1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Göz Tansiyonu Yaşam Kalitesini Düşürüyor
Göz Tansiyonu Yaşam Kalitesini Düşürüyor

Göz Tansiyonu Yaşam Kalitesini Düşürüyor

Prof. Dr. Atilla Bayer, halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen 'glokom' hastalığının kişinin yaşam kalitesini düşürdüğünü söyledi.

A+A-

Prof. Dr. Atilla Bayer, halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen 'glokom' hastalığının kişinin yaşam kalitesini düşürdüğünü söyledi. Bayer, “Dünya nüfusunun önümüzdeki yıllarda yaşlanması ile glokom hastalarının sayısında da belirgin bir artış beklenmektedir. Bu da aynı zamanda glokom hastalığı kaynaklı görsel engelli veya zafiyetli birey sayısının artacağı anlamına gelmektedir.” dedi.

Dünyagöz Hastanesi Ankara Şubesi’nde görev yapan Prof. Dr. Atilla Bayer, Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nin Harbiye Askeri Müzesi’nde düzenlediği Balkan Askeri Tıp Komitesi Kongresi’nde ‘Glokom Hastalığının Görsel Fonksiyonlar ve Yaşam Kalitesine Etkisi’ konulu bir sunum yaptı. Bayer, glokom hastalığının tüm dünyada yaklaşık 70 milyon kişiyi etkilediğini ve bu nedenle bu hastalığın kişinin yaşamına etkisinin incelendiğini ifade ederek, “Bu çalışmalarla glokomun hangi mekanizma ile hangi günlük işleri, ne oranda olumsuz yönde etkilediği ortaya konarak buna yönelik çözümlere ışık tutulmaya çalışılmıştır.” şekilnde konuştu.

Hasta ifadelerine göre en sık yaşanan güçlüklerin yürüme ve denge, okuma ile araç kullanma konularında olduğunu belirten Prof. Dr. Bayer şöyle devam etti: “Glokomlu hastalarla yapılan bir çalışmada olguların yüzde 49’u merdiven basamaklarını inip çıkarken zorlandıklarını, yüzde 42’si günlük alışverişe giderken, yüzde 36’sı da yolda karşıdan karşıya geçerken zorlandıklarını ifade etmişlerdir. Çarpmalar ve denge bozukluğu neticesi düşmeler de glokom hastalarında diğer bireylere göre yaklaşık olarak 4 kat daha sık olmaktadır. Bir çalışmada okuma güçlüğü glokom hastalarında yüzde 40 oranında ifade edilmiştir. Bir çalışmaya göre, her iki gözünde glokom hastalığı bulunan kişiler bulunmayanlara göre 3 kat daha fazla sıklıkta araç kullanmayı bırakırken, tek gözünde glokom hastalığı bulunan kişiler de daha az araç kullanmaktadırlar. Glokom tanısının koyulması da hastada anksiyeteye sebep olmakta, glokom tanısı koyulduktan sonra hastaların yaklaşık yüzde 80’inde emosyonel olarak negatif etkilenme ortaya çıkmaktadır.”
CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.