
İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 38 Filistinli yaşamını yitirdi
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine gece saatlerinden bu yana düzenlediği geniş çaplı saldırılarda 38 Filistinli hayatını kaybetti.
İstanbul/Gazze/Ramallah/Kudüs
Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail ordusuna ait insansız hava aracının (İHA) Gazze kentinin batısında bir grup Filistinliyi hedef alması sonucu bir kişi öldü, bir kişi yaralandı. Kentin doğusundaki Şucaiyye Mahallesi’ne yönelik bombardımanlarında da 1’i bebek 5 kişi hayatını kaybetti, en az 6 kişi yaralandı.
İsrail İHA’sının Gazze kentinin kuzeyindeki Şeyh Rıdvan Mahallesi’nde Birusseba Camisi’ni hedef alması sonucu bir çocuk öldü.
Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail savaş uçakları, Gazze kentinin kuzeybatısındaki el-Kerame bölgesi yakınında bulunan "Rumuz" apartmanındaki çok sayıda daireyi bombaladı.
İsrail'in saldırısında 15 Filistinli yaşamını yitirdi, 10 kişi yaralandı.
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yer alan Beyt Lahiya'nın batısındaki es-Selatin Mahallesi'nde "El-Attar" ailesine ait evi bombalaması sonucu 4 kişi yaşamını yitirdi, 5 kişi yaralandı.
İsrail ordusuna ait insansız hava aracının (İHA) Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya beldesinde bir grup Filistinliyi hedef alması sonucu bir kişi öldü ve bazıları yaralandı.
Ayrıca, İsrail ordusu, Gazze kenti ile Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde bulunan çok sayıda ev ile sivillere ait binayı havaya uçurdu.
İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin farklı bölgelerine yönelik diğer saldırılarında da 11 Filistinli hayatını kaybetti.
İsrail ordusunun saldırıları yeniden başlatmasından itibaren çoğunluğu yaşlı, kadın ve çocuk olmak üzere 2 bin 459 Filistinli hayatını kaybetmiş, 6 bin 569 kişi yaralanmıştı.
İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda ise yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısı 52 bin 567’ye, yaralıların sayısı 118 bin 610’a yükselmişti.
Gazze Şeridi'nde enkaz altında hâlâ binlerce ölü olduğu belirtiliyor.
Gazze Şeridi'nde her 40 dakikada bir çocuk İsrail saldırılarında hayatını kaybediyor
Bakanlık tarafından Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bulunan Nasır Tıp Kompleksi'nde düzenlenen basın toplantısında, Gazze'deki çocuklarla dayanışma amacıyla küresel bir kampanya başlatıldı.
"Gazze'de her 40 dakikada bir çocuğun İsrail saldırılarında hayatını kaybettiği" kaydedilen toplantıda, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda Gazze Şeridi'nde 16 bin 278 çocuğun öldürüldüğü belirtildi.
Hayatını kaybeden çocuklardan 908'inin henüz bir yaşını doldurmadığı; 311 çocuğun ise soykırım sırasında doğup, öldüğü ifade edildi.
Gazze’deki sağlık ve insani felaketin giderek derinleştiği vurgulanan açıklamada, 18 ayı aşkın süredir devam eden İsrail saldırılarının, özellikle çocuklar, kadınlar ve yaşlılar arasında yıkıcı sonuçlara yol açtığı vurgulandı.
Toplantıda konuşan Gazze Şeridi'ndeki Sahra Hastaneleri Müdürü Mervan el-Hams, İsrail’in iki ayı aşkın süredir sınır kapılarını kapatması ve kuşatmayı sürdürmesinin sağlık sistemini çökme noktasına getirdiğini belirtti.
Hams, birinci basamak sağlık merkezlerinin bombalanarak hizmet dışı bırakıldığını ya da tahliye bölgeleri içinde kaldığını, bu nedenle binlerce çocuk ve hamile kadının temel sağlık hizmetlerinden mahrum bırakıldığını söyledi.
Besin takviyesi, vitamin, aşı ve bebek mamaları başta olmak üzere kadın ve çocuk sağlığına yönelik ilaç ve tıbbi malzeme eksikliği oranının yüzde 51'e ulaştığını belirten Hams, çocuk felci aşılarının ise Gazze’ye girişinin hala yasak olduğunu ve bu durumun önleyici sağlık çabalarını çökme noktasına getirdiğinin altını çizdi.
57 çocuk yetersiz beslenmeye bağlı hayatını kaybetti
Gazze’de binlerce çocuğun temiz içme suyu ve sağlıklı gıdalara erişemediğini açıklayan bakanlık, 57 çocuğun ise yetersiz beslenmeye bağlı olarak hayatını kaybettiğini kaydetti.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, bazı çocukların hayır kurumlarından yiyecek almak isterken doğrudan hedef alınarak öldürüldüğünün belgelendiği, binlerce çocuğun hala sokaklarda yattığı, hamile kadınların yoğun bombardımanlar nedeniyle hastanelere ulaşmakta güçlük çektiği ifade edildi.
Gazze'de yaşananlara "sessiz kalmanın suç olduğu" ifade edilen bakanlık açıklamasında, uluslararası kuruluşlara ve vicdan sahiplerine Gazze’deki açlığın önlenmesi, çocukların kurtarılması ve tıbbi yarımların girişine izin verilmesi için acilen harekete geçme çağrısı yapıldı.
İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı 52 bin 567'ye yükseldi
Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze'de devam eden saldırılarında yaşanan can kayıpları ve yaralanmalara ilişkin son bilgiler paylaşıldı.
Son 24 saatte Gazze'deki hastanelere 32 ölü ve 119 yaralının getirildiği kaydedildi.
İsrail ordusunun Gazze'de 19 Ocak'ta varılan ateşkesi bozarak 18 Mart'tan bu yana düzenlediği saldırılarda 2 bin 459 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 6 bin 569 kişinin de yaralandığı belirtildi.
İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının ise 52 bin 567'ye, yaralıların sayısının da 118 bin 610'a yükseldiği bildirildi.
Gazze Şeridi'nde enkaz altında hâlâ binlerce ölü olduğu belirtiliyor.
İsrail'in Gazze'nin kuzey ve güneyine düzenlediği saldırılarda 8 Filistinli öldü
Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail savaş uçakları Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Gazze kentinde Ömer el-Muhtar Caddesi'nde bir binayı bombaladı. Saldırıda 4 kişi öldü, 6 kişi yaralandı.
Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yer alan Beyt Hanun'a düzenlenen İsrail saldırısında da 2 kişi hayatını kaybetti.
Ayrıca Gazze kentinin kuzeyindeki Şeyh Radvan Mahallesi'nde Bi'r es-Seba Camisi yakınına düzenlenen dron saldırısında çok sayıda kişi yaralandı.
İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinin Kayzan Raşvan bölgesine de saldırı düzenledi. Bombardımanda 2 kişi yaşamını yitirdi.
İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da Hıllet Daba köyünü yıktı
Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, aktivist Usame Mehamira, İsrail ordusunun Hıllet Daba köyüne baskın düzenleyerek köyü zorla boşalttığını söyledi.
Mehamira, İsrail ordusunun evler, su kuyuları, tarım için kullanılan yapılar ve ahırlar da dahil olmak üzere 25 yapıdan oluşan Hıllet Daba'daki tüm yapıları yıktığını belirtti.
İsrail makamlarının 2022'de köy hakkında yıkım kararı çıkardığını hatırlatan Mehamira, köyün "çatışma bölgesinde olduğu" iddiasıyla Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin gasbını genişletme amacıyla İsrail'in köy topraklarına el koymayı hedeflediğini kaydetti.
İşgal altındaki Batı Şeria'nın güneyinde bulunan El-Halil kentinin güneyinde yer alan yaklaşık 3 bin dönümlük Hıllet Daba'nın 250 dönümünü sivil yerleşim için kullanılıyordu.
Hıllet Daba'da 14 aileden 120 kişi ikamet ediyordu.
Geçimlerini çoğunlukla tarım ve hayvancılıktan kazanan köy sakinlerinin bir kısmı El Halil ve Yatta'da çalışıyordu. Bazıları da nakış ve dokuma gibi el sanatlarıyla uğraşıyordu.
Filistin toraklarını gasbeden İsrailliler, Batı Şeria'da zeytin ağaçlarını söktü
Çiftçi Mustafa Ebu Zelef, AA muhabiribe yaptığı açıklamada, Ramallah’ın kuzeyindeki Turmus Aya beldesinde Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin yaklaşık 100 zeytin ağacını kestiklerini söyledi.
Sökülen ağaçların 12 yaşından büyük olduğunu belirten Ebu Zelef, beldenin İsrail ordusunun koruması altında yürütülen saldırıya maruz kaldığını ifade etti.
Ebu Zelef, "Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kötülüğünden ne insan ne taş ne de ağaç kaldı. İsrail ordusu Batı Şeria’da, Gazze’ye yönelik saldırılarıyla eş zamanlı olarak soykırım uyguluyor." dedi.
İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere ait 2 evi yıktı
Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail ordusu, Ramallah'ın kuzeyindeki El-Muğayyir köyüne baskın düzenledi.
Köyün tüm girişlerini kapatan İsrail ordusu, Filistinlilerin evlerinde arama yaptı, çok sayıda kişiyi sorguladı.
İsrail askerleri, Filistinli İmad Fethi Ebu Alya ve ailesini evlerini boşaltmaya zorladıktan sonra evi yerle bir etti.
Kalkilya'nın doğusundaki El-Funduk köyüne de baskın düzenleyen İsrail ordusu, Filistinli Firas Talal Belih'in yaklaşık 200 metrekarelik evini "ruhsatsız" olduğu iddiasıyla yıktı.
İsrail ordusu Kalkilya'daki Nebi İlyas köyüne baskın düzenleyerek ana cadde üzerindeki tamirhanelere zorla girdi.
İsrail askerleri hiçbir gerekçe göstermeden tamirhanelerde bulunan araçlara el koydu.
İsrail, Filistinlilere ait çok sayıda yapıyı yıkıyor
Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail askerleri, El Halil kentinin güneyindeki Mesafir Yatta bölgesinin Ed-Dab'a kasabasına buldozerler eşliğinde baskın düzenledi.
İsrail askerleri, kasabada çoğunluğu "Debabise" ailesine ait aralarında ev, su kuyusu, tarım tesisi ve ahırların da olduğu Filistinlilere ait 25 yapıyı yerle bir etti.
Filistinlilerin yıkım öncesi eşyalarını almalarına da izin verilmedi.
Ayrıca İsrail askerleri, Ramallah kentinin kuzeyindeki El-Mugir beldesinde 5 kişinin ikamet ettiği 150 metrekarelik bir evi de yıktı.
İsrail ordusu Tubas kentinin Ed-Deyr kasabası ile Ürdün Vadisi (Ağvar) bölgesinde bir ev ve koyun yetiştirmek için kullanılan ağılların da olduğu Filistinlilere ait çok sayıda yapıyı yıktı.
İsrail "ruhsatsız" olduğu iddiasıyla evleri yıkıyor
İsrail ordusu, sık sık işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te "ruhsatsız olduğu" iddiasıyla Filistinlilere ait yapıları yıkıyor.
İsrail makamları işgal altındaki Batı Şeria'nın "C" bölgesinde Filistinlilerin inşaat ve tarım yapmasını engellerken, Filistinliler için ruhsat almanın ise neredeyse imkansız olduğu belirtiliyor.
Filistin yönetimi ile İsrail arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" çerçevesinde Batı Şeria; A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı.
İşgal altındaki Batı Şeria'nın yüzde 18'ini kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi, idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e "güvenliği" İsrail'e devredilirken, yüzde 61'ini kapsayan "C bölgesi"nin "idare ve güvenliği" İsrail'e bırakılmıştı.
İsrail ordusu nisan ayında Batı Şeria'da Filistinlilere ait 152 yapıyı yıktı
Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Ayrım Duvarı (Utanç Duvarı) ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Komitesi yayımladığı aylık raporunda söz konusu bilgiye yer verdi.
İsrail ordusunun nisan ayında işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te Filistinlilere ait 152 yapıyı yıktığı belirtilen raporda, bunlardan 96’sının ikamet edilen ile 10’u kullanılmayan ev, 46’sının ise tarımsal tesis ve arazileri olduğu kaydedildi.
Raporda, Ayrım Duvarı (Utanç Duvarı) ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Komitesi Başkanı Mueyyed Şaban'ın da "İsrail, Filistinlilerin doğal yerleşim ve yapılaşma alanlarını hedef alarak baskıyı artırmaya devam ediyor." sözlerine yer verildi.
Yeni yerleşim planları ve saldırılar
Raporda ayrıca, İsrail’in ilgili kurumlarının nisan ayında Batı Şeria ve Kudüs’teki yasa dışı yerleşim birimlerine yönelik 27 imar planını incelediği aktarıldı. Bu planların 3 bin 30 dönümlük Filistin arazisini kapsadığı ifade edildi.
Nisan ayında İsrail ordusu ve Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler tarafından gerçekleştirilen 1693 saldırının kayda geçtiği paylaşılan raporda, bunlardan 341’inin gaspçı İsrailliler tarafından yapıldığı belirtildi.
Raporda, saldırılar arasında silahlı baskınlar, arazilere el koyma, ağaç sökme, mülke zarar verme, yol kesme ve yeni askeri kontrol noktaları kurma gibi eylemlerin yer aldığı bilgisine yer verildi.
İsrail’in ayrıca tarımsal ve hayvancılık amaçlı 10 yeni kaçak yerleşim birimi kurmaya çalıştığı aktarıldı.
Batı Şeria’da şiddet artıyor
Gazze’deki soykırımla eş zamanlı olarak Batı Şeria’da da İsrail güçleri ve Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında artış yaşanıyor.
Filistin kaynaklarına göre 7 Ekim 2023’ten bu yana Batı Şeria’da 960’tan fazla Filistinli hayatını kaybetti, yaklaşık 7 bin kişi yaralandı, 16 bin 400’ü aşkın kişi ise gözaltına alındı.
Öte yandan, Gazze Şeridi’nde 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırılarda 170 bini aşkın Filistinli öldü ya da yaralandı, 11 binden fazlası ise kayıp. Kurbanların çoğunluğunu kadınlar ve çocuklar oluşturuyor.
İsrail ordusu, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Nur Şems Mülteci Kampı'nda Filistinlilere ait evleri yıkıyor
İsrail ordusunun, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde yer alan Nur Şems Mülteci Kampı'nda Filistinlilere ait çok sayıda evi yıktığı belirtildi.
Görgü tanıklarından aktarılan bilgilere göre, Nur Şems Mülteci Kampı'ndaki Menşiyye Mahallesi'nde İsrail ordusunun Filistinlilere ait evleri yıktığı aktarıldı.
Batı Şeria'daki Tulkerim ve Nur Şems mülteci kamplarındaki 106 binayı yıkacağını açıklayan İsrail ordusunun, Filistinli yetkililerle yıkım planını paylaştığı biliniyor.
İsrail askerlerinin cinsiyet açıklama partisi için Gazze'de yerleşim bölgesini patlattığı anlar ortaya çıktı
İsrail askerlerinin sosyal medyada yayımladıkları görüntüde, Gazze'de bir yerleşim bölgesinin patlayıcılarla havaya uçurulduğu yer alıyor.
Yerleşim bölgesinin patlatılmasının ardından bölgeden mavi duman yükselirken arka planda da İsrail askerlerinin kahkahaları işitiliyor.
Bebek cinsiyetini açıklama partisi için yerleşim bölgesini havaya uçuran İsrail askerlerinden birinin "o bir erkek" dediği duyuluyor.
İsrail ordusu, 7 Ekim 2023'ten bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de Filistinlileri zorla yerinden ederken onlara ait ev ve binaları da yıkıyor.
Bu yıkımlar için iş makinalarının yanı sıra patlayıcılar da kullanılıyor. Gazze'de çok sayıda ev de İsrail askerlerince kasıtlı olarak ateşe veriliyor.
Gazze'deki konutların yüzde 92'si ya yıkıldı ya da hasar gördü
İsrail saldırıları sonucu başta kuzeyi olmak üzere Gazze Şeridi'ndeki ağır yıkım dikkati çekiyor.
Birleşmiş Milletlere (BM) göre, İsrail saldırıları nedeniyle Gazze'deki konutların 160 bini yıkıldı, 276 bini ise büyük oranda veya kısmen hasar gördü.
Bu da Gazze'deki konutların yüzde 92'sinin ya yıkıldığı ya da hasar gördüğü anlamına geliyor.
İsrail ordusunun, Gazze'de alıkoyduğu 10 Filistinli serbest bırakıldı
Hamas'a bağlı Esirler Medya Ofisinden yapılan açıklamada, İsrail hapishanelerinden serbest bırakılan 10 Filistinlinin isimleri paylaşıldı.
Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberinde de 10 kişinin sağlık kontrolü için Gazze'nin orta kesimindeki Deyr el-Belah kentinde bulunan Aksa Şehitleri Hastanesine getirildiği aktarıldı.
Filistinlilerin durumlarının İsrail cezaevi yönetimlerinin uygulamaları sebebiyle "zor" olduğu kaydedildi.
İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde 7 Ekim 2023'ten bu yana yürüttüğü işgal ve saldırılar süresince aralarında kadın, çocuk ve sağlık çalışanlarının da bulunduğu binlerce Filistinliyi alıkoydu.
Gazze'den alıkonulan Filistinlilerden bir kısmı serbest bırakılsa da birçoğunun akıbeti hala bilinmiyor.
Filistin Kurtuluş Örgütüne bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyeti verilerine göre, İsrail hapishanelerinde Gazze Şeridi'nden alıkonulan 1747 Filistinlinin tutulduğu tahmin ediliyor.
Kassam Tugayları: Gazze'de İsrail askerlerine pusu kurduk, ölü ve yaralılar var
Kassam Tugayları'nın Telegram hesabından yapılan açıklamada, Han Yunus kentinde kurulan "karmaşık pusuda" İsrail ordusunun mühendislik gücünün anti-personel füzeyle vurulduğu kaydedildi.
Daha sonra sıfır noktasından ağır silahlarla İsrail askerleriyle çatışmaya girildiği, askerlerden ölen ve yaralananlar olduğu belirtildi.
Ayrıca pusu kapsamında Han Yunus'un doğusundaki El-Farahin bölgesinde İsrail'e ait 2 tank ve bir askeri buldozerin de Yasin-105 roketleriyle hedef alındığı ifade edildi.
Kassam Tugayları, dün de Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde cumartesi günü İsrail askerlerine birkaç aşamadan oluşan iyi planlanmış bir pusu kurduklarını, askerlerden ölen ve yaralananlar olduğunu duyurmuştu.
Gazze'deki hükümet, hastanelerin 48 saat içinde tamamen hizmet dışı kalabileceği uyarısı yaptı
İsrail’in, Gazze'de uluslararası ve Birleşmiş Milletlere ait kuruluşların hastaneler için tahsis edilen yakıt depolarına erişimini engellemesi nedeniyle binlerce hasta ve yaralının hayatlarını tehdit eden bir "felaketin eşiğinde" olduğu belirtildi.
Gazze'deki hükümetin Medya Ofisinden "Acil Uyarı" başlığıyla yayımlanan açıklamada, "Gazze Şeridi’ndeki hastaneler, İsrail işgalinin uluslararası kuruluşların yakıta ulaşmasını engellemesi ve ablukayı sürdürmesi nedeniyle 48 saat içinde çöküşün eşiğine gelecek." ifadelerine yer verildi.
Hastanelere tahsis edilen yakıt depolarının uluslararası kuruluşlara ait olduğunun altı çizilen açıklamada, söz konusu depoların İsrail tarafından "kırmızı bölge" olarak sınıflandırılan ve girilmesi yasaklanan alanlarda bulunduğuna işaret edildi.
Açıklamada ayrıca, İsrail ordusunun 7 Ekim 2023’ten bu yana süregelen hava ve kara saldırılarına paralel olarak uyguladığı abluka ve kasıtlı aç bırakma politikasının, bu uygulamayla "tam bir kuşatma suçu" haline geldiği vurgulandı.
İsrailli bakan, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlileri "açlığa mahkum ederek öldürme" çağrısı yaptı
İsrail’de yayın yapan Kanal 7 televizyonuna konuşan Miras Bakanı Amichai Eliyahu, Gazze Şeridi'ndeki yakıt ve gıda depolarının bombalanması gerektiğini öne sürdü.
Gazze'ye insani yardım ambargosunun devam etmesi gerektiğini savunan Eliyahu, insani yardım girmesi halinde "düşmanı zayıflatmak yerine", İsrailli esirler ile askerlere zarar vermiş olacaklarını ileri sürdü.
Filistinli sivilleri kastederek "Onlar için şartlar zorlaştığı anda Hamas için de zorlaşacaktır." diyen Eliyahu, Gazze Şeridi'ndeki gıda ve yakıt depolarının bombalanmasında bir sorun görmediğini belirtti.
Bakan Eliyahu, "Açlıktan ölmeleri gerekiyor. Eğer hayatlarından endişe eden siviller varsa göç planını uygulamalı." ifadelerini kullandı.
İsrail'in 2 Mart'tan bu yana yardım girişlerini durdurduğu Gazze'de yaşayan yaklaşık 2,3 milyon Filistinli açlıkla mücadele ederken, un ve yakıt sıkıntısı nedeniyle uzun süredir fırınlar üretim yapamıyor.
Birleşmiş Milletler Yakın Doğu Filistin Mültecileri Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), 4 Mayıs'ta İsrail'in Gazze'ye yönelik "tam ablukasının" 9. haftasına girmesiyle, bölgede "eşi benzeri görülmemiş bir insani felaketin" yaşandığını bildirmişti.
AA
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.