1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İnci Kefali Göçü Festivalle Başladı
İnci Kefali Göçü Festivalle Başladı

İnci Kefali Göçü Festivalle Başladı

Van Valisi Karaloğlu, Van Gölü'nde inci kefalinden başka bir canlının yaşamadığını belirterek, bu nadide değeri geçmiş yıllarda yeteri kadar koruyamadıklarını ve göç eden balıkların devlet eliyle, kamu görevlileri eliyle satıldığını söyledi.

A+A-

Van Valisi Münir Karaloğlu, Van Gölü'nde inci kefalinden başka bir canlının yaşamadığını belirterek, bu nadide değeri geçmiş yıllarda yeteri kadar koruyamadıklarını ve göç eden balıkların devlet eliyle, kamu görevlileri eliyle satıldığını söyledi.

Van Valiliği, Erciş Kaymakamlığı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ve Doğa Gözcüleri Derneği'nce düzenlenen '4. Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür Sanat Festivali', Erciş Balık Bendi'nde düzenlenen törenle başladı. Halk oyunları gösterilerinin yapıldığı törende konuşan Van valisi Münir Karaloğlu, İnci Kefali balığının Türkiye'nin en nadide değerlerinden biri olduğunu söyledi.

Ünversitenin kurularak bilimsel çalımalar yapmaya başlamasının ardından İnci kefali ve kutsal yolculuğunun tanımaya başladıklarını söyleyen Karaloğlu, "Göçü öğrendikten sonra kesinlikle avlanmaması gerektiğini anladık. Bölge halkına teşekkür ediyorum. Halkımızın bilinç düzeyi yükseldi. Artık eksiki kadar yasak avlamıyor. Avlayanlar var bunlarla hep birlikte mücadele edeceğiz. Jandarma ve polis, 24 saat boyunca nöbet tutarak balıkları koruyor. Ama artık nöbet tutmamalılar. O nöbeti vatandaş olarak biz tutmalıyız. Bu kutsal mücadelesine vatandaş olarak saygı göstermeliyiz." dedi.

İnsanların engeller karşısında çabuk pes ettiklerini ancak balıkların üremek için çok zorlu bir yolculuğa katlandıklarını belirten Karaloğlu, "Depremin yaşattığı zorluğu inci kefalini örnek alarak onu alarak aştık. Depremler zorluktu. Ama bunu halkımızla hükümetimizle beraber engelleri aştık kısa zamanda. Dünyada en hızlı müdahale edilmiş doğal afettir Van depremi. Bu ilhamı inci kefalinden aldık. Onun neslini sürdürmek için verdiği mücadele saygı duyun. Kaçak avlananları ihbar edin Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar yoğun bir göç izleme imkanı yok. Milyonlarca balık engelleri aşmaya çalışıyor. İlimizin tanıtımına yük katkıları olacaktır." diye konuştu.

31 Mayıs- 2 Haziran arasında gerçekleşecek festivalde, inci kefali göçünün seyrine ek olarak festival kapsamında bir dizi etkinlikte gerçekleştirilecek. Bu kapsamda; depremzedeler için Mevlid, İnci Kefali Göçü Ödüllü Fotoğraf Yarışması, Halk Müziği Ozanlar Atışması, semazen gösterisi, mehteran, Amir Ateş konseri, Van kahvaltısı, uçurtma şenliği ve Van Gölü'nde tekne turu etkinlikleri yapılacak.

CİHAN

İnci kefali göçü festivalle başladı

İnci kefali göçü festivalle başladı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.