1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Tekman'da 20 Bin Koyun Kayıt Dışı Görünüyor
Tekmanda 20 Bin Koyun Kayıt Dışı Görünüyor

Tekman'da 20 Bin Koyun Kayıt Dışı Görünüyor

Erzurum'un Tekman ilçesinde, küçükbaş hayvancılık yapan besicilerin, ilçe tarım müdürlüklerindeki kayıt destek sistemindeki değişiklik nedeniyle destekleme ücretlerinden yararlanamaması tepki çekti.

A+A-

Erzurum'un Tekman ilçesinde, küçükbaş hayvancılık yapan besicilerin, ilçe tarım müdürlüklerindeki kayıt destek sistemindeki değişiklik nedeniyle destekleme ücretlerinden yararlanamaması tepki çekti.

Tekman'da 20 bin küçükbaş hayvan, Damızlık Koyun Birliği'nin koyun-keçi kayıt sistemindeki değişiklik nedeniyle kayıt dışı görünüyor. Tekman'a bağlı Çukuryayla köyünde koyunculuk yapan Abdulbaki Altun, kendisi ve oğlunun üzerine kulak küpeli binden fazla koyundan sadece 160'ının kayıt altına alındığını ifade etti. Altun, bakanlığın koyun desteğinden yararlanmak istediğini ancak bu nedenle destekleme ücretlerinden yararlanamadığını ifade etti.

Bin 100 koyununun Damızlık Birliği kayıt sistemine dahil olmasına rağmen İlçe Tarım Müdürlüğü'nde bu rakamın 160 olarak görüldüğüne dikkat çeken Altun, "Sürü koyunculuğu yaparak ata dede mesleğini sürdürüyorum. Milli ekonomiye katkı sağlamak ve hayvancılık sektörünü canlandırmak için bütün imkanlarımı seferber ettim. Binden fazla koyunu beslemek mevcut şartlarda güç zor. Bakanlığın koyun destek programından yararlanmak için İlçe Tarım Müdürlüğü'ne kulak küpeleri ve ilgili evraklarla müracaat ettim. Sistemde, üzerime kayıtlı 160 koyun göründü. Destekleme ücretlerinden yararlandırılmak ve mağduriyetimin giderilmesini istiyorum." dedi.

Altun, bu konuda kaymakamlık ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne problemini dile getiren dilekçe ile müracaatta bulunduğunu sözlerine ekledi.

"BESİCİMİZİ MAĞDUR ETMEYECEĞİZ"

Gıda Tarım ve Hayvancılık Erzurum İl Müdürlüğü yetkilileri, Tekman'da yaşanan problemden haberdar olduklarını ifade ettiler. Yetkililer, problemin Damızlık Koyun Birliği ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün sistem kayıtlarının örtüşmemesinden kaynaklandığını dile getirdi. Geçen yıldan itibaren sistem değişikliğine gidilmesinin mevcut problemin ortaya çıkmasına neden olduğuna değinen kurum yetkilileri, şunları ifade etti: "Sistem kaynaklı problem. Tekman'da 20 bin koyut sisteme dahil görünmüyor. Bu problemi çözmek için çalışma başlattık. Hiçbir besicimizi devlet olarak mağdur etmeyeceğiz."

40 MERKEZDE ŞAP VAR

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri, bugün itibariyle 40 köyde büyükbaş hayvanlarda şap hastalığına rastlandığını kaydetti. Şapa bağlı olarak, 186 hayvanın telef olduğuna dikkat çeken kurum yetkilileri, "8 bin hayvanda şapa rastlandı. 186 hayvan bu hastalığa bağlı olarak öldü. İl Genel Meclisi aracılığıyla ücretsiz olarak besici ve çiftçilere hasta hayvanlarda kullanılmak üzere antiboyitik dağıttık. 4 noktada hastalığın önüne geçtik. Ölümler, daha çok 6 aylık ve bir yaş arası buzağılar arasında. yaşanıyor." açıklamasında bulundu.




CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.