1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kemik Kardeşliğine ‘doğalgaz Dopingi’
Kemik Kardeşliğine ‘doğalgaz Dopingi’

Kemik Kardeşliğine ‘doğalgaz Dopingi’

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2 yıl aradan sonra Türkmenistan’a gerçekleştirdiği devlet ziyaretinde olağanüstü bir misafirperverlik ile ağırlandı.

A+A-

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2 yıl aradan sonra Türkmenistan’a gerçekleştirdiği devlet ziyaretinde olağanüstü bir misafirperverlik ile ağırlandı. Ülkenin en büyük Devlet Nişanı, İktisat ve Kamu Yönetimi Enstitüsü tarafından ‘Fahri Profesör’ ünvanlarına layık görülen Cumhurbaşkanı Gül’ün söz konusu ziyaretinde, Türkmen gazının Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşması için somut adım atıldı. Gül’e ayrıca, Türkmenistan’ın en değerli hediyesi olan ‘Arkadaş’ isimli Ahal Teke atı hediye edildi.

Türkmenistan resmi gazetesi bugünkü sayısının tamamını, Gül’ün ziyaretine ayırdı. Gazete, bu ziyareti ‘Türkmenistan ile Türkiye yeni enerji ve ulaştırma koridoru oluşturuyor’ başlığıyla manşete taşıdı. Haberde, Gül’e Türkmenistan'ın en yüksek devlet ödülü ‘Cumhurbaşkanı Yıldızı’ Nişanı’nın takdim edilmesi iki ülke arasındaki kemik kardeşliğin daha da güçlendiğinin bir sembolü olduğu belirtildi.

Gazete haberinde Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün büyük çabalarıyla, Türkiye Asya ile Avrupa arasında dostluk köprülerini kuran önemli merkezlerden biri haline geldi." dediği aktarıldı. Ayrıca haberlerde, Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ticaret hacminin 2012 yılında 3,5 milyar dolara ulaştığı ve önümüzdeki yıllarda bunun iki veya üç kat daha artacağı yönünde bilgiler verildi.

Resmi haberlerde, Cumhurbaşkanı Gül’ün Türkmen gazının Avrupa’ya ulaştırılması, Kuzey-Güney ulaştırma koridoruna katılmayı arzu ettikleri yönündeki ifadeleri yer alıyor. Gazete, Cumhurbaşkanı Gül’ün ‘Türkmenistan dünyanın enerji kaynaklarının önemli kısmına sahip ve Türkmen gazının Avrupa’ya Güney Koridor ile ihraç edilmesine büyük önem veriyor. Aynı zamanda Türkiye de, Türkmen gazının Türkiye’ye ulaşmasına sıcak bakıyor’ yönündeki ifadelerini haberine taşıdı.

TÜRKİYE, TÜRKMEN GAZI İÇİN KAPI ARALADI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bu ziyaretinde iki ülke arasında 12 anlaşma imzalandı. Söz konusu anlaşmaların arasında Türkmen gazının Türkiye’ye ulaşması için işbirliğini öngören çerçeve anlaşması da bulunuyor. Bu anlaşma, Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Türkmenistan Bakanları Kurulu Başkan Yardımcısı Baymurat Hocamuhammedov arasında imzalandı.

Şu an Çin, Rusya ve İran’a doğalgaz ihraç eden Türkmen hükümeti, enerji kaynaklarının Türkiye’ye ve oradan Avrupa’ya ulaştırılması yönünde çalışmalara yapıyor. Hazar bölgesindeki doğalgazın Avrupa’ya ulaşması konusunda Türkmenistan-Azerbaycan-Avrupa Birliği hattında üçlü müzakereler devam ediyor. Üçlü müzakerelerin geçen yıl Aşkabat’ta yapılan toplantısına, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da gözlemci olarak davet edildi. Trans-Hazar projesi, Ankara'nın da aktif olarak katıldığı Nabucco, AGRI, TANAP gibi birçok büyük ölçekli projelerin bir parçası haline gelebilir.

Öte yandan, Türkmenistan elektriğinin tekrar Türkiye’ye ulaştırılmasını öngören kararname imzalandı. Devlet Başkanı Berdimuhamedov’un imzaladığı kararname çerçevesinde Gent Elektrik Enerjisi Toptan Satış A.Ş. şirketi ile Türkmenistan Enerji Bakanlığı’na bağlı Türkmenenergo kurumu her yılda 600 milyon kilovat/saat elektriği, 1 Temmuz 2013 ve 1 Temmuz 2016 yılları arasında Türkiye’ye gönderilmesi konusunda sözleşme imzalandı. Türkmenistan halihazırda İran ve Afganistan’a elektrik ihraç ediyor. CİHAN

Kemik kardeşliğine ‘doğalgaz dopingi’

Kemik kardeşliğine ‘doğalgaz dopingi’

Kemik kardeşliğine ‘doğalgaz dopingi’

Kemik kardeşliğine ‘doğalgaz dopingi’

Kemik kardeşliğine ‘doğalgaz dopingi’

Kemik kardeşliğine ‘doğalgaz dopingi’

Kemik kardeşliğine ‘doğalgaz dopingi’

Kemik kardeşliğine ‘doğalgaz dopingi’

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.