1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. Gümrük Müşavirleri Günah Keçisi mi?
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

Gümrük Müşavirleri Günah Keçisi mi?

A+A-

GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ GÜNAH KEÇİSİ Mİ?

O MÜDÜRE ŞU SORUYU SORDUNUZ MU?

TRANSİT GEÇİŞLERE DİKKAT!

‘AH TRANSİT VAH TRANSİT’

Önce geçen yazıma göz atıp köşemde neler işlediğimi masaya bir dökelim. Sonra ‘Sabır Testisi Çatlamak Üzere’ yazımdan ardından ne gibi gelişmelerin yaşandığını da sizlere aktaralım. Geçen haftaya damga vuran ve bir önceki yazımın içerisinde en ufak ayrıntısına kadar işlediğim kaçak et ve kanserojen ayakkabı işi yine kamuoyu gündeminin birinci sırasındaydı. Her iki olayı da kaleme almamın ardından, doğal olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Bakan Nurettin Canikli kamuoyunun büyük tepkisi üzerine beraberinde mesai arkadaşlarıyla birlikte soluğu Mersin’de aldı. Canikli hem gümrük yetkililerinden, hem de emniyet yetkililerinden et kaçakçılığının perde arkasını öğrenmeye çalıştı.

MÜDÜRE ŞU SORUYU SORDUNUZ MU?

Sayın Canikli, konuyla ilgili topladığı bilgileri de bir basın toplantısı düzenleyerek kamuoyuyla paylaştı. Buraya kadar her şey olağan! Yapılması geren yapılmış, skandal olayla ilgili hiç olmazsa vatandaşların yüreklerine su serpilmiştir. Ama benim merak ettiğim, esas öğrenmek istediğim şudur;

Sayın Canikli, Sayın Bakanım, bu kokuşmuş et skandalı olayının başlıca sorumlusu olarak düşündüğüm Ticaret Bölge Müdürü’ne şu soruyu sormuş mudur?

Ey vatandaşın vergisiyle maaş alan müdür, ey değer vererek seni MERSİN gibi stratejik bir gümrük bölgesine atadığımız müdür bu etler transit  gidecek bunu sen de biliyorsun, sen veya diğer alt birimindekiler zahmet edip kokar etlerin bulunduğu bu antrepolara gittiniz mi? Kusura bakmayın sevgili bakan gazetecilik dürtüsü işte bir şeyi daha merak ediyorum lütfen beni bağışlayın.

Şüphesiz ki bu soruyu sormuşunuzdur. Peki! Akdeniz Ticaret Bölge Müdürü muhterem size ne cevap vermiştir? Gerçekten çok merak ediyorum.

Gelelim Zehirli Potinlere..

Gelelim zehirli potinlere. Nasıl olmuştu bu olay? Hatırlayacak olursanız İstanbul Erenköy’de bir antrepodan, Ege’nin martısı misali kanatlanıp uçan ayakkabıları bir firma ithal etmek üzere potinleri gümrüğe getirir. Ancak ayakkabılar ince bir tahlilden geçtikten sonra, ürünlerin tamamını kanserojen madde içerdiği görülür. Durum böyle olunca da, ayakkabıların ithaline izin verilmez. Oluşturulan heyet kararıyla ayakkabıların yakılarak imhasına karar verilir. Ancaaaak!

Gelin görün ki, İzmit’e imhaya götürülen ayakkabıların konduğu kutular açılınca gerçek ortaya çıkar. Ayakkabı kutularının içerisinden kanserojen  yeni ayakkabılar alınmış, yerine ise eski ayakkabılar bırakılmıştır. Durum acilen İstanbul Bölge Müdürlüğü’ne bildirilir. Tabi Ankara’ya da skandal haberin ulaşması fazla vakit almaz.

Ankara harekete geçer. Sonunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda Mersin ve Erenköy’deki rezaletlerle ilgili toplantı üzerine toplantılar gerçekleştirilir. O zamanki adı Gümrük Müsteşarlığı olduğu 2008 yılında  yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği kurulur. Tabi bu işi önüne gelenin yapmaması için  teşkilatta 10 yıl müfettişlik veya üst görevlerde çalışmış, bunun dışında 7 yıllık tecrübesi olan gümrük müşavirlerine de bu hak verilir. Bu  yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği yukarıda bahsettiğim olaylar üzerine 31.12.2014 tarihinde sonlandırılacak.. Hal böyle olunca da, eski düzene geçiliyor.

Yani budan böyle her antrepoya gümrük memuru verilecek. Bu durum Gümrük Müşavir Dernekleri’ni başta İstanbul olmak üzere harekete geçirdi. Dernek yöneticileri yaptıkları açıklamalarda birkaç kişinin yaptığı olumsuzluğun  yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği yapanlarla yanlarında çalışan 4000 kişiye yüklenmemesini, sistemin tekrar gözden geçirilmesini istiyorlar. Bu hassas konuyla ilgili bana ulaşanlar Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık makamından randevu aldıklarını ve durumlarını oralara aktaracaklarını ifade ettiler. Bizde bekleyip göreceğiz neler olacak diye.. İnşallah hayırlı bir yol bulunur.

‘AH TRANSİT VAH TRANSİT’

Şu transit geçişlerde yapılan yolsuzluklar artık iyice canımı sıkıyor. Bugün somut örneklerle gümrüklerde transit  eşya kaçakçılığını irdelemek istiyorum sizlere... İşte size çok yakın, sıcak bir örnek. Mersin’deki antrepolardan Suriye gönderilecek etlerin iç piyasaya sürülmesi. Diğer bir deyişle, bu kaçakçılıkla illegal ithalat yaparak % iki yüz yirmi beş vergisi olan eti sıfır gümrükle yurt içi piyasaya sokmak!

Diğer bir örneğimiz daha ilginç. Derince Gümrüğü’nden Ambarlı  Gümrüğü’ne  16.10.2014 tarihinde bir konteynırda 435 kapta, 12.000 kg yün BATTANİYE beyan edilen LÜBNAN’A gönderilmek üzere Transit Beyannamesi kapsamında Ambarlı Gümrüğü’ne sevk edilmek istenen konteynırdan şüphelenen Doğu Marmara Gümrük Ticaret Bölge Müdürlüğü,  Kocaeli Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ve Derince Gümrük  personelince bahse konu konteynıra yapılan operasyonda,  battaniye  yerine  41.250 karton piyasa değeri 3.140.000 TL olan yabancı menşeli sigara ele geçirirler. Buradan emeği geçen personeli canı gönülden kutlarım. Ancak bu konuyla ilgili sorularımda yok değil! Peki! Nedir onlar derseniz?

İşte sorularım:

1-) Niçin bu konteynır direk Ambarlı Gümrüğü’ne gitmemiş diyebilirler ki, en uygun yanaşma yeri gemiler için Ambarlı olduğu yerde Derince’ye gidiyordu. Bildiğim kadarıyla Ambarlı Limanı Derince’den  büyük  ne demek istediğim anlaşılmıştır!

2-) Bu sigara yüklü konteynır için Ambarlı Gümrüğü’nden okey alınamadığındandolayı böyle bir yol izlenmiştir?

3-) Bahse konu konteynır, Derince’den elini kolunu sallayarak çıksaydı  içinde sigaralar indirilip onun yerine transit beyanında belirtilen 12.000. kg yün battaniye mi konulacaktı?

 

Şimdilik sorularım bu kadar ama bu konuyla ilgili birkaç kelam da ben aktarayım. Bana süslü püslü yorum atanlar Ambarlı Gümrüğü’nde sigara yapılıyor diyenlere duyurulur. Orada namusuyla ve şerefiyle görev yapanlara çamur atmak ne kadar etik onu da takdirinize bırakırım. Geçmişte Ambarlı’yı sigara üssü gibi kullanan Şirinevler’deki bazı uyanıkların Derince Güzergâhı  deşifre olmuştur. Sayın bakan transit eşya kaçakçılığına özellikle dikkat çekmek isterim.

AMBARLI’YI MÜFETTİŞLER BASTI!

Ambarlı Gümrüğü’nde bugünlerde bir hayli göze çarpan hareketlilik yaşanıyor. Bizzat Bakan Nurettin Canikli’ye giden çok sayıda ihbar üzerine İstanbul Gümrükleri’ne birçok müfettiş görevlendirildi. Ambarlı Gümrüğü’nde yanlış varsa tabi ortaya çıkması kamuoyunu memnun eder. Ama işin diğer bir yönü de, eski dönemde seccade deyip sigara geçirenler, bir gemi dolusu akaryakıt kaçakçılığı yapanlar, telefon, telefon aksam ve parça kaçakçılığını yapanlar yani kısacası geçmişte Ambarlı’da at oynatanlar bu işin ihbarcılarıysa çok yazık. Bu kaçakçı ordusu baktılar Ambarlı’da işler istedikleri gibi gitmiyor başladılar jurnalciliğe. Bakın bu kaçakçılık şebekesi geçmişte neler yapmıştı?..

Bazen rüyalar ters çıkar!

Bizzat bakana gönderdikleri bir ihbarda, ER’in döneminde NCTS sistemi transit refakat sistemiyle Halkalı Gümrüğü’ne gönderilecek bavul setlerin olduğu beyan edilen konteynırların Ambarlı Gümrüğü çalışanları tarafından  tam tespite tutulmuş  ve konteynırların içinden ünlü markaların saatleri çıkmıştı.. Bu saatlerin değeri ise 23 Milyondu.  Gözü dönmüş ihbarcılar bu saatlerin yerlerinde olmadığını ihbar etmişler ama Ambarlı Gümrüğü’nde görevli müfettişler ve Ambarlı gümrük çalışanlarının katılımıyla  kurulan komisyon  marifetiyle yapılan iki günlük sayımda saatlerin yerinde olduğu görülmüştü. Kısacası saatler Mersin’deki etler gibi, Erenköy’deki ayakkabılar gibi uçmamıştı. İhbarcılara duyurulur; öyle gece rüya görüp hemen kaleme kâğıda sarılmayın. Şunu unutmayın ki, bazen rüyalar da ters çıkar.

TEBRİK VE ALKIŞLAR CANİKLİ’YE..

Sayın Bakan Nurettin Canikli, Erenköy’de bir antrepoda değiştirilen ayakkabıların değişikliğini fark eden aday gümrük muayene memurları Beytullah YILDIRIM ve Hakan ÜLKER’i makamında kabul ederek başarı belgesi vermesi bence takdire şayandır. Bu tip uygulamalar, gümrük çalışanlarını daha çok motive edecektir. Bu geleneği hatırladığı için Sayın Canikli’yi bir kez daha kutlarım.

YAZARDAN SON DAKİKA FLAŞ NOTUDUR!

İddia odur ki; Mersin Yolcu Salonu’ndan RORO ile bir tır etin belgesiz ve kayıtsız bir şekilde çıktığı; polisin de bu tırla ilgili olarak işlem başlattığı belirtiliyor.. Gelişmeleri bekleyin!

YAZARDAN SON DAKİKA NOTLARI

1-) a) PVC’lere Avrupa menşeli dediler; peki ne çıktı?

b) Yetkilendirilmiş gümrük müşavirine ne ceza kesildi?

2-) İstanbul’un hangi gümrüğünde büyük çaplı parfüm yakalandı? Bekleyin!

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
20 Yorum