1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. KHK komisyonu kuruluyor..
KHK komisyonu kuruluyor..

KHK komisyonu kuruluyor..

MERAKLA BEKLENEN O KARARI AÇIKLADI!..

A+A-

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu’nun ardından basın toplantısı düzenleyen Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, şunları söyledi:

YENİKAPI RUHU SÜRMELİ: TBMM yeni yasama yılına başladı, yoğun çalışma gündemi bekliyor. Milli meselelerin çözümü noktasında ortak hareket edilmesi konusunda önemli bir sınavı vereceğimizi düşünüyorum. Birlik ve dayanışma ruhunun Yenikapı ruhunun devam etmesini temenni ediyoruz. Meclis’in hedefi terörü yok edecek ortamı sağlamak için katkı sunmak olacaktır.

YETKİ DEVRİ DEĞİL: (KHK Komisyonu kurulması) KHK çıkarma yetkisi hükümete aittir. Bizim burada yapmak istediğimiz, diğer partilerin bu konularda görüşleri varsa bunların bildirilmesi, sürecin daha düzgün ve işbirliği içinde yürütülmesini temin etmektir. Yetki hükümettedir, yetki devri değildir.

İADESİ HAKKIMIZDIR: Kurulda; İçişleri, Dışişleri, Adalet ve Milli Eğitim bakanlıkları sunum yaptı. Adalet Bakanlığı cezaevlerindeki son durumu ve darbecilerin yargılanmasını gündeme getirdi. FETÖ lideri Feto’nun Türkiye’ye iadesi ile ilgili yapılan çalışmalar. Darbenin başındaki kişi 15 yıldır ABD’de olan Feto’dur. Tutuklanmasını talep ediyoruz, suçluların iadesi anlaşması nedeniyle hakkımızdır.

20 BİN ÖĞRETMEN: Milli Eğitim Bakanlığı, 9 Ekim’de 20 bin öğretmen daha alacağını müjdelemek isterim. Kalkınmada birinci derecedeki yerlere. Geçen yıl 30 bin öğretmen alınmış ve eğitimleri tamamlanmıştır. 30 bin öğretmen esas kadrosuna geçmiştir. Bu 20 bin öğretmen ile 50 bin öğretmen kadroya geçecektir.

KEYİFLE YAPMIYORUZ: (Belediyelerde görevden almaların süreceği iddiası) FETÖ mensubu olduğu için yerlerine vekil atanan 30 belediye vardır. Her birisi ya teröre verdikleri destek dolayısıyla bir kısmı da FETÖ iltisakları dolayısıyla vekiller atandı. İhtiyaç duyulursa terör örgütleri ile irtibatı ortaya konulan belediye başkanları hakkında da kararlar alınır. Tabii bir sonuçtur. Bunları yapıyoruz keyifle yapıyoruz demiyoruz... Başka karar da gerekirse tereddüt etmez alırız.

GÜNDEME GELMEDİ: (Yozgat’ta alkol yasağı) Gündeme gelmedi. İçişleri gerekli çalışmaları yapar.

DENETİME GELMİYOR: (Alman vekillerin İncirlik ziyareti) İncirlik milli bir üstür. Nasıl kullanılacağı Türkiye emir komutasındadır. NATO kapsamı ve ikili anlaşmalar çerçevesinde izin çerçevesinde yararlanılır. İncirlik’te alman askerleri de var. Bunun üzerinden bazılarının yanlış kanaatlerle kamuoyunu meşgul etmesini istemeyiz. Denetleme yapıyor değiller. Kendi askerleri ile görüşecekler. İkili anlaşmalar gereği müsaade etmiştir.

PYD OPERASYONDA OLMAMALI: Dışişleri Bakanlığı Suriye ve Irak ile ilgili sunumlar yaptı. Fırat Kalkanı ile sürdürülen bu mücadele DAEŞ ile ilgili mücadeledir. DAEŞ’ten bölgenin temizlenmesi öncelikli hedeftir. Suriye, Suriye halkınındır. DAEŞ çıkarılırken başka terör örgütüne bırakılması kabul edilemez. PYD’nin bu operasyonlarda olması kabul edilemez. Menbic’ten bir kısmı çekildi ama bir kısmı olduğunu hala biliyoruz. ABD’den verdiği sözleri tutmasını talep ediyoruz. Rejim güçleri, dışarıdan aldıkları desteklerle Halep’te yaşayanların hastane dahil imkanlarını ortadan kaldırmaktadır. İnsanlık, trajediyi sadece izlemekle yetiniyor.

MUSUL OPERASYONU AYRI: (Başika’ya asker sevkiyatı iddiası) Musul operasyonu ile ilgili Başika’da var olmamızın hiçbir ilgisi yoktur. Yerel güçlerin isteği ile oradadır. Hem peşmerge hem de yerel unsurlara eğitim vermektedir. Musul’un kurtulmasından ayrı görülmeli.

OHAL 3 ay uzatıldı

16 Ocak’a kadar uzadı: 19 Ekim’de sona erecek olan OHAL’in ilk sefer uzatılması, 19 Ekim’de gece yarısı 01:00’den 90 gün süreyle yenilenmesi kararı alınmıştır. MGK’nın Beştepe’de yaptığı toplantıda alınan tavsiye kararıdır. Bakanlar Kurulu da 20. toplantısında tavsiyeye uymuş ve 90 gün süreyle uzatma kararı almıştır. Terör örgütlerinin tamamı ile kararlı şekilde mücadele sürecektir. Ne gerekiyorsa AB tabiri ile ‘devletin bu terör örgütlerinden arındırılması’ için ne gerekiyorsa bu adım atılacak, OHAL’in verdiği hukuki imkanlarla da bu süreç en kısa zamanda başarı ile tamamlanacaktır.

Muhalefetin görüşü alınacak..

Ak Parti OHAL kapsamında çıkartılan KHK’ların Meclis’te yasalaştırılması süreciyle ilgili muhalefetin görüş ve önerilerini almak üzere 4’lü bir “teknik komisyon” oluşumu için harekete geçti. CHP’nin AYM’ye iptal başvuruları nedeniyle iktidar ile anamuhalefet arasında yaşanan KHK krizi sürerken, Ak Parti’den OHAL KHK’larının Meclis’te yasalaştırılması sürecine muhalefeti de dahil etme adımı geldi. Ak Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı muhalefet grup başkanvekilleriyle dün konuyla ilgili görüştü.

Görüşmede yeni yasama yılının gündemi ve KHK’larla ilgili görüş alışverişi yapıldı. Görüşmeler sonucunda, muhalefetin de talebi doğrultusunda TBMM ihtisas komisyonlarında ele alınmayıp, İçtüzük’teki 20 günlük sürenin sonunda ilk ikisi Meclis Genel Kurul gündemine doğrudan giren OHAL KHK’larıyla ilgili “teknik çalışma” komisyonu oluşturulması konusunda prensipte anlaşıldı.

Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da teknik komisyon çalışması önerisini hükümete sunacaklarını bildirdi. Elitaş, CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) götürmediği ilk OHAL KHK’sı dışındaki KHK’ların Meclis gündemine gelmeden önce 4 partiden birer temsilcinin yer alacağı komisyonda ele alınmasının uygun olacağını söyledi. Elitaş, komisyonda görev yapacak parti temsilcilerinin henüz belli olmadığını söyledi.

Komisyon start alıyor!

Bu arada 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Meclis’te konuyla ilgili kurulmasına karar verilen ve üyelerinin seçimi tamamlanan 15 Temmuz Araştırma Komisyonu’nun da, bugün Başkanlık Divanı seçimini yaparak fiilen çalışmaya başlaması bekleniyor. Komisyon Başkanlığı’na Ak Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek’in seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.