1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Pankobirlik Genel Müdürü Tan: Şeker Fabrikalarına Talibiz
Pankobirlik Genel Müdürü Tan: Şeker Fabrikalarına Talibiz

Pankobirlik Genel Müdürü Tan: Şeker Fabrikalarına Talibiz

Pancar Ekicileri Kooperatif Birliği (Pankobirlik) Genel Müdürü Fahrettin Tan, devlete ait 25 şeker fabrikasına talip olduklarını söyledi.

A+A-

Pancar Ekicileri Kooperatif Birliği (Pankobirlik) Genel Müdürü Fahrettin Tan, devlete ait 25 şeker fabrikasına talip olduklarını söyledi. Tan, Türkiye'de 33 şeker fabrikası olduğunu, bunlardan 25'inin devlete, 5'inin kendilerine, 3'ünün de özel sektöre ait olduğunu belirtti.

        Ankara Pancar Kooperatifi'nin 51'inci Olağan Genel Kurulu, Büyük Anadolu Hotel'in spor salonunda yapıldı. Kongreye, Ankara İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, Pankobirlik Genel Müdürü Fahrettin Tan, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurul Başkanı İlhami Teke, Polatlı Esnaf ve Sanatkarlar Kooperatif Başkanı Ertuğrul Kıymaz ve çiftçiler katıldı. Tek liste ile gidilen kongrede mevcut Başkan Muhittin Bıyıkoğlu yeniden seçildi.

        Pankobirlik'in 1 milyon 700 bin üyesi bulunduğu aktaran Genel Müdür Fahrettin Tan, şeker fabrikalarının özelleştirilmesini eleştirdi. Tan, şeker fabrikalarının 10 milyon insanı doğrudan ve dolaylı olarak ilgilendirdiğini vurguladı. SEK, Et Balık ve TEKEL fabrikalarında yapılan özelleştirmeler ile çok acılar yaşandığını hatırlatan Fahrettin Tan, “Geçtiğimiz yıl 10 şeker fabrikasının ihalesi yapıldı. Biz de ihaleye girdik. İhale kimlerle girdik biliyor musunuz? Elazığ bölgesinde 7 kuruluş olarak ihaleye girdik. Yedi firma inşaat firması, sadece Pankobirlik olarak sektörde biz vardık. Özelleştirme olmalı ama sektörümüz olmalı.” dedi.

        Tan, Amerika ve Avrupa'da şeker fabrikalarının tamamının pancar sektörüne ait olduğunu ifade etti. Bünyelerinde bulunan 5 şeker fabrikasında Türkiye'de imal edilen şekerin yüzde 40'ını ürettiklerini dile getiren Fahrettin Tan, dünyanın gıpta ettiği Çumra Şeker Fabrikası gibi hepsini işletebileceklerini vurguladı.

        Amerika ve Avrupa'nın çiftçisine güvendiği gibi Türkiye'nin de çiftçilere güvenmesi gerektiğini kaydeden Fahrettin Tan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz fabrikalara talibiz. Hükümetimizle görüşmeler yaptık, hatalı olarak gördüğümüz özelleştirmeyi iptal eden değerli Başbakanımıza şükranlarımızı sunuyoruz pancar çiftçisi olarak. Şeker fabrikalarının işletmelerini bize verin diyoruz. Bu fabrikaların sosyal alanı da çok büyük.”

        Tan, Meclis'e yeniden sunulan şeker kanun tasarısı ile tatlandırıcı oranlarının arttırılacağını, bunun da şeker pancarı çiftçisine zarar vereceğini sözlerine ekledi.

        TARIM MARKETLERİ KURACAĞIZ

        Ankara Pancar Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Bıyıkoğlu, 2012 yılında 1 milyon 500 bin lira kar elde ettiklerini söyledi. Bıyıkoğlu, yeni dönemde, tarım marketleri kurarak üyelerine organik ve ucuz ürünler satacaklarını açıkladı. Bıyıkoğlu, “Konya Şeker Fabrikası tesislerinde üretilen tüm ürünler, kuracağımız tarım marketlerde satılacaktır. Polatlı'da Eti Caddesi'ndeki eski mağazamızı bu kapsamda tarım market yapacağız.” dedi.

        Bıyıkoğlu, yeni dönemde Polatlı, Kazan, Nallıhan ve Beypazarı ilçelerinde pancar depoları kuracaklarını sözlerine ekledi.
CİHAN

Pankobirlik Genel Müdürü Tan: Şeker fabrikalarına talibiz

Pankobirlik Genel Müdürü Tan: Şeker fabrikalarına talibiz

Pankobirlik Genel Müdürü Tan: Şeker fabrikalarına talibiz

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.