1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İstanbul-izmir'i 3 Saate Düşürecek Samanlı Tüneli'nde Yarıya Gelindi
İstanbul-izmiri 3 Saate Düşürecek Samanlı Tünelinde Yarıya Gelindi

İstanbul-izmir'i 3 Saate Düşürecek Samanlı Tüneli'nde Yarıya Gelindi

Dünyadaki 50 ülkenin bütçesinden daha büyük bedelle yapımı devam eden Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol Projesi kapsamında yapılan Samanlı Tüneli'nin yüzde 50'si tamamlandı.

A+A-

Dünyadaki 50 ülkenin bütçesinden daha büyük bedelle yapımı devam eden Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol Projesi kapsamında yapılan Samanlı Tüneli'nin yüzde 50'si tamamlandı.

Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu ve Körfez Geçiş Köprüsü projesi çalışmaları tüm hızı ile devam ediyor. Altınova bölgesinden girişi yapılıp, Orhangazi'ye bağlı Ortaköy bölgesinden çıkacak Samanlı Tüneli toplam 3 bin 700 metre uzunluğunda.

Bursa Valisi Şahabettin Harput ile Yalova Valisi Esengül Civelek yapımı devam eden tünele gelerek bilgi aldı. Valilere çalışmalar hakkında bilgi veren Karayolları Genel Müdürlüğü Kamu Özel Sektör Ortaklığı Bursa Bölge Müdürü İsmail Kartal, "Türkiye ve Cumhuriyet tarihinin en önemli projesi olan Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunun en önemli yapısı ve bölümünden biri olan Samanlı-Orhangazi tünelinin bu gün itibari ile yüzde 50'sini, yani 3 bin 510 metrelik kısmını tamamlamış oluyoruz." dedi.

15 Şubat 2012’de başlayan ve bu gün itibari ile yüzde 50'si tamamlanan tünellerin ikisini Haziran 2014’te birleştirmeyi planladıklarını anlatan Kartal, 2015 yılı Mayıs ayında ise trafiğe açmayı hedeflediklerini aktardı. Bu gün itibari ile 300 metre planlanandan önde olduklarını anlatan İsmail Kartal, "Bu tünelin en büyük özelliğinden bir tanesi şu an trafiğin hizmetinde bu projelendirme çalışmasında olan otoyol üzerindeki en büyük tünel olması." şeklinde konuştu. Tünelin can ve mal güvenliği kapsamında akıllı tüneller statüsünde olduğunun altını çizen Kartal, skala merkezinden her türlü olayın takip edileceğini kaydetti.

50 ÜLKENİN BÜTÇESİNE BEDEL PROJE

Projenin yapım maliyetinin 6.3 milyar dolar olduğunun ifade eden Kartal, sözlerini şöyle noktaladı: "Finansman maliyeti ile birlikte bu rakam toplam 9 milyar doları buluyor. Ayrıca buna ilaveten milli bütçeden de kamulaştırma bedeli için 3 milyar TL kullanacağız."

Bursa Valisi Şahabettin Harput ise tarihi bir anı yaşadıklarını söyledi. Harput, şöyle konuştu: “Otoyollar üzerindeki en uzun tünelin yarısını bu gün itibari ile tamamlamış oluyoruz. Biz de Yalova valimiz ile birlikte buradaki son çalışmalar hakkında bilgi almak ve varsa sıkıntıları dinlemek için çalışmaları yürüten arkadaşlar ile bir araya geldik. Görüyoruz ve gurur duyuyoruz ki ülkemizin 6,3 milyar dolarlık bütçesi ile birlikte ülkemizin en büyük otoyol projesi iyi bir şekilde devam ediyor. İstanbul ile Bursa arasını bir saate düşürüyor. İstanbul-İzmir arası 2,5-3 saate düşüyor. Bu muhteşem bir olay. Türkiye tarih yazmaya devam ediyor. İstanbul dünya başkenti olma yolunda giderken ve hızla gelişmesi göz önüne alınırsa bu yol bağlantısı bölgenin geleceği adına da büyük mir yatırımdır." Otoyol projesinde 400 işçinin 140 iş makinesi ile çalıştığını anlatan Vali Harput, projenin hayırlı olmasını diledi.

YALOVA'YI İSTANBUL'A 6 DAKİKADA BAĞLAYACAK

Yalova Valisi Esengül Civelek de Samanlı tünelinin yarısının Yalova, yarısının da Bursa il sınırlarında bulunduğunu belirterek, "Dünyanın en büyük yap-işlet-devret projesi olan Körfez geçişi ve bağlantı otoyol projesinin yoğun ve hızlı çalışma içinde kaydettiği ilerlemeleri görmekten ilim, bölgem ve ülkem adına gurur duyuyorum." dedi.

Tüm ilgili kesimlerin projenin zamanında bitirilmesi için güçlü bir işbirliği içinde hareket ettiğini anlatan Yalova Valisi Civelek, "Yalova'yı karadan İstanbul'a 6 dakikada bağlayacak projeyi çok önemsiyor ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Daha sonra yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi alan iki ilin valisi, tünelde onurlarına verilen yemeğe katıldı. Valiler, ardından başka programlarına katılmak üzere Samanlı tünelinden ayrıldı. CİHAN

İstanbul-İzmir'i 3 saate düşürecek Samanlı Tüneli'nde yarıya gelindi

İstanbul-İzmir'i 3 saate düşürecek Samanlı Tüneli'nde yarıya gelindi

İstanbul-İzmir'i 3 saate düşürecek Samanlı Tüneli'nde yarıya gelindi

İstanbul-İzmir'i 3 saate düşürecek Samanlı Tüneli'nde yarıya gelindi

İstanbul-İzmir'i 3 saate düşürecek Samanlı Tüneli'nde yarıya gelindi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.