1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. 'Türkiye Tarımsal Milli Hasılada Dünya 7. Sırada'
Türkiye Tarımsal Milli Hasılada Dünya 7. Sırada

'Türkiye Tarımsal Milli Hasılada Dünya 7. Sırada'

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kavak, Bakanlık olarak son 10 yıl içerisinde yaptıkları çalışmalarla, Türkiye’nin dünya genelinde tarımsal gayri safi milli hasıla sıralamasında 11.

A+A-

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kavak, Bakanlık olarak son 10 yıl içerisinde yaptıkları çalışmalarla, Türkiye’nin dünya genelinde tarımsal gayri safi milli hasıla sıralamasında 11.'likten, 7.'liğe, Avrupa ülkeleri arasındaki sıralamada ise birinciliğe yükseldiğini açıkladı.

Kahramanmaraş’ta ilk kez düzenlenen Yöresel Gıda Ürünleri Çalıştayı, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) toplantı salonunda bugün başladı.

2 gün sürecek çalıştayda sektör temsilcileri, akademisyenler ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığın'dan yetkililer, dondurma, tarhana, kırmızıbiber ve fıstık ezmesi gibi yöresel ürünleri ele alacak.

Kahramanmaraş Valiliği ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ortaklığında düzenlenen çalıştaya katılan Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kavak , bakanlığın son 10 yıl içerisinde yaptığı çalışmalarla, Türkiye’nin dünya genelinde tarımsal gayri safi millihasıla sıralamasında 11’incilikten, 7’inciliğe, Avrupa ülkeleri arasındaki sıralamada ise birinciliğe yükseldiğini açıkladı.

Yapılan çalışmaların elde edilen başarıyla sınırlı kalmayıp, gıda güvenliğine yönelik kanunların revizyon çalışmalarıyla yeniden yapılandırıldığını belirten Kavak, “Gıda güvenliğine yönelik yine son 10 yıl içerisinde daha önceki kanunlar, 5996 sayılı kanunla yeniden yapılandırılmış, veteriner hizmetleri, bitki sağlığı ve gıda kanunu kapsamında 100 den fazla yönetmelik yeniden revize edilmiştir. İnsanımıza tüketmiş olduğu gıdanın güvenilir olarak sunulması noktasında çalışmalar yapılmıştır.” dedi.

Yeni düzenlemelerle özellikle ekmekteki kepek oranlarının artırılması, tuz oranın azaltılması, et karışımlarının yeniden düzenlenmesi gibi birçok alanda çalışmalara yer verildiğini kaydeden Kavak, “Gıdada taklit ve hile yapma yoluna giden firmalar ifşa edilmiştir. Kahramanmaraş’ın yöresel ürünlerinden bir kısmının ülkemizin de sınırlarını aştığını hepimiz biliyoruz. Dondurma ve kırmızıbiber bunlardan bazılarını oluşturuyor. Özellikle dondurmanın uluslararası alanda büyük oyuncularla yarıştığını biliyoruz. Bölgemizdeki bu ürünlerin sadece yöremizde ve ülkemizde değil, uluslar arası alanda da her birinin marka olmasının önünde engel teşkil eden ne varsa, bugün burada bunları karşılıklı görüşerek çözüm önerileri üreteceğiz.” diye konuştu.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, her ilin kendine özgü yöresel ürünlerinin olduğunu ifade ederek, Kahramanmaraş’ın yöresel gıdalarından dondurma, kırmızıbiber, tarhana ve fıstık ezmesinin ele alarak üretimden pazarlamaya kadar karşılaşılan sorunları ve çözüm önerilerini masaya yatıracaklarını anlattı.

Sektör temsilcilerinin sorunlarına kulak verdiklerini söyleyen Emiralioğlu şöyle konuştu: “Günümüzde gıda üretimi en stratejik sektör olmuş, güvenilir gıda ve sağlıklı beslenme ise en güncel konu olmuştur. Toplumların sosyoekonomik durumları iyileştikçe beslenme alışkanlıkları değişmekte ve daha seçici davranılmaktadır. Zeytinyağı tüketimindeki artış, tuz tüketimindeki azalış ve kepekli ekmeğe yöneliş bunlardan bazıları olup, örnekleri çoğalta biliriz. Sağlıklı gıda ve dengeli beslenme bakanlığımızın öncelikli çalışma konuları arasında bulunuyor. Bu konuda uygulamada önemli mesafeler kat edilmiştir. İl müdürlüğü olarak gıdaların hijyenik şatlarda üretimi ve halkımızın sağlıklı beslenmesi konusundaki çalışmalarımız devam etmektedir. Çünkü sağlıklı fertler huzurlu toplum ve aydınlık gelecek demektir. Bu bağlamda 2013 yılının ilk 5 ayında bakalar ve şekerciler odası başkanlığına bağlı 724 çalışanı, kahveciler odasına bağlı 124 çalışanı, ticaret ve sanayi odasına bağlı 47 gıda firmasına genel gıda hijyeni konusunda eğitimler verilmiştir. Düzenlenen bu çalıştayın şehrimizin önemli 4 ürününün tanıtımına faydalı olmasını diliyorum.”

KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi Furkan Bayazıt ise kentte sosyal kalkınmanın oluşması için tarım ve gıda sektörünün 3 kat daha artması gerektiği, ihracattan alınan payın ise yüzde 45 seviyelerine ulaşması gerektiğini vurguladı.

Konuşmaların ardından çalıştay, Prof. Dr. Durmuş Öztürk'ün "tarım" konulu slayt gösterisinin ardından dondurma, fıstık ezmesi, biber ve tarhana sergisinin açılışıyla devam etti.





CİHAN

'Türkiye tarımsal milli hasılada dünya 7. sırada'

'Türkiye tarımsal milli hasılada dünya 7. sırada'

'Türkiye tarımsal milli hasılada dünya 7. sırada'

'Türkiye tarımsal milli hasılada dünya 7. sırada'

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.