1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. İran petrol ödemesinde Halkbank’ı istedi
İran petrol ödemesinde Halkbank’ı istedi

İran petrol ödemesinde Halkbank’ı istedi

İran ve Hindistan merkez bankaları, İran'ın 6.4 milyar dolarlık petrol ödemesinin Avrupalı bankalar üzerinden yapılması konusunda anlaştı.

A+A-

İran ise bu ödemelerin Halkbank üzerinden yapılmasını tercih ediyor. Üst düzey bir Halkbank yetkilisi, yaptığı açıklamada, "Halkbank'ın İran bağlantılı dış ticaret faaliyetleri 2004'ten bu yana yapılıyor... Halkbank uluslararası yasalar çerçevesinde operasyonlarına devam edecek" dedi. Hindistan Petrol Bakanı Dharmendra Pradhan, Hindistan ve İran merkez bankalarının, İran'ın 6.4 milyar dolar değerinde bekleyen petrol ödemelerinin Avrupalı bankalar üzerinden yapılması için anlaşmaya vardığını açıkladı. İran'a nükleer programından dolayı 2011'de başlatılan yaptırımlar nedeniyle bu ülkeden petrol alan ülkeler ödemeler için küresel banka kanallarını kullanamaz hale gelmişti..

Yaptırımların bitmesiyle İran petrol alacağınıtahsil etmenin yollarını bulmaya çalışıyor. Hindistan'daki rafineriler 2013'te Halkbank üzerinden yapılan ödeme kanalının kapatılması üzerine, İran'a yapmaları gereken ödemelerinin yüzde 55'ini askıya almıştı. Pradhan, Avrupa bankalarının İran bankalarıyla ödemeler konusunda çalışacağını ve karşılığında Avrupa bankalarına para ödeneceğini söyledi. Hindistan hükümetinden kaynaklar, Pradhan'ın geçen ay Tahran'a yaptığı ziyaret sırasında İran'ın Hindistan'a petrol ödemelerini yapması için Halkbank, Almanya'nın Europaeisch-Iranische Handelsbank (EIH) ve İtalya Merkez Bankası'nı kullanmasını tavsiye ettiğini söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.