1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kalp-damar Hastalıkları Uzmanları Hastalarla Bir Araya Geldi
Kalp-damar Hastalıkları Uzmanları Hastalarla Bir Araya Geldi

Kalp-damar Hastalıkları Uzmanları Hastalarla Bir Araya Geldi

Antalya Büyükşehir Belediyesi, kalp-damar hastalıkları profesörlerini vatandaşlarla bir araya getirdi.

A+A-

Antalya Büyükşehir Belediyesi, kalp-damar hastalıkları profesörlerini vatandaşlarla bir araya getirdi. Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı kalp damar hastalıkları uzmanları olan Prof. Dr. Cengiz Türkay ile Prof. Dr. İlhan Gölbaşı’nı AKM’de vatandaşlarla buluşturdu.

Prof. Dr. Cengiz Türkay, her yıl dünyada 17 milyon kişinin atar damar hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi. Türkiye’de 2 milyon koroner damar hastası olduğunu ifade eden Türkay, Türkiye’de yılda 130 bin kişinin bu hastalıktan dolayı hayatını kaybettiğini söyledi.

Türkay, kalp krizi geçirenlerin yüzde 25’inin ani öldüğünü, yüzde 15’inin yoğun bakımda, yine aynı oranda kişinin ise krizden bir yıl sonra hayatını kaybettiğini aktardı. Bu hastalığa neden olan durumları da Türkay şöyle açıkladı: "Yaş, aile hikâyesi, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, şişmanlık, hareketsiz yaşam tarzı, stres ve sigaradır. Bu risklerden yaş ve aile hikâyesi dışındakilerden yapacağımız küçük değişiklikler ölüm riskini yüzde 80 azaltabilir. Hastalığın tanı yöntemleri ise EKG, kan ve efor testleri, tomografi anjiyo ve standart anjiyografidir.”

"ARABAYLA DEĞİL AMBULANSLA HASTANEYE GÖTÜRÜLMELİ"

Hastalığın tedavi bölümünü ise Prof. Dr. İlhan Gölbaşı anlattı. Koroner damar hastalığında tedavinin 20’li yaşlarda başladığını dile getiren Prof. Dr. Gölbaşı, hastalığı önlemede birinci koşulun sigaranın içilmemesi, ikincisinin tansiyon ve üçüncüsünün ise yağlı beslenme alışkanlığından uzak durulması gerektiğini kaydetti. Göğüs ağrısının başlamasının hemen ardından başka bir neden bağlamadan derhal hastaneye gitmek gerektiğini belirten Gölbaşı, “Hastaneye arabayla ulaşmak yerine ambulansla gitmek gerekiyor. Ambulans gelene kadar 2 aspirin çiğneyerek fazla telaş yapmadan sağlık görevlilerini beklemek lazım.” dedi.

Türkiye’de her yıl 130 bin kişi kalp ve damar hastalıklarından ölüyor. Dünyada ise bu hastalıklardan dolayı 17 milyon kişinin hayatını kaybediyor.
CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.