1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. Tüh! Aracı hemşehrim çıktı!..
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

Tüh! Aracı hemşehrim çıktı!..

A+A-

TÜH! ARACI HEMŞEHRİM ÇIKTI!..

PEKİ! İZMİR GÜMRÜĞÜ’NDE NE DEĞİŞTİ?

CEPÇİ ŞAKİR’E KİMSE DOKUNAMIYOR..

-BURSA’DAKİ ANTREPO SORUŞTURMASI-

Masamın üzeri her zaman ki gibi mail ve faks ile dolu; seç seçebilirsen.  Birini alıp okuyorum, sonra diğerlerini ama bitiremiyorum. Gazetecilik dürtüsüyle dedikodu-iftira gibi olanlarını değil; haber değerleri olan mail ve faksları ayrı bir yere istifliyorum. İstiyorum ki doğruları yazayım, istiyorum ki devletimin ve vatandaşımın menfaatine yararlı şeyler yapayım. Kimseye çamur atmadan sadece gerçekleri yazayım. Yazayım da ilgililerin dikkatini çekeyim; yanlışı doğru yapayım. Bu haftaki yazımda da, aynen bu ruh haliyle ve mesleki dürtüyle hareket ettim. Dedikoduyu-iftirayı ayırıp, gümrük camiası içerisinde yaşanan ve altını önemle çiziyorum TEYİDİNİ aldığım olayları size aktarmak istiyorum.

İzmir Gümrüğü'nde böcek skandalı

Önce, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ile İzmir KOM Şubesi’nin titiz çalışması sonrası ortaya çıkarılan ve geçen yazımda detaylarıyla okuduğunuz, İzmir Gümrüğü’ndeki böcek skandalına bakalım. Bir önceki yazım ortada! Ne diyor?  Yazım diyor ki, ‘dinleme cihazı kaçakçılığı şüphelileri ile İzmir Gümrük Başmüdürlüğü Baş Kontrolörü birlikte yemek yemiş ve polis bu anı kameraya almış’ Ne diyor? Yazım, dinleme cihazları kaçakçılığı şüphelileriyle İzmir Gümrük Başmüdürü N.B.’nin telefonla konuştukları, ziyarete gittikleri hatta işlerini yaptırdıklarını belirtiyor. Peki, var mı tekzip eden? Yok, olamaz da zaten.. Tokat gibi çarparım devletin belgelerini suratlarına.. Peki! Bunca iddiaya karşın yapılan herhangi bir şey var mı? Onu da hep birlikte bekleyip göreceğiz. Böcek Soruşturması’nın gümrük ayağının yakın takipçisiyim. İlgilisine duyurulur.

Türküden çıkalım yola..

Aslında tabiri caizse çatır çatır, açıkça her şeyi yazmak isterim. Ama şimdilik yasalar elimizi ve kolumuzu bağlıyor. E.. bizde doğru olduğunu teyit ettiğimiz bir şeyi yazmayacak değiliz ya. Yazılarımda sıkça yer alan Kargo Gümrüğü’nde çalışan güzel ihtiyar muayene memurundan söz etmek istiyorum size. Bizim gümrük üst düzey bürokratla bu güzel ihtiyarın tanışmasına aracı olan turizmcinin nereli olduğuna dair sağlam bir bilgi geldi!Bu turizmci hemşerim, yani Konyalı.. Unutmadan ilçesini de yazayım; sevgili sanatçı Bedia Akartürk’ün söylediği meşhur türkü “ASLAN MUSTAFAM” da geçen Bozkır kasabasından.. Bizim bu güzel ihtiyar, seri yazılarım sonrasında soluğu Trakya tarafındaki bir gümrükte almış. Gümrükçülerin sıkça gittiği yerlerde gümrükçü arkadaşlarıyla buluşarak, “beni üst düzey bürokratla olan ilişkim kaldığı yerden aynen devam ediyor.. Biraz ortalık durulsun da, tekrar direksiyonun başına geçeceğim” diyormuş. Aman dikkat et hemşerim, direksiyonu sağlam tut. Ama Allah korusun bir kayaya falan toslama.

Şakir vermiş(miş) gümrük müşaviri almış(mış)

İstanbul Havalimanı Kargo Gümrüğü ile ilgili soruşturma dosyasının 105. sayfasında aynen şöyle diyor: N.C. adlı gümrük müşaviri Ambarlı Gümrüğü'nde çalışan Ş.'ye cep telefonu almış! Ama gelin görün ki, parasını bizim muayene memuru Ş. vermiş. Yani, İstanbul'un en önemli gümrüklerinden Ambarlıda gümrük muayene memuru olarak çalışan biri kendine telefon almak için parayı gümrük müşavirine veriyor ve o da alıp bizim Ş.'ye veriyor. Gel de anla. Peki, Ş. şimdi aynı soruşturmada adı geçen İ. ile nerede çalışıyor? Onu da belirtelim ki, ağzınızla mı gülersiniz nerenizle bilemem ama halen İstanbul Havalimanı Kargo Gümrük Müdürlüğü'nde..

Ah Ambarlı canım Ambarlı

Ambarlı Gümrüğü’ndeki bir iddiada yenilir yutulur gibi değil! İstanbul Ambarlı Gümrüğü'nde kiloya tabi eşyalar konteynırlarla tartılmadan mı çıkıyor? Ben araştırdım bu iddia konusunda 'hayır' diyen yok! İlgilisine duyurulur. Devam edelim Ambarlı Gümrüğü ile ilgili tarafıma gelen bilgilere.. Cilvegözü Gümrüğü’nde cep telefonu kaçakçılığından dört ay hapis yattığı iddia edilen gümrük muayene memuru Y. kritik gümrük olan Ambarlıya verilmiş. Haydi, hayırlısı bakalım.

Neden insanların ilişiği kesilmez?

İstanbul Gümrükleri'ndeki dostlarımdan gönderilen maillerde, önemli bir şikâyet konusu var. Bu şikâyet konusu da, görev süresi bitenlerin bir türlü ilişiğinin kesilmediği.. Bildiğim kadarıyla gümrükte rotasyon var. Her bölgenin de bir çalışma süresi var. Çalışma süresi dolduğu halde neden insanların hala ilişiği kesilmez? Bu ilişiği kesilmeyenlere kurumun gerçekten ihtiyacı var ise, bunların da herhangi bir sağlık ve eş durumu yoksa kaldırın o zaman rotasyonu.. Niye tayin döneminde kendinizi strese sokuyorsunuz merkezdeki sevgili yetkililer! Haksız mıyım? İstanbul öyle bir İstanbul ki, süresi biten ya sağlık raporu alarak kalmak için çaba sarf ediyor; ya da tayin ve nakil olmayan belediyeden eş bularak kalmak istiyor; bunları da gerçekleştiremeyenler ise Ankara’dan adam buluyor. Yalan mı?

KİMİN BU ANTREPO?

Bursa’yı ilgilendiren iki tane önemli mail daha aldım. Her zaman olduğu gibi, mailleri çala kalem köşeme taşımayıp araştırdım. Şunu açıkça söyleyebilirim ki, bu işin doğru veya yanlış olduğunu öğrenebilmek için gerçekten de çok önemli kişilere ulaştım! Araştırmalarım sonucunda da, olayın doğru olduğunu belirledim. İddiaya konu olan antrepoyu ve sahiplerini yasalar gereği açıklayamıyorum. İddiaya göre; antrepo ile ilgili önce bir müfettiş tarafından oldukça olumsuz bir rapor düzenlenmiş! Düzenlenen rapor ilgili savcılığa verilip, savcılıkça dikkate alınmış! Firmaya ciddi ceza verilmiş! Ancak sonrası tam bir rezalet gibi gözüküyor.. Aynı konuyla ilgili olarak, nedense daha sonra iki müfettiş daha görevlendirilmiş! Ama bu sefer önceki müfettişin düzenlediği raporun tam aksi bir rapor ortaya çıkmış! İki müfettiş raporlarında, firmanın herhangi bir kanunsuz işi olmadığını belirtmiş! Buyurun buradan yakın sevgili okurlarım. Burnuma çok pis kokular geliyor. Bu konu üzerindeki araştırmalarım tüm hızıyla devam ediyor. Hem de çok sıkı bir şekilde. Bu arada, yeni Teftiş Kurulu Başkanı’na da görevinde başarılar diliyor ve bu konunun üzerine hassasiyetle gideceğini düşünüyorum.

Hukukçu Bakan Yardımcısı

Değerli okurlarım; 2011’in son günlerinde www.etkihaber.com sitemizin Genel Yayın Yönetmeni Gülen Aydın ile beraber Ak Parti Bolu Eski Milletvekili ve hukukçu olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Fatih Metin’e bir nezaket ziyaretinde bulunduk. Metin ile yaptığımız görüşmede, çok olumlu izlenimler elde ettik. Zaman içerisinde kendisiyle bir kez daha bir araya gelmek için birbirimize söz verdik. Son derece nazik, saygılı ve hukukçu kimliği ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcılığı görevine getirilen Sayın Fatih Metin'e bir kez daha yeni görevinde başarı temennisinde bulunuyor; Allah yolunu açık etsin diyorum!..

OKUR MAİLLERİ

Biliyorum yazım uzun olacak ama okurlarımdan gelen maillerin birçoğunu yazımın içerisine serpiştirmek istiyorum. Sizlerden gelen mailleri, köşeme taşıyamadığım zaman üzülüyorum. Sanki okuyucularımı dikkate almamışım gibi geliyor. Bu nedenle okuyucu maillerimin çoğunu köşeme taşımayı istiyorum. Tıpkı bu yazımda yaptığım gibi. Buyurun efendim işte o mailler.

“Bursa...”

“Bursa'daki antrepo olayında, şimdi en büyük şehirlerimizden birindeki başmüdür o dönemde Bursa'daydı.. Acaba Sayın Başmüdür bu işin neresindedir? Ha işi kapatanların kodları E.S. ile R.M. reislerinin adı ise S.U. şimdi görevden alınmış!! Gümrük Camiasının yakinen tanıdığı isimlerdir. Hele E.S. yapmış olduğu işleriyle gümrük camiasında çok meşhurdur. Bilgilerinize...”

“Bursa'dan”

“Aykut baba, bir de şu zengin bir işadamına ve gümrükten emekli müdürlere ait Bursa'daki antrepo kaçakçılık olayını savcılığa intikal ettirildikten sonra, savcılıkça ceza verilmesine rağmen iki tane yiğit müfettiş nasıl firmayı kurtarmak için reisleriyle birlikte nasıl çaba sarf etmişlerdir! Bir de bunu yazsan ... ama çok zor.... Eğer yazmak istersen olayı savcılığa raporla gönderen müfettiş, A.O.'ya veya ceza kararını veren bir savcıya sorun ha bir de bu davada bilirkişi kimmiş bir bilsen evlere şenlik!”

“Aliağa”

“Geçici bir görevle yasayı delerek 7 aydır Aliağa'da çalışan müdürün meziyetlerinden acaba haberiniz var mı? Tam 15 yıldır Aliağa memurlarını taşıyan gariban servisçisini, İDÇ A.K. talimat verip ortada bir şey yokken kovdurdu. Yemekhane durumu ile ilgili olarakta köşenizde, haklarında yazı çıktı diye yemekçi dul Bayan Ç.Ç. 'nin işine apar topar son verdiler. Sırf kendilerini kurtarmak ve İDÇ A.K. tarafından organize edilen firmalardan toplanan uçuk yüklü paraya oturmak için yani ne diyelim yesin bakalım tosunlar…”

“Nahide”

“Sayın arkadaş, ben cevaplasam sorunuzu.. Aliağa'ya kimi versin (marifetli güm.md.yine kendine kazanç çıkarmış! ) C.H. mi (Izmir güm.md.) C.C. nu mu? sekreterlerde haklısın, Aliağa, İzmir güm. sekreterleri süper yerleri doldurulamayan kişiler mi? Yoksa bana dokunmayan, bir gözü kör bir kulağı sağır dili lal de onun için mi? Zamanları dolsa da birbirlerine tavsiye ediliyor ve gitmiyorlar oralardan..”

Geçici görev

“Cem”

“AYKUT Bey, aslında acil müdahale timleri için çoğu memuru ailelerinden ayırıyorlar ve zorla doğuya gönderiyorlar. Ayrıca bir de tayini Habur'a, Gürbulak'a çıkan müdür ve memuru da geçici görevle başka ile yolluyorlar. Üç yıldan beri tayini Gür bulağa çıkan müdürü Çorlu Havaalanı Müdürlüğü'ne süresiz geçici görevle baktırılıyor. Hani adalet Rizeli mi olmak lazım.”

Alsancak

“İlkay”

“Aykut Bey, sayenizde neler öğreniyoruz neler? Bu N. resmen at oynatıyormuş! Demek ki yetkilerini kendi çıkarları doğrultusunda kullanıyor. Gerçekten yazık çok yazık. Görev vermediğiniz müdürlerden çekinmiyorsunuz bari Allah'tan korkun! Hiç mi Allah korkusu yok? Ö.Ç.'yi diğer müdürlerin hakkına gasp ettiriyorsun.. Bu durumu bakanlıkta mı bilmez acaba İnşallah Sayın Bakan bu durumu öğrenir ve de bunun hesabını biran önce sorar. Müsteşar Bey'de çok dürüst ama yedi aydır bu duruma nasıl müsaade etmiş?”

“Sizi kutluyoruz!!”

“Aykut Bey bravo size, bizim sesimiz ve kulağımız oldunuz yazdıklarınızın ve yapılan yorumların hepsi doğru çıkıyor sizi kutluyoruz. İzmir Başmüdürü N'nin sekreteri İzmir Gümrüğü ile Aliağa Gümrük Müdürünün sekreterlerinin almış oldukları aylıkları bu köşenizde yazmıştınız. Diğer yazılarınızdaki neticeleri nasıl alıyorsak, bunun neticesini de aldınız. Doğru olayları yazdığınız bir kez daha kanıtlanmış oldu.. N. kendi sekreteri de dahil o sekreterleri hemen dağıttı..”

“İzmir Gümrük Başmüdürü N.”

“N. ye bağlı boşta gezen ona yakın müdür olmasına rağmen, Alaşehir Müdürü Ö'yü neden Aliağa Müdürü yaptı? Diğerlerinden daha mı bilgili yoksa meziyetleri daha mı çok. Aliağa'ya geçici görevle geldi. Atama ve geçici görevlendirme yönetmeliğine göre, en fazla üç ay kalır. Yedi aydır bu adam burada Alaşehir'de.. Müdür ihtiyacı yoksa o zaman o gümrüğü kapatsınlar!! O arkadaşı buraya atasınlar anayasal suç işlesinler. N. umarım bunun nedenini de açıklayabiliyordur.”

Yazarın Notu

Sevgili okurlarım, büyük bir ilimizle ilgili olarak hayali ihracat yapıldığı konusuyla ilgili geniş çaplı bir araştırmam var ve en yakın zaman bu konuyu da köşeme taşıyacağım. Bilginize..

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum