1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Hatay'da 5. Geleneksel Hasat Bayramı Kutlandı
Hatayda 5. Geleneksel Hasat Bayramı Kutlandı

Hatay'da 5. Geleneksel Hasat Bayramı Kutlandı

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi Dekanlığı ile Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen 'Geleneksel Hasat Bayramı', Reyhanlı Telkaliş Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde kutlandı.

A+A-

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi Dekanlığı ile Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen 'Geleneksel Hasat Bayramı', Reyhanlı Telkaliş Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde kutlandı. Geleneksel Hasat Bayramı’na Rektör Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Üremiş, Rektör Yardımcıları, Kırsal Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Savaş Özgürsoy, Teknolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi (TAUM) Başkanı Celil Toplu, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

    Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Celil Toplu bugünün çiftçinin bir yıllık emeğinin karşılığının alındığı, elde ettikleri ürünü değerlendirmek amacıyla sevincin doruk noktaya geldiği bir gün olduğunu dile getirerek herkesin Hasat Bayramı'nı kutladı.

    Kırsal Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Savaş Özgürsoy, “Ülkemizde yıllık ortalama 20 milyon ton buğday üretilmektedir ve son 20 yılda 30 milyon ton buğday ithalatı gerçekleşmiştir. Özelikle buğdayın ülkemiz coğrafyasının her yöresinde yetiştirilebilen nadir ürünlerden biri olarak binlerce yıldan beridir bölgemiz buğday yetiştiriciliğine ev sahipliğini yapmıştır. Ülkemizin en verimli ovalarından olan Amik Ovası ise buğday tarımı açısından hep öncü olmuştur” diyerek yapılan ve yapılmakta olan projelerin öneminden bahsetti.

    Tarım ve Gıda İl Müdürü Aydın Tüfekçi bugünün anlam ve önemine değinerek, “Geçtiğimiz yıl içerisinde yüzlerce proje, üniversitemizin de işbirliği ve katkısıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün ve ilçe müdürlüklerimizin organizasyonlarında yürütülerek, tamamlanarak başarılı sonuçlar elde edilmiştir.” dedi. Tüfekçi, konuşmasını hasadın bol, bereketli olmasını dileyerek noktalandırdı.

    MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder ise “Artan dünya nüfusuna paralel olarak, temel gıda maddelerine olan gereksinim hızla artmaktadır.” dedi. İnsanoğlunun günlük temel kalori ihtiyacının karşılanmasında tahılların en önemli ürün grubunu oluşturduğunu ve bu bakımdan üzerinde önemle durulması gerektiğini vurguladı.

    Buğdayın aynı zamanda beslenme açısından stratejik bir tarım ürünü olduğunu belirten Prof. Dr. Güder, “Dünya genelinde ortalama 650-700 milyon ton buğday üretilmekte ve bu üretilen buğdayın 110-120 milyon tonu ticarete konu olmaktadır. Bu bakımdan Mustafa Kemal Üniversitesi olarak Hatay tarımına ve Hatay çiftçisine daha fazla hizmet için çalışmak en önemli amaçlarımızdan biri olmuştur ve olmaya da devam edecektir.” şeklinde konuştu.

    Rektör Güder, bu bağlamda başta modern tarım teknikleri olmak üzere tarımda yeni teknolojilerin kullanılması ve tarımsal savaş yöntemleri konusunda çiftçilerimizin eğitimi için çiftçilerimizle ve tarım sektörüyle ilgili resmi kurum ve sivil toplum örgütleri ile işbirliğini artırmaya yönelik çalışmaların artarak devam edeceğini ifade etti.

    Yoğun katılımın sağlandığı programda Rektör Güder, hasadın tüm üreticilerimize bolluk ve bereket getirmesini dileyerek konuşmasına son verdi. 5. Geleneksel Hasat Bayramı kutlamaları, Rektör Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder’in biçerdöver koltuğuna geçerek arazide ekimi yapılan buğdayın ilk hasadını başlatmasıyla sona erdi. CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.