1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. UYUŞTURUCU DOSYASINI AÇALIM MI?/2
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

UYUŞTURUCU DOSYASINI AÇALIM MI?/2

A+A-

UYUŞTURUCU DOSYASINI AÇALIM MI? / 2

 

UYUŞTURUCU DOSYASI (2) İSTANBUL

 

Değerli okurlarım, biliyorsunuz bir önceki yazımda gençliğin vebası ve kullanım oranı dünya genelinde hızla artan uyuşturucu belası ile dosyanın birinci bölümüyle karşınızda oldum. Şimdi izninizle ikinci bölümü açmak istiyorum. Ama ülke genelindeki tüm gümrük kapılarında yakalanan uyuşturucu istatistiklerine geçmeden önce İstanbul'dan yani uyuşturucun Afganistan - İran'dan başlayıp, Avrupa'ya gönderildiği o güzergâhtan, İstanbul'dan söz etmek istiyorum. Ancak bilgilere geçmeden önce İstanbul'da yakın zamanda yapılan bir uyuşturucu operasyonunu irdelemek istiyorum.

İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri 2021 ve 2022 başlarında çok önemli ve büyük operasyonlara imza attı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Mehmet Muş'un 16.08.2021 tarihli açıklamasında kamuoyuna duyurduğu operasyonda, İstanbul Havalimanı'nda Gümrük Muhafaza Ekipleri Hong Kong'dan demir alan ve rotası Hollanda olan transit yük içerisinde 4.3 ton uyuşturucu yapımında kullanılan amafetamin ve metamfetamin cinsi uyuşturucu ele geçirdiler.

Olayın hikâyesi ana konumuz. Hikâye aynen şöyle:

TRANSİT UYUŞTURUCU

Hong Kong'dan getirilerek Türkiye üzerinden karayolu ile Hollanda'ya transit gidecek olan 2 kilo 192 gram ağırlığındaki eşya riskli görülerek Gümrükler Muhafaza Kriminal Laboratuarı'nda analiz edilir. Analiz sonucunda söz konusu eşyanın evraklar üzerinde yazılı beyana uymadığı ve eşyanın amfetamin ve Metamfematin olduğu ve uyuşturucu yapımında kullanılan hammadde olduğu anlaşılır. Uyuşturucuyu Hollanda'da alacak kişilerin kimlikleri belirlenirken uluslararası bir operasyonun startı verilir. Hollanda Polisi ile temasa geçilerek uluslararası kontrollü teslimat kararı ile Türkiye ve Hollanda'nın Uden şehrinde ortak operasyon yapar. Operasyon sonucunda çok miktarda uyuşturucuya el konulurken 16 kişi gözaltına alınır.

AMBARLI LİMANI’NDA 88 KİLO KOKAİN OPERASYONU

Ambarlı Limanı’nda 2021 yılının ocak ayında Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat Ekipleri muz yüklü iki konteynırın riskli görülmesi üzerine, X-Raya sevk edilen konteynırlarda yoğunluk görüldü.

Narkotik köpeklerinin de tepki vermesi üzerine ilk konteynırın gizli bölmelerinde 49 adet paket içerisinde 60 kilo ağırlığında 45 Milyon Lira değerinde kokain ele geçirildi.

İkinci konteynırda ise, uyuşturucunun konteynırın dışında bulunan soğutucu içerisinde gizlendiği tespit edildi. Soğutucunun iki ayrı bölümünde yapılan geniş çaplı aramada 25 adet paket içerisinde 28 kilo ağırlığında 20 Milyon Lira değerinde kokain ele geçirildi.

HABUR'DA BAŞLAR, İSTANBUL'DA SON BULUR!

Başka bir önemli uyuşturucu operasyonu da Habur Sınır Kapısı ile İstanbul hattında gerçekleştirilir. 2021'in Haziran ayında Habur Sınır Kapısı'nda başlayan ve İstanbul'da nokta konulan operasyonda çelik kasalar içerisinde tam 304 kilo uyuşturucu ele geçirilir. Bu operasyonun hikayesi de aynen şöyledir:

KASALAR KESİLEREK AÇILIR!

İstanbul Erenköy Gümrük Sahası'nda Habur'da olduğu gibi tırla getirilen iki çelik kasa bulunur. İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat Müdürlüğü ekipleri gümrüklü sahada şüpheli kasalara X-Ray ve dedektör köpek uygulaması yapar. Her iki uygulamada da kasaların içerisinden şüphelenilir. Çelik kasalar ancak kesilerek açılır. Kasalar açıldığında da her ikisinde de uyuşturucu ele geçirilir. Kasaların gizli bölmelerinden çıkarılan 200 kilo afyon sakızına el konulur.

‘DİĞER YAKALAMALAR NE?’ DERSENİZ;

- 22 Ocak 2022 de 250 kilo metamfetamin yakalanması

- İstanbul Havalimanı Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü sorumluluk sahasında, Güney Amerika'dan getirilen ve otopark tamponu beyan edilen eşyaların X-Ray cihazına sokulması sonrası plastikten üretilmiş malzeme içerisinde aşırı yoğunluğa rastlanılması sonucu, dedektör köpeklerle yapılan uygulamada kristal görünümlü malzemeler ele geçirildi. Maddelerin analize tabi tutulması üzerine söz konusu kristal benzeri maddenin metamfetamin cinsi uyuşturucu olduğu anlaşılır. 250 kilo uyuşturucuya el konulur.

- İstanbul Havalimanı Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri Makedonya ile yaptıkları uluslar arası operasyonda 1 ton 105 gram uyuşturucu yapımında kullanılan kimyasal ele geçirildi. 2 kişi gözaltına alındı.

- İstanbul Havalimanı Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, Çin'den gönderilen ve Türkiye üzerinden transit olarak Kuzey Makedonya'ya gidecek olan kargoda 'P2P' yani uyuşturucu yapımında kullanılan amfetamin ve metamfetamin olduğunu tespit eder. Her iki ülkenin gerçekleştirdiği operasyon Üsküp'te on bulur. Ele geçirilen uyuşturucu miktarının Makedon yetkililerce 50 milyon Avro olduğu ve 1 tonu geçkin olduğu belirtilir.

- Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yolcu valizleri içerisinde 200 kilogram uyuşturucunun ele geçirilmesi. Havalimanının kargo bölümünde yapılan operasyon sonucunda 6 kişi de yakalanarak gözaltına alındı. Uyuşturucunun özellikle Yemen'de yetiştirilen 'Khat' cinsi uyuşturucu olduğu anlaşılır.

İstanbul merkezli yakalamaları 2. yazımda sizlere aktardım.

Söz konusu dosyamın 3. bölümünde ise, diğer gümrük kapılarında yapılan uyuşturucu operasyonları yer alacak! Üçüncü yazımda görüşmek üzere sağlıkla kalın, Hayırlı Ramazanlarınız olsun!.. Şunu da unutmadan geçmeyelim. İstanbul'da yapılan bu operasyonlarda emeği geçen ve de terini akıtan herkesi canı gönülden kutlarım.

 

- YAZARDAN FLAŞŞ NOT -

Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün Teminat Uygulamaları

Tekstil İthalatlarında Bölge Müdürlüklerince Menşe araştırmalarında aynı gönderici, aynı alıcı, aynı eşya, aynı GTIP olan her beyannamede Milyonlarca teminat alınması uygulaması ile ne amaçlanmaktadır?

İthalatçı firmaların tamamı milyonlarca vergi öderken, bir o kadar tutarı da teminat vermek zorunda mıdır?

2022 yılında sonradan kontrollerde elektronik ortamda doğrulama imkânı varken firmaların ithalatları neden durdurulup milyonlarca teminat isteniyor?

İthalat beyannamelerinin menşelerinde şüphe hali varsa anından elektronik ortamda sorgulama yapılıp çözüme kavuşturulması veyahut elektronik posta ile yurt dışından cevap almak çözüm iken, doksanlı yıllardan kalma uygulamalar ile milyonlarca teminat alınacağı tehdidi ile firmaların ticaretleri neden engellenmeye çalışılıyor?

Tekstil ürünlerinin ihracata konu ara mal olduğu düşünüldüğünde, bu uygulama Türkiye Cumhuriyeti’nin ihracatına sekte vurduğu aşikârdır.

Cumhurbaşkanımızın 2023 İhracat Hedeflerine bu şekilde mi ulaşacağız!!!

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
88 Yorum