1. HABERLER

  2. TV - SİNEMA

  3. İlkokulda Öğretmeninin Portresini Çizerek Keşfedildi, Şimdi Taşa Şekil Veriyor
İlkokulda Öğretmeninin Portresini Çizerek Keşfedildi, Şimdi Taşa Şekil Veriyor

İlkokulda Öğretmeninin Portresini Çizerek Keşfedildi, Şimdi Taşa Şekil Veriyor

Kayseri'de ilkokula giderken öğretmenin portresini çizerek resim yeteneği keşfedilen Mehmet Atay, tam 45 yıldır taşa şekil veriyor.

A+A-

Kayseri'de ilkokula giderken öğretmenin portresini çizerek resim yeteneği keşfedilen Mehmet Atay, tam 45 yıldır taşa şekil veriyor. Resim yeteneği ekmek kapısı olan Atay, kaya parçalarından heykel, barbüke ve şadırvan yapıyor. Dünyanın en sert madenlerinden granite de portre çizen Atay bugüne kadar Mimar Sinan, Ulubatlı Hasan ve Seyit Onbaşı gibi çok sayıda tarihi şahsiyetin heykeline şekil vermiş. Atay, yeteneğini ilkokul öğretmeninin portresini çizmesine borçlu olduğunu söyledi.

Taş ustası Mehmet Atay, geçimini heykel, şömine, barbekü ve şadırvan yaparak sağlıyor. Atay ayrıca en sert madenlerden olan granite de portre çizen nadir sanatkârlardan. Mehmet Atay´ın taşa şekil verme merakının ilk adımı olan resim yeteneğini ilkokul birinci sınıfta öğretmeni ortaya çıkarmış. İlkokul çağında bal mumundan da heykeller yapmaya başlayan Atay´ı, 6 yaşında ise taştan heykeller yapma merakı sarmış. Şu anda 51 yaşında olan Atay, tam 45 yıldır taşa şekil vermeye devam ediyor. Mehmet Atay´ın yaptığı insan ve hayvan figürlerinden oluşan taştan heykeller daha çok iş adamlarının evlerinin önünü süslüyor.

Atay, bugüne kadar Kayserili taş ustası Mimar Sinan, İstanbul’un fethinde bayrağı surlara diken Ulubatlı Hasan ve Çanakkale Savaşı’nda 275 kilo ağırlığındaki mermiyi namluya koyarak ateşleyen Seyit Onbaşı’nın heykellerine de şekil vermiş. Yurt dışından da müşterileri olan Atay, son olarak Amerikalı bir kişiye Kızılderili heykeli yapmış. Atay yumuşak taşlar yanı sıra sert granite de şekil veriyor. Granit üzerine kazıdığı portre ve değişik manzara resimleri adeta ömürlük kartpostalları andırıyor.

Kayserili resim ve heykel sanatçısı Mehmet Atay, taşın olduğu her yerde yeteneğini sergilediğini söyledi. “Taştan yapamayacağım şey yok.” diyen Atay, bu yeteneğin bir Allah vergisi olduğunu kaydetti. Bunun eğitimini almadığını belirten Atay, “Okuldan aldığım eğitim elektronikti. Çocukken sürekli resim yapıyordum. İlkokul birinci sınıftayken öğretmenim beni keşfetti. Bakarak bir resmini yapmıştım. Herhalde birebir benzetmiş olmalıyım ki ondan sonra da bunu ciddiye aldım. 45 senedir de amatörce taşa şekil veriyorum.” diye konuştu. CİHAN

İlkokulda öğretmeninin portresini çizerek keşfedildi, şimdi taşa şekil veriyor

İlkokulda öğretmeninin portresini çizerek keşfedildi, şimdi taşa şekil veriyor

İlkokulda öğretmeninin portresini çizerek keşfedildi, şimdi taşa şekil veriyor

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.