1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Karayolu Taşıma Yönetmeliği'ndeki Değişiklik Kamyoncu Esnafı Rahatlattı
Karayolu Taşıma Yönetmeliğindeki Değişiklik Kamyoncu Esnafı Rahatlattı

Karayolu Taşıma Yönetmeliği'ndeki Değişiklik Kamyoncu Esnafı Rahatlattı

Mersin’in Tarsus İlçe Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Duran Şen, Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nde kamyoncu esnafını rahatlatacak değişiklik yapılarak, 23.

A+A-

Mersin’in Tarsus İlçe Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Duran Şen, Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nde kamyoncu esnafını rahatlatacak değişiklik yapılarak, 23.05.2013 tarih ve 28655 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandığını söyledi.

Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Duran Şen, günün 24 saatini esnafa ve Tarsuslulara ayıran Ankara’da AK Parti Mersin Milletvekili Ahmet Tevfik Uzun ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın ile birlikte Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın’ı ziyaret etti. Şen, K1 yetki belgesi konusunda tır ve kamyonculuk yapanların yeni bir düzenlemeyle mağduriyetlerinin önlenmesi konusunu görüştüklerini ve bu görüşmelerin sonucunda Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da destekleriyle K1 yetki belgesi almak isteyen şahıslardan istenen 35 ton asgari kapasite şartı 30 ton olarak belirlendiğini, araçların azami yüklü ağırlığı dikkate alındığından bir birim araç ile 30 ton asgari kapasite şartı sağlanabileceğini ifade etti. Vize yenileme işlemlerinin 270 gün içerisinde müracaat edilmesi halinde yetki belgesi ücretinin yüzde 5’inin ödenerek gerçekleşeceğini, 271-540 günleri arasında belge ücretinin ise yüzde 25'ini ödeyerek vize yenileme işleminin gerçekleşeceğini vurgulayan Şen, "Yetki belgesi devri durumlarında belgede varsa muafiyetler yeni belgede geçerli olmaz. Şirketleşmelerde 90 gün, yakınlarından yapılan devir için ise 1 yıl içerisinde şartların sağlanması istenmekteydi. Artık şartları sağlamadan belge devri yapılamayacaktır. Ölüm nedeniyle yapılacak belge intikallerinde ise ölüm tarihinden itibaren 18 ay içerisinde şartlar sağlanacaktır. Miras kalan araç durumuyla ilgili Bakanlıkça genelge ile belirlenecektir. Birden fazla mirasçı kalması halinde yaşanılan birden fazla araç sahibi olması sorunların giderileceği düşünülmektedir. Asgari kapasite şartını kaybedecek şekilde araçların hurdaya ayrılması, yanması, kazaya uğraması, gibi mücbir bir sebeple iş göremez hale gelmesi veya aracın satılması durumunda 60 gün içinde bildirimde bulunma zorunluluğu var idi şimdi ise bu şekilde kapasite kaybı yaşayanlar kapasite şartını 540 gün içerisinde sağlamak zorundadır. Yönetmelikle gelen en önemli değişiklik ise Geçici 10. madde olmuştur. Bu madde kapsamında, sadece K türü yetki belgesi sahipleri, yenileme süresi geçen veya herhangi bir sebeple iptal edilenlerin 30.04.2014 tarihine kadar müracaat etmesi ve Yönetmelikte belirtilen şartları sağlaması halinde yüzde 25 indirimli olarak belge alabileceklerdir. Bu maddeden, maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle, yetki belgesi yenileme süresini geçirerek yetki belgesi yenileme hakkını kaybetmiş veya yetki belgesi iptal edilmiş olan K türü belge sahipleri faydalanabilecektir." dedi. CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.