1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Şebinkarahisar'da Saraçlığın Son Temsilcisi
Şebinkarahisarda Saraçlığın Son Temsilcisi

Şebinkarahisar'da Saraçlığın Son Temsilcisi

Giresun´un Şebinkarahisar ilçesinde 71 yaşındaki İzzettin Fener, kaybolmaya yüz tutan saraçlık mesleğinin tek temsilcisi olarak tanınıyor.

A+A-

Giresun´un Şebinkarahisar ilçesinde 71 yaşındaki İzzettin Fener, kaybolmaya yüz tutan saraçlık mesleğinin tek temsilcisi olarak tanınıyor. Saraçlık ürünlerine ilgi azalınca kemer imalatına başladığını anlatan Fener, çok sayıda çırak yetiştirdiğini ancak onların da farklı mesleklere yöneldiklerini söylüyor, Fener, "Benden sonra da bu işi yapacak kimse yok. 1 kişi ben kaldım. Ben öldüm mü bu da bitiyor." diyor.

Şebinkarahisarlı İzzettin Fener (71), onlarca yıl devam ettirdiği geleneksel saraçlık mesleği bitince, kemer yapıp satmaya başladı. Yarım asra yakın ilçede saraçlık mesleğini devam ettiren Fener, saraçlık ürünlerine olan ilginin azalması nedeniyle son 10 yıldır kemer imalatı yapıyor. Fener, bu süre zarfında da 200′ün üzerinde çırak yetiştirdiğini söylüyor.

Mesleğe başladığı 17 yaşında ilçede 20′ye yakın saraç olduğunu söyleyen Fener, "Şebinkarahisar, dericilik işinde Anadolu’nun merkezlerinden biriydi. Haftada 300 tane iş çıkardığım oluyordu. Ve kemer de fazla yoktu o zamanlar. Trabzon´dan, Erzurum´a, Erzincan´dan, Samsun´a mal dağıtıyordum. Artık eskisi gibi değil. Hayvancılık varsa bu meslek de var. Ama hayvancılık eskisi gibi değil. Zaman içerisinde göç verdiğimiz için bu meslek yok olma seviyesine geldi. Bu meslekte çok insan yetiştirdim. Onlar şimdi kimi doktor, kimi hakim, kimi iş adamı. Benden sonra da bu işi yapacak kimse yok. 1 kişi ben kaldım. Ben öldüm mü bu da bitiyor." diye konuştu. CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.