaya çıkması önlenir. Fenilketonüri Türkiye’de her 5 bin bebekten birinde görülmekte, olup bu oran dünya istatistiklerinin üstündedir.” dedi.

FENİLKENTONÜRİ HASTALIĞI İLE MÜCADALEDE ALTIN KURALLAR

Akraba evliliklerinin fenilketonüri hastalığında baş aktörlerden biri olduğuna dikkat çeken Sevinç, gebe kadınların, gebelik boyunca ve her ay düzenli olarak bir sağlık kuruluşuna gitmeleri veya bir sağlık personeli tarafından kontrol edilmeleri gerektiğini vurguladı. Dr. Sevinç, doğumun bir sağlık kuruluşu tarafından yapılmasının önemine değindi.

Dr. Sevinç, ailelerin bu hastalık konusunda sağlık kuruluşundan bilgi almasının erken teşhis ve tedavinin başarısını artıran faktörler arasında yer aldığını hatırlatarak, şunları dile getirdi: "Ayrıca ülkemizde yaygın olarak görülmekte olan bir diğer bebelik çağı hastalığı olan 'Doğumsal Hipotiroidi' fenilketonüriden daha erken belirti vermekle birlikte, doğum sonrasında alınan topuk kanıyla tespit edilmektedir. Bu hastalığın dünya genelinde görülme sıklığı 4 binde bir iken, Türkiye’de 2 binde birdir. Ağır sonuçlar doğuran hipotiroidinin tedavisinin çok kolay olduğu, bu hastalığın tespit edildiği bebeklerin tiroid ilacı verilerek hayatlarının kurtulduğu bilinmektedir.”

CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.