06 Ağustos 2026
Altın 6537.11
BIST 13756.25
Dolar 47.5896
Euro 55.0478
Sterlin 63.9981
Ankara 30°C

Okula başlamada 5,5 yaş kesinleşti

Okula başlamada 5,5 yaş kesinleşti
12 yıllık zorunlu eğitime geçiş çalışmalarını hızlandıran Milli Eğitim Bakanlığı, okula başlama kriterlerini duyurdu!

12 yıllık zorunlu eğitime bu yıl geçmeyi hedefleyen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okula başlama şartlarını yayımladığı genelgeyle duyurdu. Buna göre, 2012-2013 eğitim ve öğretim yılında 30 Eylül 2012 tarihi itibarıyla 66 ayını (5,5 yaş) tamamlayan tüm çocukların okula kayıt işlemleri e-okul sistemi üzerinden merkezî olarak yapılacak. 60 ayını (5 yaş) dolduran çocuklar ise anasınıfına gitmeye devam edecek. Ancak gelişim yönünden hazır olduğu anlaşılan ve velisinin yazılı isteği olan 60-66 ay arasındaki çocuklar, ilkokula başlayabilecek!!

Diğer öğrenciler okul öncesi eğitime yönlendirilecek. Ayrıca okul öncesi eğitimde 48-60 ay arası çocuklar için 2013 yılı sonuna kadar belirlenmiş olan yüzde 100 okullaşma hedefi devam edecek. Okul öncesi eğitim için 30 Eylül 2012 tarihi itibarıyla 37-66 ay arasındaki çocukların anaokulunda veya uygulama sınıflarında, 48-66 ay arasındaki çocukların ise ana sınıflarında eğitim almaları sağlanacak. Geçen yıl 4. sınıfta okuyan ve bir üst sınıfa geçen öğrenciler, e-okul sistemi üzerinden bu yıl ortaokul 5. sınıfa kayıt olacak. Ancak 2012-2013 eğitim ve öğretim yılında eğitim öğretime başlamış olan imam hatip ortaokullarına devam etmek isteyen 5. sınıf öğrencilerinin kayıtları bu okullara yapılacak..

Okulların fizikî şartlarına düzenleme

Bakanlık, 12 yıllık eğitim sisteminin yeni dönemde hayata geçirilmesi için okulların fizikî şartlarının da acil olarak düzenleneceğini bildirdi. Buna göre, fizikî şartların uygun olduğu durumlarda ilkokul, ortaokul ve lisenin bağımsız olarak düzenlenmesine öncelik verilecek. Aynı bina içerisinde ilkokul ile ortaokulun veya ortaokul ile lisenin birlikte bulunması durumunda, okul giriş çıkış kapıları ile bahçe gibi ortak kullanım alanlarının öğrencilerin yaş seviyeleri dikkate alınarak imkânlar dahilinde düzenlenmesi sağlanacak. İmam hatip ortaokullarının bağımsız ortaokul olarak kurulmasına öncelik verilecek, bunun mümkün olmadığı durumlarda imam hatip liseleri ile birlikte kurulabilecek. Şartların uygun olmaması durumunda aynı binada bulunan ilkokul ve ortaokul için ikili öğretim uygulaması yapılabilecek. İkili öğretim yapan okullarda ortaokullar sabahçı, ilkokullar ise öğlenci olarak eğitim öğretim faaliyetlerini yürütecek.

İlköğretim mezunlarına diploma yok!

Yeni düzenlemeyle bu yıldan itibaren ilköğretimi tamamlayan öğrencilere diploma verilmeyecek. 12 yıllık zorunlu eğitim sonunda ortaöğretim diploması verilecek. 2011-2012 eğitim ve öğretim yılında 8. sınıfta okuyan öğrencilerden Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarına göre öğrenci alan ortaöğretim kurumlarından herhangi birine yerleşemeyen öğrenciler ile bu sınava katılmayan öğrencilerin tamamının tercihleri doğrultusunda ortaöğretim kurumlarına kayıt yaptırabilecek. Ayrıca liseler de taşımalı eğitime dahil edilecek!

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir