TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye'de olduğu gibi KKTC'de de reformlar yapılması gerektiğini vurguladı. Çiçek, "Bunları zamanında yapmadığımız takdirde gelecek nesillere ve tarihe karşı sorumlu oluruz." dedi.
KKTC Meclis Başkanı Hasan Bozer'i ziyaret eden Cemil Çiçek, Türkiye parlamentosunun önünde yasalar, yeni anayasa gibi geciktirilmeden yapılması gereken pek çok reform olduğunu hatırlattı. Eroğlu, benzer bir sürecin KKTC parlamentosunun önünde de bulunduğunu düşündüğünü anlatarak, geciken her adımın gelecek nesillere büyük faturalar çıkaracağını belirtti. "Eski model arabalarla yolumuza devam etme şansımız yoktur." diyen Çiçek, reform yapmayanları ne gibi durumlara duçar olduğunu çevreden bile görmelerinin mümkün olduğunu dile getirdi.
TBMM Başkanı Çiçek, Kıbrıs sorununa çözüm bulmaya yönelik yürütülen müzakerelerden çözüm beklediklerini, ancak bunun ne pahasına olursa olsun bir çözüm değil, adil ve kalıcı bir çözüm olması gerektiğini söyledi. KKTC Meclisi'nde Meclis Başkanı Hasan Bozer'i ziyaret eden Cemil Çiçek, Kıbrıslı Türklerin hiçbir zaman 1974 öncesine döndürülemeyeceğini, dönmeyeceğini ifade etti. Çiçek, adanın gerçeklerinin ortada olduğunu, bunun da adada eşik iki halk, iki devlet ve iki demokrasi şeklinde şekillendiğini belirtti. Çiçek, Kıbrıs sorununun çözülmemesinin sorumlusunun KKTC ve Türkiye olmadığını, esas sorumlunun soruna bezirgan mantığıyla bakan Rumlar ve onlara destek veren bir kısım ülkeler olduğunu kaydetti.
Genel olarak ülkelerin, sorunlarını çözerek Avrupa Birliği’ne (AB)’ye üye olduğunu anlatan Çiçek, AB’nin sorunu çözmeden Kıbrıs Rum Yönetimi’ni üye kabul ederek hata yaptığını, şimdi de bu hatasını KKTC ve Türkiye’ye ödetmeye çalıştığını söyledi. Çiçek, tecrit ve izolasyonların bedel ödetmeye örnek olduğuna işaret ederek, dünyada biraz hak, adalet vicdan, insanlık varsa izolasyonların asla kabul edilmemesi gerektiğini anlattı. TMBB Başkanı Cemil Çiçek, Türk tarafının kalıcı, adil bir barış istediğini, ancak “tek taraflı bir aşkın da olmayacağının herkesçe bilindiğini” kaydetti.
Türkiye ile KKTC arasındaki karşılıklı ilişkinin resmi ziyaretten öte bir gönül ve kardeşlik ilişkisi olduğunu söyleyen Cemil Çiçek, bu bağlamda ilişkinin Kıbrıs Türkü’nün mutluluk ve refahına yönelik olduğunu ısrarla vurgulayarak, iki ülke arasında her anlamda yoğun ilişki olduğunu; buna bağlı olarak parlamentolar arasındaki işbirliğinin yeni dönemde de artarak devam edeceğini kaydetti.
KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer ise TBMM heyetini ağırlamaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Bozer, davetlerine TBMM’de temsil edilen siyasi partilerin temsilcilerinden oluşan heyetle gelinmesinin kendisi için sevindirici olduğunu anlatarak, yüzyıllardır devam eden Kıbrıs sorununun bu kritik aşamasında gerçekleşen ziyaretin önemli olduğunu belirtti.
Hasan Bozer, “Sorunun yüksek ateşle daha görünür hale gelmesinin son 50 yıllık döneme ait olduğunu” belirterek, buna adanın çevresinde petrol ve doğalgaz araması konusundaki son gelişmenin de eklenmesi gerektiğini söyledi. Bozer, Rum tarafının, Kıbrıs Türk halkının hakkı olana da sahip çıkarak, adanın doğal zenginliğe tek başına sahip olmaya çalışmasının Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı çözüm bulma müzakerelerini de zehirlediğini kaydetti.
Hasan Bozer, bu durumun müzakereleri zehirlemesi yanında, bölgede sınıktı ve soruna neden olduğunu ifade ederek, tüm bunların altında yatan nedenin doğal zenginliklere Rumların tek başına sahip çıkmaya çalışması olduğunu söyledi. Bozer, yapılmak istenenin basit bir şey olmadığını, bunun sonunun nereye varacağını kestirmenin mümkün olamayacağını anlatarak, iki halka ait olan doğal zenginliklere Rumların tek başına sahip çıkma isteğinin sorun yaratacağını vurguladı.
Hasan Bozer, Rum tarafının bu tutumunda ısrar etmesi halinde Türkiye, Suriye, Lübnan, Mısır vb. olmak üzere coğrafyanın da olumsuz etkileneceğini vurgulayarak, böyle bir dönemde TBMM Başkanı ve heyetinin KKTC’ye gelmesinin herkese önemli bir mesaj verdiğini söyledi.
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Bozer, ziyaretin anısına, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e Karpaz işi; Çiçek de Bozer’e TBMM Porselen Atölyesi’nde yapılan elişi porselen hediye etti.

