1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Müsiad Başkanı Olpak: Türkiye'nin En Önemli Gücü Sağladığı Güven
Müsiad Başkanı Olpak: Türkiyenin En Önemli Gücü Sağladığı Güven

Müsiad Başkanı Olpak: Türkiye'nin En Önemli Gücü Sağladığı Güven

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, dünyada yaşanan küresel krize rağmen Türkiye'nin farklı bir konuma ulaştığını belirterek, "Son 44 yılın en düşük enflasyon rakamlarını yakalayan, IMF’ye borcunu ödeyip, şimdi de borç ve.

A+A-

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, dünyada yaşanan küresel krize rağmen Türkiye'nin farklı bir konuma ulaştığını belirterek, "Son 44 yılın en düşük enflasyon rakamlarını yakalayan, IMF’ye borcunu ödeyip, şimdi de borç verebilecek duruma gelen Türkiye, farklı bir konuma ulaşmıştır. Türkiye’yi yeni durumda aldığı pozisyonun adı, huzur, istikrar ve güvendir. Tüm dünya, biraz geç de olsa kredi derecelendirme kuruluşları dâhil, Türkiye’nin başarılarını takdirle karşılamaktadır. Bu noktada, bizim en önemli gücümüz, sağladığımız güven olacaktır." dedi.

MÜSİAD 2013-2015 Yönetim Kurulu, Hedefler, Faaliyetler Tanıtım Toplantısı, derneğin Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi. 22. Olağan Genel Kurul sonrası oluşturulan Yeni Yönetim Kurulu’nun tanıtıldığı toplantıda MÜSİAD Genel Başkanı Nail OLPAK, gündeme dair açıklamalarda da bulundu. Olpak, “Türkiye’nin bu yeni durumda aldığı pozisyonu hesaba kattığımızda, küresel ekonomide gelişmiş ülkelerin kamu mali yapılarının sağlıksız bir hale geldiğini, borç stoklarının toplam GSYİH’ya oranının neredeyse 2. Dünya Savaşı seviyelerine yaklaştığını, daha da kötüsü, gerek iş dünyasının, gerekse tüketicinin duyduğu güvenin azaldığını görmekteyiz. Gelişmekte olan ekonomilerin büyüme hızı ise nispeten yavaşlamakla birlikte, dünya ekonomisi içinden alınan pay ve üstlenilen rollerde pozitif bir değişim sürmektedir. Gücün tamamen Güney ve Doğu’ya kaydığını iddia etmiyoruz ama zenginlik ve refah paylaşımından Güney ve Doğu’nun da artık önemli bir pay almaya başladığını rahatlıkla söyleyebiliriz." dedi.

Bununla birlikte, yalnızca refahtan alınan pay değil, yatırım yapılabilirliği ifade eden kredi derecelendirme pozisyonlarının da hızlı bir değişim gösterdiğini aktaran Olpak, şöyle devam etti:

"Son 44 yılın en düşük enflasyon rakamlarını yakalayan, IMF’ye borcunu ödeyip, şimdi de borç verebilecek duruma gelen Türkiye, farklı bir konuma ulaşmıştır. Türkiye’yi yeni durumda aldığı pozisyonun adı, huzur, istikrar ve güvendir. Tüm dünya, biraz geç de olsa kredi derecelendirme kuruluşları dâhil, Türkiye’nin başarılarını takdirle karşılamaktadır. Bu noktada, bizim en önemli gücümüz, sağladığımız güven olacaktır.
Zira, güven olmayınca gerek yerli, gerekse yabancı iş dünyasının yatırım yapma iştahı olmaz. Faizleri istediğiniz kadar aşağılara çekin, kimse harcama yapmak istemez. İşte bunun örneğini bugün Avrupa, Amerika, Japonya yaşıyor. Ancak Türkiye, yatırım yapmaya, yeni istihdam sağlamaya devam ediyor. Amerika’da, Avrupa’da istihdam rakamları düşerken, Türkiye’de artmaya devam ediyor. Zira, 2013’e, 2014’e hatta 2015’e güvenmeye devam ediyoruz.”

2013 EKONOMİ RAPORU HAZİRAN’DA

Haziran ayında açıklayacakları 2013 Türkiye Ekonomisi Raporu'na da değinen MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, “Raporumuzun detaylarını, burada açıklamayacağım, ancak, yukarıda bahsettiğim genel durumun bir fotoğrafının yansıtılacağını söyleyebilirim. Ayrıca, bu rapor çerçevesinde, çok değerli stratejik yaklaşımların ortaya konulacağını ifade edebilirim.” dedi.

Türkiye'nin önümüzdeki dönemlerde de ihracat odaklı büyümeye devam edeceğini belirten Olpk, şu değerlendirmelerde bulund:

“Büyümemizi hangi yolla sağlayacağımız konusu önemli. Türkiye için bu yol, öncelikli ihracat olarak görünmektedir. İhracat odaklı büyüme için, ihracat odaklı üretim birbirinden ayrıştırılamaz. Bizim vurguladığımız hassas nokta, temelde yatırımlarımızı arttırırken, gerçekleştirdiğimiz üretime bağlı olarak, ürünümüzü dünyanın her noktasına ihraç edebilmektir. Diğer bir ifade ile, tüm aşamalar ve süreçlerin, bir çarkın dişlileri gibi, birbirlerini destekliyor olmasıdır. İhracatımızda, ülke ve bölge kompozisyonu, bu yüzden ayrı bir öneme sahiptir. Bildiğiniz gibi, 2012 yılında yüzde 12,6 artarak 152 milyar dolara ulaşan ihracatımızda Avrupa’nın payı, yüzde 39’a kadar gerilemiştir. Oysa, Ortadoğu ve Afrika’ya yaptığımız ihracatın yüzde 37’lik bir paya yükseldiğini görüyoruz. Diğer bir ifadeyle, artık Avrupa’ya sattığımız kadar, Ortadoğu ve Afrika’ya da ihracat yapmaktayız. 3-6 Haziran 2013 tarihlerinde, Başbakanımız ve 8 Bakanımız ile birlikte, MÜSİAD organizasyonuyla, Fas-Cezayir ve Tunus’ta olacağız. 200 kişilik bir işadamı heyeti ile bu bölgede önemli iş bağlantıları gerçekleştireceğiz. Bununla yetinmeyerek, Kasım ayında Fas’ta, yaklaşık 3.500 iş insanın katılımı ile, IBF toplantımızı gerçekleştireceğiz. Gelenekselleşen Uluslararası İş Forumu (IBF) organizasyonlarımız, her zaman yeni iş ortaklıkları geliştirmenin kapılarını açmıştır. Bu fırsatı, iyi değerlendireceğiz.”

"BÜTÜN İŞADAMLARIMIZA YURTDIŞI TEMSİLCİLİKLERİMİZİN KAPISI AÇIK"

Derneklerinin yurtdışı teşkilatlanmasıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Nail Olpak, Washington DC, Pekin ve Brüksel'in yanı sıra, Ortadoğu ve Afrika yaklaşımları kapsamında Cidde'de de temsilcilik açtıklarını, bunu Addis Ababa ve Moskova'nın takip edeceğini ifade etti. Olpak, “Bunu, gerçekten oldukça önemli buluyoruz. Biliyorsunuz daha 5 sene öncesine kadar Afrika'da 12 tane büyükelçiliğimiz bulunmaktaydı. Bugün bu sayı 34’e çıktı. Ticaret ataşeliklerimizin sayısı 3’e - 4’e katlandı. Buralara gittiğimiz zaman, büyük teveccühle karşılanıyoruz. Önümüze yeni iş fırsatları açılıyor. Biz de MÜSİAD olarak, yeni temsilcilikler açarak, buralarda işadamlarımızın yeni açılımlar gerçekleştirmelerine destek veriyoruz. Hangi iş adamı oraya ihracat için gelmişse, ülkemiz adına ticaret yapmak istiyorsa, temsilciliklerimizin kapıları kendilerine daima açıktır.” ifadelerini kullandı.

YURTDIŞI MÜTEAHHİTLİK ÇALIŞTAYI 13 HAZİRAN’DA

Dış ticaret boyutunda, iki önemli meseleyi daha, yeni dönemdeki çalışmalarla takip edeceklerini söyleyen MÜSİAD Başkanı, “Eski, Serbest Bölge Sisteminin terk edilerek, 2010’dan beri üzerinde durduğumuz, Özel Ekonomik Bölgelere geçişin sağlanması gerektiğine inanıyoruz. Buralarda; ticaret, lojistik, iletişim ve sanayinin, çok daha geniş bir perspektifte ele alındığı, Bürokrasinin azaltıldığı, Fikri mülkiyetlerden, eğitime kadar her türlü hizmet ve mal ticaretinin olduğu, yeni ekonomik alanlar oluşturulmalıdır. Bu bölgeleri, aynı zamanda sanayimizin Orta Düzey Teknolojiden, Yüksek Teknolojiye geçişi açısından da, önemli buluyoruz." şeklinde konuştu.

Rekabete dayalı ihracatın 30 yıllık bir macera olduğunu vurgulayan Olpak, şöyle devam etti:

"Ancak, sıklıkla mal ihracatından bahsedilir. Şimdi, hizmetler ihracatımızı arttırmak yolunda neler yapmalıyız, bunları konuşmalıyız. Özellikle, yurtdışı müteahhitlik ve müşavirlik hizmetleri ihracımızı, kademeli olarak, 100 milyar dolarlara yükseltecek stratejiler gündemimizde olmalıdır. 13 Haziran’da MÜSİAD’ta, Sayın Bakanımız Zafer Çağlayan'ın da katılımıyla, 'Yurtdışı Müteahhitlik ve Müşavirlik Hizmetleri' çalıştayımızı gerçekleştireceğiz.”

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, alternatif finansman modelleri üzerinde de çalışmalarını artıracaklarını, özellikle bu yılın sonlarına doğru, bir paydaşı olarak gerçekleştirecekleri 'Alternatif Finansman Modelleri'ne yönelik uluslararası konferansın, bu konuda Türkiye’ye önemli yaklaşımlar getireceğine inandığını söyledi.

Öte yandan toplantıda tanıtılan 22. Olağan Genel Kurul Sonrası Oluşturulan MÜSİAD'ın Yeni Yönetim Kurulu Listesi şu isimlerden oluştu:

MÜSİAD Genel Başkanı Nali Olpak
Genel Başkan Yardımcıları; Nazım Özdemir, Ali Rıza Arslan, Kerim Altıntaş, Abdurrahman Kaan, Eyüp Akbal, Kemal Yamankaradeniz
Sektör Kurulları ve İş Geliştirme Komisyonu Başkanı Alipınar Topdaş
Sektör Kurulları ve İş Geliştirme Komisyonu Başkan Yardımcıları; Mahmut Asmalı, Cevat Kır, Yunus Aksu
Bilim ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Hakan Altınay
Araştırmalar ve Yayın Komisyonu Başkanı Melike Günyüz
Eğitim ve Kültür Komisyonu Başkanı Halim Aydın
Bütçe, İdari ve Mali İşler Komisyonu Başkanı Necmettin Öztürk
Yurtiçi Teşkilatlanma ve Üye Kabul Komisyonu Başkanı Eyüp Uğur
İletişim Komisyonu Başkanı Aytekin Mert
Fuar-Forum ve Yurtdışı Organizasyon Komisyonu Başkanı Adnan Bostan
Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Ümit Kiler
Yurtdışı Teşkilatlanma Komisyonu Başkanı N. Alper Esen
Kurumsal İlişkiler Komisyonu Başkanı Fuat Tosyalı
Üye İlişkileri Komisyonu Başkanı Abdulsamet Temel
Gençlik Kurulu Başkanı Ömer Faruk Akbal
CİHAN

MÜSİAD Başkanı Olpak: Türkiye'nin en önemli gücü sağladığı güven

MÜSİAD Başkanı Olpak: Türkiye'nin en önemli gücü sağladığı güven

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.