1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Süleyman Soylu: Taksim Üzerinden Gerginlik Oluşturulmaya Çalışılıyor
Süleyman Soylu: Taksim Üzerinden Gerginlik Oluşturulmaya Çalışılıyor

Süleyman Soylu: Taksim Üzerinden Gerginlik Oluşturulmaya Çalışılıyor

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, 1 Mayıs'ta Taksim'den istediklerini elde edemeyenlerin yine Taksim üzerinden gerginlik oluşturmaya çalıştıklarını kaydetti.

A+A-

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, 1 Mayıs'ta Taksim'den istediklerini elde edemeyenlerin yine Taksim üzerinden gerginlik oluşturmaya çalıştıklarını kaydetti.

Bir takım ziyaretlerde bulunmak için Yalova'ya gelen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Soylu, Merkez Camisi’nde cuma namazını kıldı. Soylu, ardından Otogalericileri Sitesi’nin açılışına katıldı. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Süleyman Soylu, Taksim’de yaşanan olaylarla ilgili değerlendirmede bulundu. Türkiye’de Taksim üzerinden gerginlik oluşturulmaya çalışıldığını dile getiren Soylu, “Taksimde yapılan planlama hem Büyükşehir Belediyemizin hem Meclisimizin hem orada bulunan otoritelerin, yani buna izin veren tüm otoritelerin izniyle gerçekleşmiştir. Şunu söylemek lazım: AK Parti iktidarı başladığı günden itibaren özellikle Türkiye’de hem yeşile hem çevreye, bu hassasiyetlerin tümüne cumhuriyet tarihinde en çok özen gösteren adımları bu doğrultuda toplumla atan anlayışa sahip bir iktidarız.” dedi.

Süleyman Soylu, “Taksim’deki düzenleme, yayalaştırma ve alanı genişletme projesinin adıdır. Bir kere burada bir tahrifat var. Yani; meseleyi istismar etmek ve başka bir noktaya çekmek söz konusu. Elbette ki, o şehirde yaşayanlar, bu konudaki bir takım itirazlarını dile getirebilirler. Bu demokrasinin en tabii haklarından bir tanesidir. Ancak bunu bir çatışmaya döndürebilmek veya demokratik hakkın ötesinde taşımak ve yapılacak işin nevini tahrip ederek milletimizin bu konuda, yanlış bir enformasyonla, yanlış bir bilgilendirmeyle karşı karşıya bırakılması, bana göre kabul edilemezdir. Yani daha henüz oradaki topçu kışlası yapılması konusundaki tartışma çok uzun zamandır vardır ve bu planların içerisindedir. Ancak topçu kışlası konusunda yapılan tartışma; Taksim Meydanı’nı küçültmeyecek veya gezi parkını küçültmeyecek. Tam tersi Taksim’in tamamı park haline getirilecektir. İnsanlarımızın rahat ve huzur içerisinde kullanılabileceği bir park haline getirilecektir.” şeklinde konuştu.

“1 Mayıs’ta Taksim’de istediklerini elde edemeyenler, bugün Taksim’de yeni bir vuruş harekatı peşindedirler” diyen Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Benim yorumlamam böyledir. Türkiye’de herhangi bir mesele üzerinden hükümete veya bugünkü iradeye yara veremeyenler acaba Taksim Gazi Parkı üzerinden yara verir miyiz diye düşünmeye ve eyleme geçirme konusunda iradelerini ortaya koymaya çalışmaktadırlar. Şunu söyleyeyim: Taksim dünden daha yeşil, Taksim dünden daha milletin, Taksim dünden daha çok insanların kendisini rahat hissedebileceği bir noktaya doğru gitmektedir. Elbette ki bunda, şöyle olsun, böyle olsun diye iddia sahibi olanların iddialarını kamuoyu nezdinde ortaya koymaları çok doğaldır ama bunun siyasal dile dönüştürmeleri, bunu sanki oradaki sosyal medyadan takip ettiğimiz kadarıyla, aslında bunun gerisinde çok daha fazla şeyler var gibi, ifade etmeleri. Bunun bir iktidar meselesine döndürmeleri ve iktidarı bunun üzerinden yıpratmaya çalışmaları son derece yanlıştır, tutmaz. Bu tutmayacaktır. Burada AK Parti, yaptığı bütün hamleleri ileride birlikte gerçekleştirmektedir. Burada bir siyasi parti veya bir belediye böyle bir karar alabilir. Bu karar halkın hoşuna giderse; sandık var. Sandıkta bunun karşılığını verir. Halkın hoşuna gitmezse de yine sandık var. Yine sandıkta bunun karşılığını verir. Siyasi partilerin veya belediyelerin veya iktidarların bu tip aldıkları kararlar meşru kararlardır. Buna itiraz etme hakkı da vardır ama itiraz etme hakkı kesinlikle orada bir şekilde demokratik eğilimlerin, demokratik bir takım çizgilerin üzerine çıkarak toplumu galeyana getirmek şeklinde yapılmamalıdır. Bu doğru olmaz. Demokrasinin de bir şekilde rencide edilmesi, itina gösterilmemesi anlamına gelir."

Soylu, "Söyleyeceğim şey şudur: Taksim dünden daha fazla yeşil, Taksim dünden daha fazla milletin, Taksim dünden daha fazla bütün dünyaya kendimizi anlatabileceğimiz bir meydan haline gelecektir. Bütün proje de bunun üzerinedir. Tam tersi Taksim’in içerisindeki karmaşıklığın, kaosun, insanların kendisine ait olmayan, çok fazla kullanmadıkları bir parkı hemen hemen herkese açmaya yönelik bir anlayıştır. Üç beş uygulama üzerinden fırtına koparmanın da çok büyük bir anlamı yoktur. Herkesin hayran olabileceği bir Taksim Meydanı olacaktır. Dün Boğaz Köprüsü’ne itiraz edenler, dün Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne itiraz edenler hatta dün yine geleneksel Cumhuriyet Halk Partisi klasiği olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne itiraz edenler, bugün milletin tam anlamıyla kendisinin yeri olabilecek Taksim Meydanı’na itiraz etmektedirler. Statüko her şeyde olur da park düzenlemelerinde olmaması gerekir. Yeşile en itinalı siyasi parti AK Parti’dir.” ifadelerini kullandı.


"YILLARCA TOPRAĞI ÇOK GÖRDÜLER MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’E"

İstanbul'da yapılan 3’üncü köprünün ismine gelen eleştirilere de değinen Soylu, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce’nin konuyla ilgili açıklamalarına tepki gösterdi. Soylu, şunları kaydetti:
“Orada Mustafa Kemal Atatürk’le Yavuz Sultan Selim’i karşı karşıya getiren, neredeyse tarihte hiç bizim milletimizin yaşamak istemeyeceği, yaşamayacağı bir rekabeti ortaya koymaya çalışan ve onun üzerinden de bizim tarihsel kimliklerimiz üzerinden de siyaset yapmaya çalışan bana göre hastalıklı bir anlayıştır. Tarihi tarif etmek demektir. Tarihe, belki de geleceğe toplumumuzun kaldıramayacağı bir maliyet yüklemek demektir bu. Bir siyasi partinin yetkilisinin böyle sorumsuzca beyanatlar içerisinde bulunması, toplumumuzda Alevi kardeşlerimiz üzerinden başka bir bölücülüğü ortaya koymaya çalışması, tarih üzerinden ve tarih kimlikleri üzerinden bir bölücülüğü ortaya koymaya çalışmasını ben kabul edebiliyor değilim. Bu yanlış bir şeydir. Siyaset yapan insanlar, hepimiz sorumlu olmalıyız. Bu beyanların bizi hangi noktalara getireceği kanaatini düşünerek beyanlarımızı ortaya koymalıyız. Biz millete karşı sorumluyuz. Söyleyeceğimiz sözlerin millet nezdinde ortaya çıkaracağı infial belki ön alamayacağımız bir takım olayları ortaya koyacaktır. Bu çok yanlış bir şeydir. Ona bakacağına, Yavuz Sultan Selim’i yargılayacağına, kendi siyasi partisinin tarihine baksın. Mustafa Kemal Atatürk’ü yıllarca Etnografya Müzesi’nde mumyalarla beraber saklayıp, ona bir toprağa bile çok gören bir anlayışa baksın. Sakat anlayışına baksın. Yıllarca toprağı çok gördüler Mustafa Kemal Atatürk’e. Mustafa Kemal Atatürk’ü toprakla Demokrat Parti buluşturdu. Anıtkabirde, toprakla Demokrat Parti buluşturdu.” diye konuştu.

“EL YUMRUĞUNU YEMEYEN KENDİ YUMRUĞUNU BALYOZ ZANNEDERMİŞ”

    Soylu, İnce’nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a karşı eleştirilerine ise şöyle yanıt verdi:
“Adamın ağzını açtırmasınlar. Edeple siyaset yapıyoruz. Her şeyi bir edep çizgisi üzerinde taşımak konusunda bir meseleyi hele Başbakan’a söyledikleri. Ne yaptın hayatında da sağa sola tehditler savuruyorsun? El yumruğunu yemeyen kendi yumruğunu balyoz zannedermiş. Sakın ha. Edebimizle yerimizde oturuyoruz. Kimse bizim, muhalefet partilerinin söylediği sözlere karşılık vermememizi, çekindiğimizden ya da elimizde bizim de kendimize ait bir tarih bilgisi yoksunluğundan zannetmesinler. İşimizi yapan bir siyasi partiyiz.” dedi.

    Konuşmasının devamında köprü ismi konusunda yapılan tartışmalar hakkında açıklamalara devam eden Soylu şöyle devam etti: “Yavuz Sultan Selim, bizim tarihimizin vizyonu açısından da tarihimizin ortaya koyduğu süreç ve takibi açısından da bu coğrafyanın en önemli tarihsel kişiliklerinden bir tanesidir. Ne yapacağız yani? Dün tarihimize yabancılaştırdıkları gibi CHP politikalarının yıllarca tarihi bize bugün yabancılaştırdıkları gibi bizde Yavuz sultan Selim'i onların isteği üzerine ötekileştirecek miyiz? Yavuz Sultan Selim bizimdir. Alevisiyle de Sunnisiyle de bizimdir. O gün Şah İsmail’le girdiği mücadele Osmanlı İmparatorluğu’nun mezhep kimliği üzerinden girdiği bir mücadele değildir. Osmanlı padişahları kendi ülkesinin kendi imparatorluğunun devamı için o çağda kardeşleri ile ilgili fetva üzerine kardeşleriyle ilgili bir takım sonuçlarda bulunmuş kişilerdir. Devletin beksı için öyle bir yola başvurmuşlardır. O, o tarihte tartışılacak bir şeydir. Onu getirip burada bugün üzerinden yani CHP’ye 3 tane oy gelecek ve Alevi kardeşlerimiz bu konudaki hissiyatları istismar edilecek diye bir çalışmanın içerisine girmenin çok yanlış olduğunu düşünüyorum.”

    İnce’nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın '2 ayyaş' sözüne istinaden yaptığı konuşmaya da değinen Soylu, “Bir cümlem daha var; Yalovalılar bunu çok iyi bilirler. Herkeste çok iyi bilir. Türkiye’de çok iyi bilir. Yani Sayın Başbakanımızın söylediği bir cümleyle ilgili. Yani 2 ayyaş sözüyle ilgili. Ağzına dolamış her yerde söylemeye çalışıyor. Bu bizim toplumumuzun dönem dönem kendi kullandığı bir sözdür. Yani eğer söylediği sözle ilgili bir karşılık alıyorsa beyefendi bir aynaya baksın.” diye konuştu. CİHAN

Süleyman Soylu: Taksim üzerinden gerginlik oluşturulmaya çalışılıyor

Süleyman Soylu: Taksim üzerinden gerginlik oluşturulmaya çalışılıyor

Süleyman Soylu: Taksim üzerinden gerginlik oluşturulmaya çalışılıyor

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.