1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Gül’ün Türkmenistan Ziyareti İkili İlişkilere Yeni Bir İvme Kazandırdı
Gül’ün Türkmenistan Ziyareti İkili İlişkilere Yeni Bir İvme Kazandırdı

Gül’ün Türkmenistan Ziyareti İkili İlişkilere Yeni Bir İvme Kazandırdı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün iki yıl aradan sonra Türkmenistan’a gerçekleştirdiği resmi ziyaretin iki ülke ilişkilerine yeni bir ivme kazandırması beklenir.

A+A-

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün iki yıl aradan sonra Türkmenistan’a gerçekleştirdiği resmi ziyaretin iki ülke ilişkilerine yeni bir ivme kazandırması beklenir.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından Aşkabat’taki Türkmenistan Merkez Meydanı’nda resmi tören ile karşılandı. Türkmen hükümeti, ilk defa bir devlet konuğunu bu meydanda karşıladı.

GÜL’E DEVLET NİŞANI
Cumhurbaşkanı Gül'e, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov tarafından Devlet Nişanı takdim edildi. Gül, törende yaptığı konuşmada, Atavatan Türkmenistan'ın en önemli nişanının kendisine tevcih edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Türkmenistan'da ilk kez verilen bu nişana layık görülmem vesilesiyle şahsıma gösterilen teveccüh için de tüm kalbimle teşekkür ederim" dedi.

Türkmenistan Devlet Nişanı'nın Türk milletini temsilen şahsına verilmesinin, halklar arasındaki asırlar öncesine dayanan kardeşliğin, ne kadar derin ve sağlam olduğunu gösterdiğine işaret eden Gül, Berdimuhamedov’un geçen yıl Şubat ayında Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaret münasebetiyle, kendisine Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı'nı tevcih ettiğini hatırlattı. “Bu iki nişan ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki 'kemik kardeşliği'nin ilelebet devam edeceğinin en güçlü sembolüdür.” Diyen Gül, “ Ortak bir dile, tarihe ve kültüre sahip iki kardeş ülke olan Türkiye ve Türkmenistan'ın, hayatın her alanında tecessüm eden emsalsiz iş birliği, halkalarımızın müşterek menfaatlerine hizmet etmektedir. Sıcak misafirperverliğinizde, güzel ülkenize gerçekleştirmekte olduğum devlet ziyareti, işbirliğimizin ulaştığı yüksek mertebenin en açık ispatıdır."ifadesini kullandı.
Gül, konuşmasının sonunda Türkmenistan Devlet Nişanı'nı büyük bir şerefle taşıyacağını belirtti ve "Yaşasın Türkmen-Türk dostluğu" ifadesini kullandı.
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhmedov da Cumhurbaşkanı Gül'ün Türkiye-Türkmenistan ilişkilerine büyük katkısı bulunan dünyaca tanınmış bir politikacı olduğunu söyledi. İki ülke arasındaki ilişkilerin kadim bir tarihi bulunduğuna işaret eden Berdimuhamedov, "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün önderliğinde iyi niyete ve manevi yakınlığa dayalı ilişkilerin gelişmekte olduğunu belirtmek isterim" diye konuştu.

12 İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Gurbanguli Berdimuhamedov, Oğuzhan Köşkü'nde gerçekleştirilen baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından anlaşmaların imza törenine katıldı. İmza törenin ardından Gül ve Berdimuhamedov ortak basın açıklaması yaptı.

İmza töreninde Gül ile Berdimuhamedov ortak bildiriye imza atarken, Türkmen doğalgazının Türkiye’ye ulaşması için imzalanan işbirliği anlaşması iki ülke arasındaki ilişkileri enerji alanına da taşıdı.

Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı konuşmada, Berdimuhamedov ile son 5 yılda beşer kez karşılıklı ziyarette bulunduklarını anımsatarak, ziyaretlerinin farklı şehirlere olmasından, uzun süredir gelemediği Aşkabat'ı çok değişmiş bulduğunu ifade etti. Devlet ziyaretinde, heyetine gösterilen hüsnükabul için teşekkür eden Gül, görüşmelerde birçok konuyu ele aldıklarını aktardı.

Türkmenistan'ın enerji, sağlık, tarım gibi alanlarda yakaladığı başarılara şahit olduğunu vurgulayan Gül, Türkmenistan'ın takip ettiği açık kapı ve tarafsızlık politikası ile bölgede ve dünyada saygın ve önemli yer edindiğini belirtti. Gül, ülkenin hızlı bir kalkınma içerisinde olduğuna işaret ederek, Türkmenistan’ın ‘Asya'nın parlayan bir yıldızı’ olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, ilişkilerin sözde kalmadığına ve ziyaretlerle ileriye götürüldüğüne dikkati çekerek, bugün iki ülke arasındaki ticaret hacminin 3,5 milyar dolara ulaştığını, Türk şirketlerinin 34 milyar dolarlık proje gerçekleştirdiğini söyledi.

Allah'ın, Türkmenistan'a büyük gaz ve petrol rezervleri vererek büyük bir nimet bahşettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, gazın boru hatlarıyla doğuya, batıya gönderildiğini belirtti. Enerji konusundaki işbirliğinin gaz alanında da gerçekleşeceğini anlatan Gül, "Hem Türkiye hem de Türkiye üzerinden Avrupa piyasaları da Türkmenistan'a açılacaktır." dedi.

Orta Asya'nın Türkmenistan üzerinden Avrupa'ya ulaşması için karayolu ve tren projeleri geliştirildiğini anımsatan Gül, "Aşkabat'tan Türkmenbaşı ve Hazar üzerinden Karadeniz'e bağlanacak otobanlar da gerçekleşecektir" ifadesini kullandı.
Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov da ziyaretin, iki ülke arasındaki ilişkilerin üst düzey olduğuna işaret ettiğini belirterek, baş başa ve heyetler arası görüşmelerde uluslararası politika ve bölgesel ilişkilerle ilgili fikir teatisinde bulunduklarını dile getirdi.


CİHAN

Gül’ün Türkmenistan ziyareti ikili ilişkilere yeni bir ivme kazandırdı

Gül’ün Türkmenistan ziyareti ikili ilişkilere yeni bir ivme kazandırdı

Gül’ün Türkmenistan ziyareti ikili ilişkilere yeni bir ivme kazandırdı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.