1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 'Tarım İşletmeleri Sanayi Kapsamına Alınmalı'
Tarım İşletmeleri Sanayi Kapsamına Alınmalı

'Tarım İşletmeleri Sanayi Kapsamına Alınmalı'

Antalya Girişimci İşadamları Derneği (AGİD) tarafından düzenlenen Ortak Akıl Toplantısı’nda tarım konuşuldu.

A+A-

Antalya Girişimci İşadamları Derneği (AGİD) tarafından düzenlenen Ortak Akıl Toplantısı’nda tarım konuşuldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Dr. Nevzat Birişik, Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Daire Başkanı Dr. Neslihan Alper, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tohumculuk Daire Başkanı Metin Kaycıoğlu, Strateji Geliştirme Başkanlığı Daire Başkanı Dr. Ahmet Abdullah Antalyalı, Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı, Zirai Karantina Müdürü Ekrem Çetin, İl Kontrol Laboratuvar Müdürü Faruk Kurnaz, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Ens. Müdürü Dr. Abdullah Ünlü, AGİD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yahya Taşçı, üretici, ihracatçı ve komisyoncular katıldı.
Tarım sektöründeki iş adamlarının bakanlık yetkililerinden önemli talepleri oldu. Bunların başında tarımsal işletmelerin sanayi işletmeleri kapsamına ve KOBİ kapsamına alınması vardı. AGİD’li işadamları bacasız sanayi olarak çalıştıklarını, ancak teşviklerden ve sanayi işletmelerine sağlanan indirimlerden faydalanamadıklarını söylediler.

ZİRAAT BANKASI KREDİLERİ YENİDEN YAPILANDIRILSIN
Antalya’da tarım işletmelerinin kredilerle olan sıkıntısına değinen işadamları Ziraat Bankası kredilerinin yeniden yapılandırılması konusunda Dr. Ferhat Şelli’den yardım talep ettiler. Antalya’da bir çok firmanın iflas etme nedeninin bu krediler olduğunu belirtti.

MEVSİMLİK İŞÇİLERİN SGK SORUNU ÇÖZÜLSÜN
Tarım sektöründe düzensiz çalışan yevmiyeci işçilerin bir standardizasyonu ve kontör sistemi olmadığından mevsimlik işçilerin SGK sorununun devlet tarafından çözülmesinin kendilerini rahatlatacağını ifade eden işadamları bu sorunun en kısa zamanda çözülmesi gerektiğini belirtti.

TARIMSAL İHRACATIMIZ 16 MİLYAR DOLAR
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli; “Tarımsal üretim değerimiz 63 milyara yükseldi. Son 10 yılda tarımsal üretim değeri itibariyle Avrupa’da 4. sıradan 1. sıraya, dünyada ise 11. sıradan 7. sıraya yükseldik. Tarımsal ihracatımız 16 milyar dolar ve son on yılın 7 yılında büyüdük.” şeklinde konuştu. Ferhat Şelli, “Bugün gördüğümüz şu fotoğraf ne kadar çok mesafe kat ettiğimizin bir göstergesi. Bu iyi niyetin ve devletin yeni anlayışının da göstergesi. Bu iş artık Ankara’dan ben bilirim mantığı ile değil yerinde sorunlar dinlenerek birlikte çözüm önerileri geliştirilerek yapılmakta” diye konuştu.
Sorunların çözümünün aslında zor olmadığını belirten Şelli planlama, koordinasyon ve organizasyonun son derece önemli olduğunu söyledi. Sektör temsilcilerinin tek tek söz alarak sorun ve çözüm önerilerini sunduğu toplantıda ziraat bankası kredileri, SSK, gelir vergisi, KDV oranlarının yüksekliği, analiz süresinin uzunluğu, enerji fiyatları, çek yasası nedeniyle yaşanan sıkıntılar, girdi maliyetleri, laboratuar imkanları, mantarcılıkla ilgili sıkıntılar gündeme geldi.
Toplantı sonunda gerekli notları aldıklarını kaydeden Şelli gündeme gelen konuların ilgili genel müdürlüklerce takip edileceğini ve sonuçlarının katılımcılara iletileceğini söyledi.
CİHAN

'Tarım işletmeleri sanayi kapsamına alınmalı'

'Tarım işletmeleri sanayi kapsamına alınmalı'

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.