1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Reyhanlı belgelerinin servislenmesi
Reyhanlı belgelerinin servislenmesi

Reyhanlı belgelerinin servislenmesi

“Reyhanlı belgelerinin servislenmesi bilişim güvenliği için örnek olmalı!..”

A+A-

Reyhanlı saldırısı sonrasında Jandarma İstihbarat Daire Başkanlığı’na ait bir takım gizli belgelerin sızdırılması ve ardından bu belgelerin yayınlanması, Türkiye’de güvenlik birimlerinin siber saldırılarda ne kadar bilinçli olduğu sorusunu akıllara getirdi. Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Bilişim Güvenliği ve Bilişim Suçlarına Karşı Mücadele Derneği Güvenlik Uzmanı Emrullah Akdemir, Türkiye’de bilişim güvenliğinin önemine çok geç varıldığını söyledi.

Türkiye’de istihbarat birimleri içerisinde adli bilişim suçlarının analizi konusunda teknik derecede oldukça yetişkin personelin olduğunu belirten Akdemir, günümüzde Türkiye için bu alanda oluşturulan tüm kadronun tam anlamıyla profesyonel personelden oluştuğunu söylemenin mümkün olmadığını aktardı. Bilişim güvenliğinin ülkemizdeki kurumlar için son derece önemli olduğunu belirten Akdemir, “Reyhanlı saldırısı sonrası servis edilen belgeler bilişim güvenliği için örnek teşkil etmelidir.” dedi.

Akdemir, Türkiye’de çeşitli kurumlarda çalışan devlet personellerinin bilişim alanındaki yetersiz bilgisi nedeniyle bunun bazı amatör ve profesyonel devlet destekli başka hackerler tarafından da sürekli istismar edildiğini kaydetti.

Yalnız ülkemizde değil diğer ülkelerde de birçok kamu kurum ve kuruluşları bu tip siber saldırılarından etkilenmektedir.” diyen Emrullah Akdemir, “Önemli veri tabanlarına gizlice sızan hackerlar çeşitli yöntemlerle bu belgelere ulaşmakta ve hizmet ettikleri ülkelerin istihbarat birimlerine birçok bilgi aktarmaktadırlar.” diye konuştu.

Reyhanlı saldırısı ile ilgili olduğu iddia edilen belgelere bakıldığında, bu belgelerin bir hack girişimi sonucunda elde edilmediğini savunan Akdemir, “Burada İnternet alanından erişilen belgelerin yanında internet ortamıyla bağlantısı olmayan belgelerin güvenliği, yine o belgeleri koruyan asker ve yetkililere verilecek kişisel güvenlik eğitimleriyle bir kat daha arttırılmış olacaktır.” dedi.

Yaşanılan bu sıkıntılar karşısında bir dizi önlemlerin alınmasının şart olduğunu ifade eden Akdemir, şunları söyledi: “Burada önemle dikkat edilmesi gereken konu, belgelerin bilgisayar ortamı üzerinden çalınabilmesinin yanında ortam dinlemesi, sosyal mühendislik gibi yöntemlere de elde edilebilmektedir. Bu yüzden stratejik askeri belgelerin iletimi ve saklanması konusunda belirli güçlü bir yerli şifreleme tekniği kullanılmalı, hassas verilere erişim, sıradan yetkisiz personelin ulaşabileceği şekilde olmamalıdır.”

“TÜRKİYE, SİBER SALDIRI ALAN İLK 10 ÜLKE ARASINDA”

Son yapılan araştırmalara göre Türkiye’nin, siber saldırı alan ilk 10 ülke arasında yer aldığını vurgulayan Akdemir, bu verilere bakıldığında Türkiye’de ciddi manada bir güvenlik bilincinin oluşturulması gerektiği düşüncesinde olduğunu söyledi.

Şuan için oluşturulan siber güvenlik ekiplerinin başlangıç düzeyinde olduğunu tahmin ettiğini savunan Akdemir, “Bu yatırım, uzun vadede meyvesini verecek bir konu olduğundan dolayı, ülkemizde bu konuda oluşturulan kurumlardan şu an için tam performans beklemenin doğru olmayacağı kanaatindeyim.” dedi.

Türkiye’de bu alanda yetişmiş personelin desteğiyle eskiye nazaran ciddi bir olumlu değişimin yaşandığının aktaran Akdemir, Türkiye’de siber güvenlik konularında atılan adımların ve bu alandaki çalışmalara verilen desteğin son derece sevindirici olduğunu belirtti.

Yazılım alanında bazı yerli üretimlerin gerçekleşmesiyle kamu kurumlarımızın hemen hemen tamamının daha güvenli hizmet vereceklerini anlatan genç bilişim uzmanı, “Bunun da sonuçlarını önümüzdeki birkaç yıl içerisinde göreceğimize inanıyorum.” diye devam etti

“SİBER ORDU KAVRAMINA GELİŞMİŞ ÜLKELER DAHA ÇOK ÖNEM VERİYOR”

Türkiye’deki istihbarat birimlerinde aktif olarak iş gören böyle bir birimin var olduğunun tespit edilemediğini söyleyen Emrullah Akdemir, "Siber ordu kavramına baktığımızda bu konuya en fazla önem veren ülkelerin gelişmiş olan ülkeler olduğunu görüyoruz. Her alanda ciddi manada olumlu gelişmelerin yaşandığı ülkemizin bu alanda da en üst seviyelerde olması tabii ki hepimizin beklentisi ve isteğidir. Günümüzde uydu sistemlerinin, savunma sistemlerinin, elektronik harp cihazlarının birer bilgisayar sistemine bağlı olduğunu düşünürsek bu konuda üretilecek saldırı ve savunma cihazlarının ne kadar önemli olduğunu belirtmek lazım.” ifadelerini kaydetti.

Gelecekte siber gücün oldukça önem kazanacağını söyleyen Akdemir, "Nitekim ülkemizde, "siber terörizm" kavramının Milli Güvenlik Siyaset Belgesine girmesi, bu konunun ciddiye alınması bakımından atılan en büyük adımlardan bir tanesidir.” diye konuştu

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.