1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Doç. Dr. Abbasoğlu: Dünyanın Isısı 2100 Yılına Kadar 2-6 Derece Değişecek
Doç. Dr. Abbasoğlu: Dünyanın Isısı 2100 Yılına Kadar 2-6 Derece Değişecek

Doç. Dr. Abbasoğlu: Dünyanın Isısı 2100 Yılına Kadar 2-6 Derece Değişecek

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç.

A+A-

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serkan Abbasoğlu, yapılan bazı çalışmalarda küresel ısınmanın 2100 yılına kadar 1,5-2 dereceyle 6 derece arasında değişmesinin öngörüldüğünü söyledi.

Bursa Kent Konseyi (BKK) Gençlik Meclisi ve Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nin (UKÜ) ortaklaşa düzenlediği 'Yenilebilir Enerji Kaynakları ve Bazı Örnek Uygulamalar' konulu söyleşiye katılan Doç. Dr. Serkan Abbasoğlu, dünyanın huzurunu bozan ama dünyanın da ihtiyaç duyduğu üç tane madde bulunduğunu, bunların enerji, su ve gıda olduğunu dile getirdi.

Abbasoğlu, gerek dünyada, gerekse ülkemizde enerji tüketimi ve üretiminin arttığına dikkat çekti. 2040 yılında 2010 yılına göre yüzde 30 daha fazla enerji kullanılacağının öngörüldüğünü dile getiren Abbasoğlu, "Genel olarak yüzde 80 oranında fosil yakıt denen yakıtları kullanıyoruz. Yoğun şekilde kullanılan fosil yakıtlar da tükeniyor. Bu sebeple fosil yakıtlarının maliyetleri artıyor ve çevreye zarar veriyor. Türkiye’de de dünya paralel olarak fosil yakıt kullanıyor. Fosil yakıtları büyük oranda ithal ediyor. Artık Tüm dünya fosil yakıtlara alternatif olabilecek sürdürülebilir, ucuz ve çevre dostu enerji kaynaklarına ihtiyaç duyuyor. Yenilenebilir enerji kaynakları gerek sürdürülebilir, gerekse çevre dostu olmaları sebebiyle bu alternatiflerden en çok öne çıkan kaynaklardır." dedi.

Dünyadaki enerji kullanımının yüzde 80’ini fosil yakıtların oluşturduğunu anlatan Abbasoğlu, nükleer enerjinin ise yüzde 8’ine denk geldiğini belirtti. Nükleer enerji konusunun bilimsel olarak her yönüyle konuşulması gerektiğini söyleyen Abbasoğlu, hidroelektrik santrallerinin, jeotermal, biyokütle, güneş ve rüzgar enerjisinin yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer aldığını söyledi. Abbasoğlu, yenilenebilir enerji konusunda Türkiye’nin iyi konumda olduğunu dile getirdi.

Dünya genelinde ve Türkiye’de enerjinin daha çok endüstri, ulaşım ve konutlarda kullanıldığını hatırlatan Abbasoğlu, elektriğin de kullanılan birincil yakıt olmasa da en yoğun kullanılan dönüşülmüş yakıt olduğunu aktardı. İklimlerin değişmesinde birçok etkenin olduğundan bahseden Abbasoğlu, "Yaklaşık 5-6 tane doğal sebebi var. Ancak insan kaynaklı etkenlerin tetiklediği görüşü de hakim. Kullandığımız doğalgazın yanmasıyla ortaya çıkan karbondioksit atmosferde birikerek dünyada sera etkisi yapıyor. Gelen güneş ışığı geçiyor dünyayı ısıtıyor. Ancak dünyadan ışınlar çıkamıyor veya az çıkıyor. Bu şekilde de küresel ısınma oluşuyor. Yapılan bazı çalışmalarda ısınmanın 2100 yılına kadar 1,5-2 dereceyle 6 derece arasında değişeceği öngörülüyor. 6 derece demek muhtemelen bir çağ değişimi demektir. Dünya Sağlık Örgütü geçen sene, küresel ısınma sebebiyle 300 bin insan çeşitli hastalıklar yaşıyor. 2020 yılında bu rakamın ikiye katlanacağı düşünülüyor." diye konuştu.

Programın sonunda BKK Başkanı Semih Pala ve Gençlik Meclisi Yürütme Kurulu üyeleri, Doç. Dr. Serkan Abbasoğlu’na günün anısına plaket verdi. CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.