1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Gezi Parkı olaylarında son durum
Gezi Parkı olaylarında son durum

Gezi Parkı olaylarında son durum

Taksim Gezi Parkı sakin! Hatay ve Tunceli'de gerginlik yaşanırken, İzmir'de de sosyal medya gözaltıları var!!

A+A-

Taksim Gezi Parkı'nda eylemler 9. gününe girdi! Devletin zirvesinden gelen mesajların ardından Taksim ve Ge,zi Parkı'nda toplanan kalabalık çeşitli aktiviterlerle bekleyişlerini sürdürüyor..

Gümüşsuyu Caddesi'nde sabahın erken saatlerinden itibaren yolları temizleyen belediye ekipleri, göstericiler tarafından oluşturulan barikatları da iş makinesi ve kamyonlar aracılığıyla kaldırdı. Temizlik sürerken bir grup gösterici, İTÜ kampüsü bahçesinden slogan atarak çalışmaları engelleme girişiminde bulundu. Polislerin biber gazıyla müdahale ederek grubu uzaklaştırmasının ardından temizlik çalışmaları devam etti.

Dolmabahçe'de güvenlik amacıyla bekleyen polislerin, hareketli geçen gecenin ardından otobüslerde dinlenmeye çalıştıkları gözlendi.

65 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI!!

Gezi Parkı protestolarına ilişkin gözaltına alınan 6'sı çocuk 82 kişi İstanbul Adalet Sarayı'na getirildi.

Gezi Parkı gerekçesiyle çıkan olaylara ilişkin gözaltına alınan 6'si çocuk 82 şüpheli emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edildi. Çevik kuvvet otobüsleriyle Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'na getirilen gözaltılan otoparktan adliyeye alındı. Sağlık kontrolünün ardından şüpheliler savcılık tarafından sorgulanacak.

Olaylara ilişkin İstanbul'da daha önce de 261 kişi emniyet ve savcılık tarafından serbest bırakılmıştı..

BEŞİKTAŞTA OLAYLI GECE

Beşiktaş'ta ise uyarıya rağmen dağılmayarak polise taş ve havai fişek atan gruba biber gazı ve tazyikli suyla müdahale edildi.

Gümüşsuyu Caddesi'nde bekleyişini sürdüren kalabalık gösterici grubu, yola doğru taşkınlık yaptı. Yolun trafiğe kapanması sonucu polis ekipleri, göstericilere uyarıda bulunarak, dağılmaları için süre verdi. Uyarıya rağmen dağılmayan gruptan bazı kişiler, polislere taş ve yerde buldukları demir parçalarını fırlattı.

Bunun üzerine polis ekipleri, gruba biber gazı ve TOMA'lardan sıkılan tazyikli suyla müdahale etti. Göstericileri İTÜ kampüsü girişine kadar kovalayan polis ekipleri, ardından Dolmabahçe Sarayı önüne çekildi.

Gümüşsuyu Parkı'nda tekrar toplanan göstericiler, yola kaldırım taşlarıyla barikat kurdu. Göstericilerin bir süre sonra polis ekiplerine havai fişek atması üzerine yine tazyikli su ve biber gazıyla müdahalede bulunuldu.

Polisin Dolmabahçe'ye çekilmesinin ardından tekrar toplanan göstericiler, Gümüşsuyu Caddesi'nin girişine geldi. Göstericiler, İnönü Stadı'nın alt kısmına kadar inerek, caddenin karşısındaki polislere yoğun şekilde havai fişek attı. Polis ekipleri bunun üzerine yine gruba müdahalede bulundu. Polislerden bir bölümü İnönü Stadı'nın arkasından, diğer kısmı ise Kabataş'tan dolaşıp parkın etrafını sararak, göstericileri İTÜ kampüsünde sıkıştırdı. Burada çok sayıda göstericiyi gözaltına alan polis ekipleri, bu kişileri otobüslere bindirerek emniyete götürdü.

Öte yandan, Gazi Mahallesi İsmetpaşa Caddesi'nde akşam saatlerinden itibaren toplanan göstericiler, güvenlik önlemi alan polis ekiplerine taş, demir bilye, ses bombası, molotofkokteyli ve havai fişek attı. Bunun üzerine polisler göstericilere biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Dağılarak ara sokaklara kaçan göstericiler, çöp konteynerlerini devirerek ateşe verdi. Polis ekiplerinin bölgedeki önlemleri sürüyor..

Taksim Gezi Parkı'nda bulunanlardan bazıları sabahın ilk saatleriyle birlikte çevre temizliği yapmaya başladı. Bazı eylemciler ateş yakarak ısınmaya çalıştı. Market ve sağlık çadırları oluşturulan Gezi Parkı'nda gönüllü doktorlar da görev yaptı.

Polisin Gümuşsuyu'nda kullandığı biber gazından etkilenenlere Taksim'de göstericiler tarafından kurulan sağlık çadırlarında müdahale edildi.

Gezi Parkı, en sakin nokta... Parkta, destekçiler tarafından getirilen simit, peynir, börek, süt, bisküvi, sirke, gibi gıda maddeleri ile peçete, ıslak mendil, çöp torbası gibi malzeme ve ilaçların bulunduğu "ücretsiz marketler" oluşturuldu. Buralarda ihtiyaç listeleri de asıldı.

Parkın çeşitli yerlerinde katılımcıların bazıları çadırlarda kalırken, bazıları getirdikleri yataklarda, bazıları ise sadece üzerlerine örttükleri battaniyelerle uyuyor. Katılımcılar birbirlerine ve kendilerine desteğe gelenlere ikramda bulunuyor.

Parkın içinde bir de kütüphane kuruldu. Twitter üzerinden yapılan çağrı kısa sürede karşılık buldu. Parkta taşlardan yapılan raflar, kısa sürede doldu. Gezi Parkı'na gelenler yiyeceğin yanı sıra kitap da getirdi. Kütüphaneye bazı yayınevleri ve sanatçılar da destek verdi.



Gezi kütüphanesi

Çoğunluğu gençlerden oluşan gruplar, plastik eldivenlerini takıp, birlikte park ve çevresindeki çöpleri topluyor. Parkta bankların, ağaçların yanında çöp torbaları yer alırken, muhtelif yerlerde biber gazına karşı kullanılan sirke, süt şişeleri ile su stokları ve ağaçların diplerinde kedi, köpek mamaları bulunuyor. Ağaçların üzerine Reyhanlı ve Uludere'de yaşamını yitirenlerin adlarının yazıldığı kağıtlar asıldı.

Antakya'daki gösterilerde hayatını kaybeden Abdullah Cömert için Taksim Gezi Parkı' nda özel bölüm oluşturuldu. Bu bölümde Cömert'in fotoğrafı ile ''Abdullah Cömert onurumuzdur" ve "Her yer Taksim, her yer direniş" pankartları yer aldı.  Abdullah Cömert'in fotoğrafları, parktaki bazı konteynerler ve ağaçların üzerine asıldı.

Park ve çevresinde çeşitli kişilerce yağma yapıldığını belirterek, bunun kendilerine mal edilmemesini isteyen eylemciler, buna tepki gösterdiklerini ve izin vermediklerini söyledi.

Beşiktaş Kartal heykelinde toplanan Çarşı grubunun öncülük ettiği kalabalık, Akaretler yokuşundan Osmanbey'e çıktı. Yürüyüş sırasında artan kalabalık sloganlar atarak Gezi Parkı'na vardı.

ANKARA

Kızılay'da sabah saatlerinde toplanan grubun eylemi etkili olan yağmura rağmen akşam saatlerine kadar devam etti. Göstericiler, Ziya Gökalp Caddesi'ni trafiğe kapattı. Gece saatlerine kadar sorunsuz devam eden gösterilerde polisin bulunduğu noktaya taş ve şişeler atıldı. Grup, polisin biber gazı ve tazyikli suyla müdahalesinin ardından dağıldı. Ara sokaklarda gerginlik bir süre devam etti.

Mithat Paşa ile Bayındır sokak'ta toplanan grup, Taksim Gezi Parkı protestosuna destek verdi. Eylemin uzaması üzerine polis, grubu "dağılmaları" konusunda uyardı. Ancak uyarılara rağmen grup dağılmayınca polis biber gazıyla müdahale etti.  Ara sokaklara kaçan grup, zaman zaman polise taş atarak karşılık verdi. Grup daha sonra dağıldı.

Kızılay'da toplanan gruba polis müdahale etti. Sokak aralarına dağılan bazı göstericiler barikat kurarak bir büfeyi ateşe verdi. Yanan ateşi TOMA söndürdü.

İZMİR'DE SOSYAL MEDYA OPERASYONU
İzmir Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sosyal paylaşım sitelerini kullanarak, asılsız haber yaydıkları, halkı kin ve nefrete teşvik ettikleri ileri sürülen kişilere yönelik operasyon düzenledi. Belirlenen 38 ayrı adrese operasyon düzenleyen ekiplerin, 25 kişiyi gözaltına aldığı öğrenildi. Şüpheliler, KOM Şübe Müdürlüğü'ne getirilirken, 13 kişinin de arandığı belirtildi.

Bu arada, gözaltına alınan şüphelilerin yakınları ile CHP İl Başkanı Ali Engin, KOM Şube Müdürlüğü binasına geldi. Engin, gazetecilere yaptığı açıklamada, gözaltına alınan kişilerle ilgili bilgi almak için buraya geldiğini belirterek, şöyle konuştu:
''Gözaltına alınanlar arasında partimize mensup kişiler yok ama bütün İzmirliler bizi ilgilendiriyor. Halkı gösteriye davet etmekle suçlanıyorlar. Eğer bu suçsa bu suçu aslında İzmirliler olarak birlikte işledik. Önemli bir şey olduğunu sanmıyorum. Yarın serbest bırakılmalarını bekliyoruz. Biz, adaletsizlik olmasın, insan hakları ihlali olmasın diye burdayız."
Gözaltına alınanların yakınlarının KOM Şube Müdürlüğü binası önündeki bekleyişleri sürüyor.

Öte yandan İzmir'de önceki gün attığı yanıcı madde ile AK Parti Karşıyaka İlçe binasını ateşe verdiği ileri sürülen kişinin gözaltına alındığı bildirildi.  İzmir Emniyet Müdürlüğü ekipleri, AK Parti Karşıyaka İlçe Başkanlığı'nın ateşe verilmesiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, olaya karıştığı iddiasıyla C.A. (17) isimli kişiyi gözaltına aldı. C.A, işlemlerinin yapılması ve ifadesinin alınması için Çocuk Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi.

İzmir'de, protesto gösterilerinin mekanı Gündoğdu Mekanı oldu. Burada toplanan grup, çeşitli sloganlar attı.
DİSK, KESK, TMMOB, İzmir Barosu, Tabip Odası ve Türk-İş üyeleri Gündoğdu Meydanı'nda düzenlenen protesto gösterilerine destek verdi ve temsilcileri, Taksim Gezi Parkı olaylarında yaşananlarını eleştiren açıklamalar yaptı.
Meydanda toplanan grup, Hatay'daki gösteriler sırasında yaralanan ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Abdullah Cömert'in anısına saygı duruşunda bulundu.
İzmir Müzisyenler Derneği üyeleri konuşmalardan sonra sahne aldı ve grupla şarkılar söyledi.
Öte yandan, polisin müdahale etmediği sokak aralarında barikat kurarak taşkınlık çıkaran grupların da dağıldığı gözlendi.

Bu arada, KESK, DİSK, TMMOB ve TTB'nin aldığı 1 günlük iş bırakma eylemi İzmir'de bugün ESHOT otobüslerinin saat 12.00'ye kadar hizmet vermeyeceği bildirildi.
Belediye-İş Sendikası 1 No'lu Şube Başkanı Zeynel Ersoy, halkın yanında olduklarını, bu nedenle İZULAŞ otobüslerinin sefer yapacağını ancak polise servis hizmeti vermeyeceğini söyledi.

HATAY
Hatay'ın merkez ilçesi Antakya'da, 3 Haziran gecesi gerçekleştirilen protesto gösterilerinde başından aldığı darbe sonucu hayatını kaybeden Abdullah Cömert'in cenazesinin ardından protesto gösterileri artarak devam etti.




Cenazeye katılanların arasından ayrılan grup Armutlu Mahallesi'ne yöneldi. Barikat oluşturarak Gündüz Caddesi'ni trafiğe kapattı. Olay yerine gelen CHP Hatay milletvekilleri Mehmet Ali Ediboğlu ve Hasan Akgöl, yanına gittikleri grup üyelerini dağılmaları için ikna etmeye çalıştı. Grupla polis arasında saatlerce pazarlık yapıldı. Polisin mahalle girişinden ayrılması halinde dağılacakları yönünde bilgi veren grup, araya giren STK temsilcileri tarafından da ikna edilemedi.

Eylemciler mahalle girişine kurdukları barikattan polise bilye ve taş atmayı sürdürdü. İlerleyen saatlerde gerginlik tırmandı. Polisle eylemci grup arasında set kuran jandarma robocoplarının aradan çekilmesi ile eylemci grup polise havai fişeklerle saldırdı. Çatışmalar gece geç saatlere kadar sürdü.

ADANA

Gezi Parkı olaylarını protesto etmek amacıyla Adana'daki eylemler devam ediyor. İlde Atatürk Parkı, Sular mevkii, Gazipaşa Caddesi gibi yerlerde biriken göstericiler eylemlerini sürdürüyor. Valilik Konağı önünde biriken eylemcilere ise polis müdahale etti. Olayda 10'a yakın gösterici gözaltına alındı.

TUNCELİ

Tunceli'de Moğoltay Mahallesi Cumhuriyet Caddesi üzerinde bir araya gelen eylemciler, bir süre slogan attı. Daha sonra ateş yakarak barikat kuran grup üyeleri, aynı cadde üzerinden bulanan Şehit Nahit Bulut Polis Merkezi'ni ve önündeki zırhlı araçları taşladı. Polisin biber gazı ve tazyikli su kullanarak dağıttığı göstericiler, bir süre sonra Tunceli Devlet Hastanesi yakınlarında barikat kurdu. Polis hoparlöründen göstericilere, "eylemin Tunceli halkına zarar verdiği" uyarısı yapılarak, gösterilerine son vermeleri istendi. Polise taş atarak karşılık veren gruptakiler, ikinci kez biber gazı ve tazyikli su kullanılarak dağıtıldı!

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.