1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ünüvar: Sigarayı Bir Kez Deneyen 4 Kişiden 3’ü Bağımlı Hale Geliyor
Ünüvar: Sigarayı Bir Kez Deneyen 4 Kişiden 3’ü Bağımlı Hale Geliyor

Ünüvar: Sigarayı Bir Kez Deneyen 4 Kişiden 3’ü Bağımlı Hale Geliyor

Meclis Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, sigarayı bir kez deneyen 4 kişiden 3’ünün bağımlı hale geldiğini söyledi.

A+A-

Meclis Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, sigarayı bir kez deneyen 4 kişiden 3’ünün bağımlı hale geldiğini söyledi.

Sigara satıcılarının etkilemek istediği hedef kitlesinin 14-25 yaş grubu olduğunu belirten Ünüvar, bunun sebebini “20 yaşından önce sigaraya başlanmadıysa daha sonra pek başlanmadığı gözlendiği içindir.” diye açıkladı. 31 Mayıs Sigarasız Bir Dünya Günü dolayısı ile açıklamada bulunan Ünüvar, sigaranın önemli bir halk sağlığı sorunu olduğu hususunda artık bir tereddüt bulunmadığını bildirdi.

Dünyada 1.1 milyar kişinin sigara içtiğini ve yılda 5 milyon, günde 12 bin insanın bu nedenle hayatını kaybettiğini belirten Ünüvar, Türkiye’de ise günde 200–250; yılda ortalama 70–100 bin vatandaşın aynı gerekçeyle öldüğünü vurguladı. Sigara içenlerin kanserden ölüm oranının içmeyenlerinkine göre 15 ile 25 kat fazla olduğuna işaret eden Necdet Ünüvar, açıklamasında şunları kaydetti: “Sigara dumanında kanserojen, irritan özelliklere sahip 4 binden fazla kimyasal madde vardır. Bu maddelerden nikotin bağımlılık yapıcı özelliğe sahiptir. Sigara içiminin devamlılığında bağımlılık rol oynamaktadır. Zararlı alışkanlıklar tüm dünya ülkelerince halk sağlığı sorunu olarak algılanmakta. Amerika’dan Japonya’ya kadar çeşitli şekillerde devletler ve sağlık kuruluşları bununla mücadeleye hız kesmeden devam etmektedir.”

Türkiye’nin tütünle mücadelede bütün dünyanın takdirini kazandığına işaret eden Ünüvar, “Dünya Sağlık Örgütü resmi internet sitesinde, Türkiye'nin tütünle mücadelesi 'başarı hikayesi' olarak nitelendirilmiştir. Nitekim 1 ay önce Yeşilay'ın düzenlediği Global Alkol Politikaları Sempozyumu için ülkemize gelen WHO Genel Direktörü Dr. Margaret Chan, Türkiye'nin bu çabalarını alkışladığını ve bütün dünyaya örnek teşkil ettiğini ifade etmiştir. Ülkemizde bu başarılı çalışmalar sonucunda 15 yaş üzeri nüfusun sigara içme oranı 2006 yılında yüzde 33.4 iken, bu oran 2012 yılında yüzde 27,1'e gerilemiştir. 2008 yılına göre 2 milyonun üstündeki kişi sigarayı bırakmış, kapalı alanlarda sigara dumanına maruziyet yüzde 60 azalmıştır.” değerlendirmelerinde bulundu.
CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.