1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 'Gezi Parkı' Sorununu Sadece Türkler Çözebilir
Gezi Parkı Sorununu Sadece Türkler Çözebilir

'Gezi Parkı' Sorununu Sadece Türkler Çözebilir

Amerikan-Türk Konseyi'nin yıllık konferansında konuşan ABD Başkan Yarımcısı Joe Biden Türkiye’de yaşanan ‘Gezi Parkı’ sorununu sadece Türklerin çözebileceğini söyledi.

A+A-

Amerikan-Türk Konseyi'nin yıllık konferansında konuşan ABD Başkan Yarımcısı Joe Biden Türkiye’de yaşanan ‘Gezi Parkı’ sorununu sadece Türklerin çözebileceğini söyledi. Biden, “Ancak ABD sonuca kayıtsız kalmayacaktır.” dedi.

Biden, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile birlikte geldiği programda ilk olarak Gezi Parkı olaylarına değindi. ABD olarak gösteri yapma hakkı ve basın özgürlüğünden yana olduklarını belirten Biden, Türkiye’nin geleceğinin Türk insanına ait olduğunu ifade etti. Biden, Türkiye’nin ekonomik ilerlemeyle, seçim galiplerini güçlendiren ve muhalefeti koruyan demokratik sistem arasında tercih yapma ihtiyacında olmadığını da sözlerine ekledi.

Türkiye’nin ekonomik alandaki gelişmelerinden övgüyle bahseden ABD Başkan Yardımcısı, Türkiye’nin son on yılda dünyanın 17’inci büyük ekonomisi haline gelmesini siyasi alanda atılan adımlara bağladı.

Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacminin 20 milyar dolar olduğunu hatırlatan Biden, bu rakamın yeterli olmadığını, iki ülke arasında uzun yıllardır sürdürülen savunma alanındaki işbirliğinin teknoloji, ilaç ve enerji alanında da gerçekleştirilebileceğini kaydetti. Biden, ABD’nin Avrupa Birliği ile yürüttüğü Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı görüşmeleri konusunda Türkiye’yi bilgilendireceklerini de sözlerine ekledi.

'OLAYLAR ÇOK DİKKATLİ DEĞERLENDİRİLMELİ'

Biden’dan sonra söz alan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da Gezi Parkı olaylarına değindi. Türkiye’de devam eden olayların değerlendirilmesinde çok dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Babacan, şiddetin yaşandığı bir ortamda devletin masum insanları koruma sorumluluğu olduğuna vurgu yaptı.

Şiddet içermeyen gösterinin evrensel insan hakkı olduğunu söyleyen Babacan, “Masum vatandaşların neden kendilerini ifade etmeye çalıştıklarının anlaşılması için daha çok çaba göstermemiz gerektiğini biliyoruz.” şeklinde konuştu. Babacan, terörist gruplar ile illegal organizasyonların masum protestoculardan net bir şekilde ayrılması gerektiğini sözlerine ekledi.

ABD ile Türkiye ilişkilerine de değinen Babacan, iki ülkenin politik, askeri ve güvenlik konularında geleneksel bir ortaklığının bulunduğunu anlattı. Başbakan yardımcısı Babacan, Türkiye ile ABD arasında ticaret ve yatırım konusunda daha büyük potansiyelin olduğunu söyledi.

Babacan, “Şu anda yeni çabalar içindeyiz. Stratejik Ekonomik Ticari İşbirliği adında bir yapı oluşturduk. Başbakanımızın ziyaretinde iki taraf nasıl serbest ticaret anlaşması yapılabileceği konusunda ortak çalışma kararı aldı. ABD ve AB Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı görüşmelerine başlıyor. Bizde gümrük birliğinde yer alan bir ülke olarak bu sürecin bir parçası olmayı çok istiyoruz.” ifadelerini kullandı. CİHAN

ABD Başkan Yardımcısı: 'Gezi Parkı' sorununu sadece Türkler çözebilir

ABD Başkan Yardımcısı: 'Gezi Parkı' sorununu sadece Türkler çözebilir

ABD Başkan Yardımcısı: 'Gezi Parkı' sorununu sadece Türkler çözebilir

ABD Başkan Yardımcısı: 'Gezi Parkı' sorununu sadece Türkler çözebilir

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.