1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 'Mermer Sektörü Acilen Bin 500 İşçiye İhtiyaç Duyuyor'
Mermer Sektörü Acilen Bin 500 İşçiye İhtiyaç Duyuyor

'Mermer Sektörü Acilen Bin 500 İşçiye İhtiyaç Duyuyor'

Afyonkarahisar’da 235 milyon dolarla ihracatının yarısını tek başına karşılayan mermer sektöründe acil olarak bin 500 işçiye ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

A+A-

Afyonkarahisar’da 235 milyon dolarla ihracatının yarısını tek başına karşılayan mermer sektöründe acil olarak bin 500 işçiye ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

İscehisar Mermerciler ve İşadamları Derneği (İSMİAD) Afyonkarahisar İŞKUR İl Müdürlüğü ile sektörün eleman ihtiyacına yönelik bir araştırma yaptı. Firmalarla yapılan görüşme sonrasında sektörde acilen bin 500 elemana ihtiyaç bulunduğunun belirlenmesi üzerine İŞKUR ilkokul mezunları da dâhil olmak üzere işsizlere cep telefonundan ulaşarak iş daveti yapıyor.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hüsnü Serteser, sektörün en büyük sıkıntısının elemansızlık olduğunu söyledi. Serteser, kentte 15 bin civarında işsiz olmasına rağmen sektöre elaman bulunamadığını belirti. Serteser, “Mermer sektörümüz önemli. 406 milyon dolarlık ihracatın 235 milyon doları mermer ihracatından karşılanıyor. Ancak, sektör elemansızlıktan tam kapasite çalışamıyor. İnsanlar iş beğenmeme var. İşsizlik yardımı, diğer yardımlar insanları tembelliğe sevk ediyor. İnsanlar bu işi biraz ağır görüyor." dedi.

İSMİAD Başkanı Ali Genelioğlu da Türkiye işsizlik sorununa çözüm ararken Afyonkarahisar’ın İscehisar ilçesinde özellikle mermer sektöründeki işçi sorununa çözüm aramak için çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Genelioğlu, ilk etapta acil 600 civarında olmak üzere toplamda bin 500 civarında elemana ihtiyaç bulunduğunu belirten Genelioğlu, sektörün bu yüzden kapasitesinin altında çalıştığını anlattı.

Genelioğlu, İŞKUR'UN çevre il ve ilçelerden mermer sektöründe çalışacak işçi talebini karşılamak için çalıştığını ancak şu ana kadar ciddi bir talep gelmediğini kaydetti.


"MERMER SEKTÖRÜ CAZİP HALE GETİRİLMELİ"

Afyonkarahisar İŞKUR İl Müdürü Erdem Ünlüyalvaç da ilkokul mezunları da dâhil olmak üzere cep telefonlarına ulaşılarak iş daveti yapıldığını söyledi. İscehisarlı mermercilerin işçi bulma problemini çözmek için gayret gösterdiklerini belirten Ünlüyalvaç, mermer sektörünün işçi bulma noktasında cazip hale getirilmesi gerektiğini ifade etti. Ünlüyalvaç, "Sektörde ortalama 900 lira para veriyorlar. Bunun üzerine pek çıkılmak istenmiyor. Elemanlarda bu paraya çalışmak istemiyor. Biz kurum olarak ilkokul mezunlarını dahi telefonla arıyoruz. Günde 5-6 tane işvereni işçilerle buluşturuyoruz. Ancak, kabul eden bir iki taneyi geçmiyor." dedi.

"MALİYETLER YÜKSEK İŞÇİNİN İSTEDİĞİNİ VERMEK ZOR"

Oğuz Mermer İşletme Müdürü Vahap Şibintay da İscehisar’da genel olarak birçok firmanın üretim giderlerinin yüksekliğinden dolayı çalışanına yüksek ücret ödeyemez durumda olduğunu söyledi. Şibintay, diğer yandan termal otel sayısının artmasından dolayı kişilerin daha kolay ve zahmetsiz olan bu sektöre doğru kaymaya başladığını anlattı. Şibintay, "İscehisar’da iri ufaklı 400 firma var. 15–20 firma tam anlamıyla yurt dışında ihracat yaparak piyasada rekabet edip elemanına yüksek ücret öderken, diğerleri daha çok iç piyasada rekabet ediyor. Dolayısıyla üretim giderlerinin fazla olmasından dolayı işsine daha fazla rakam veremiyor. Böyle olunca da işçi aynı paraya başka sektörlerde çalışmaya başlıyor." diye konuştu.

Şibintay, eleman sıkıntısı çeken firmalarının bir anlamda işçinin bağımlısı olduğunu elindeki elemanı tutmak için oturup anlaşma yapmak zorunda kaldığını anlattı.




CİHAN

'Mermer sektörü acilen bin 500 işçiye ihtiyaç duyuyor'

'Mermer sektörü acilen bin 500 işçiye ihtiyaç duyuyor'

'Mermer sektörü acilen bin 500 işçiye ihtiyaç duyuyor'

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.