1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Türkmenistan Gül’ü Ağırlayacak!
Türkmenistan Gül’ü Ağırlayacak!

Türkmenistan Gül’ü Ağırlayacak!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi temaslarda bulunmak üzere yarın Türkmenistan’a geliyor..

A+A-

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi temaslarda bulunmak üzere yarın Türkmenistan’a geliyor. Gül’ün üç günlük Aşkabat programı yoğun. Türkmenistan, Cumhurbaşkanı Gül’ü en üst düzeyde ağırlayacak!..

En son Türkmenistan’a 30 Mayıs 2011 tarihinde günübirlik ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Gül bu Aşkabat’ta üç gün kalacak. Türkmen yönetimi, Cumhurbaşkanı Gül’ün ziyaretine büyük önem veriyor. Türkmenistan’daki resmi kurumlar ziyaret münasebetiyle seferber oldu.

GÜL’E ÖZEL KARŞILAMA

29 Mayıs akşam saatlerinde Türkmenistan’a gelecek Cumhurbaşkanı Gül, resmi temaslarına bir gün sonra başlayacak. Gül, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından Oğuzhan Köşkü’nün önündeki dev meydanda resmi törenle karşılanacak. Devlet Başkanı Berdimuhamedov, ilk defa cumhurbaşkanı düzeyindeki konuğunu açık meydanda karşılayacak. Daha önce resmi karşılama törenleri, Oğuzhan Köşkü’nün salonunda yapılıyordu.

Cumhurbaşkanı Gül için düzenlenecek özel karşılama töreni, Türkmen yönetiminin ziyarete verdiği büyük önem şeklinde algılandı. Gül’ün ziyareti sırasında geçeceği bütün yollar önceden onarıldı. Aşkabat’taki yol işaretleri ve çizgileri yeniden boyandı.

TÜRKMENİSTAN’A BEŞİNCİ ZİYARET

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, göreve geldiği 2007 yılından bu yana Türkmenistan’a beşinci ziyaretini gerçekleştiriyor. Gül’ün döneminde Türkiye ile Orta Asya ülkeleri arasındaki ilişkiler daha da sıklaştı. Özellikle, Türkmenistan ile olan ilişkilerde büyük bir ivme kazanıldı. Karşılıklı ziyaretler, ortak düzenlenen fuarlar, tanıtım günleri, konferanslar ve diğer kültürel etkinlikler dost ve kardeş iki ülke arasındaki münasebetlere yeni bir boyut kazandırdı.
Bu süreçte, Türkiye ile Türkmenistan arasındaki kardeşlik, dostluk, karşılıklı saygı ve çıkara dayanan ilkeler çerçevesindeki ilişkileri güçlü bir şekilde gelişti. Bundan sonra da aynı şekilde güçlü bir biçimde gelişmesi için her iki ülke yönetimi yoğun çaba sarf ediyor.

TÜRKİYE - TÜRKMENİSTAN TİCARET HACMİ: 3,5 MİLYAR DOLAR!

Türkiye ile Türkmenistan arasındaki siyasi ilişkilerin yanı sıra ekonomik ve ticari işbirliği de büyük bir ivmeyle gelişiyor. 600 civarında Türk şirketinin bulunduğu Türkmenistan’da iki ülke ticaret hacminin üst seviyelere ulaştırılması için önemli çalışmalar yapılıyor. Türkiye’nin 2012 yılında Türkmenistan’a ihracatı 1 milyar 480 milyon dolar, ithalatı ise 304 milyon dolar seviyesine ulaştı. Bunun dışında Türkmenistan’a değişik ülkeler üzerinden gelen Türk mallarını da ilave edildiğinde, toplam dış ticaret hacmi 3,5 milyar doları buluyor.

Türk şirketleri 2012 yılında Türkmenistan’da 4,9 milyar dolarlık müteahhitlik işi aldı. Bu iş hacmi Türkmenistan’ın bağımsızlık tarihinde rekor olarak kayıtlara geçti. 2013 yılının Ocak-Mayıs döneminde 4,4 milyar dolarlık müteahhitlik sözleşmesi imzalanmış olup, önümüzdeki dönemde Türkmenistan’da yapılacak önemli projeler dikkate alındığında, bu yıl da rekor bir müteahhitlik işi ile bir yıl daha tamamlanması bekleniyor.
Dünyada Türk müteahhitlik sektörü Türkmenistan’da 1. sıraya yükseldi. Türkmenistan’ı bu alanda Rusya, Irak ve Suudi Arabistan takip ediyor.

Diğer taraftan Türkiye, Türkmenistan’a inşaat malzemeleri, gıda ve tekstil ürünleri ihraç ederken, Türkmenistan’dan iplik, tekstil ürünleri, ham deri, petrol ve petrol ürünleri ithal ediyor.

Önümüzdeki dönemde Türkiye, Türkmenistan’dan yeniden elektrik alımına başlayacak. Türkmen doğalgazının Türkiye’ye ulaştırılması iki ülke ticaret hacmini daha da yüksek düzeye ulaşmasına katkı sağlayacak.

Türkmenistan ile Türkiye arasında günde karşılıklı 4 uçak seferi yapılıyor. Türkiye’den Türkmenistan’a yıllık ortalama 25 bin TIR’ın giriş yapıyor. Bu veriler iki ülkenin karşılıklı ticari ilişkilerinin boyutunu açıkça gösteriyor.

Türkmenistan’da sık sık düzenlenen Türk ürünleri fuarları, Türkmenistan’ın Türkiye’deki tanıtım günleri iki kardeş ülke arasındaki siyasi, ticari ve ekonomik ilişkilerin bundan sonra da artırılmasına katkı sağlayacak.

“TÜRKİYE, TÜRKMENİSTAN İÇİN STRATEJİK ORTAK”

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov çeşitli platformlarda yaptığı açıklamalarda, Türkiye'nin Türkmenistan için stratejik bir ortak olduğunu dile getiriyor. İki ülke arasındaki ilişkilerin uzun vadeli çıkarlara dayalı olarak yürütüldüğünü belirten Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Türkmenistan ile Türkiye’yi tarihin derinliklerinden gelen dil, din ve ortak kültür bağlarının birleştirdiğini ifade ediyor.

GÜL’ÜN TÜRKMENİSTAN PROGRAMI YOĞUN

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Türkmenistan’a gerçekleştireceği resmi ziyaretinin programı oldukça yoğun. 30 Mayıs günü resmi temaslarına başlayacak Gül, Türkmen mevkidaşı Berdimuhamedov ile görüşecek. Resmi görüşmeler kapsamında bir dizi ikili anlaşmalar imzalanacak. Daha sonra Gül ile Berdimuhamedov, Aşkabat’taki Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesi’nin yeni binasının temelini atacak. Berdimuhamedov, Cumhurbaşkanı Gül’e Türkmenistan’ın en büyük Devlet Nişanı’nı takdim edecek.
Cumhurbaşkanı Gül’e aynı gün Türkmenistan Ekonomi ve Kamu Yönetimi Enstitüsü tarafından fahri doktora unvanı verilecek. Gül, o gün Türkmen Devlet Başkanı Berdimuhamedov tarafından onuruna verilecek akşam yemeğine katılacak.

Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretinin son gününde AhalTeke Atçılık Kompleksi’ni ziyaret edecek. Cuma namazını Aşkabat’taki Türk Diyanet İşleri tarafından inşa ettirilen Ertuğrul Camii’de kılacak Gül, Türkmenistan temaslarını tamamlayarak Türkiye’ye dönecek.
Bu arada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkmen mevkidaşı Berdimuhamedov’u en son Şubat 2012’de Çankaya köşkünde ağırlamıştı.

CİHAN

Türkmenistan, Cumhurbaşkanı Gül’ü ağırlayacak(Haber-Yorum)

Türkmenistan, Cumhurbaşkanı Gül’ü ağırlayacak(Haber-Yorum)

Türkmenistan, Cumhurbaşkanı Gül’ü ağırlayacak(Haber-Yorum)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.