1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Çağlayan: Daha Fazla Büyümemiz Gerekiyor
Çağlayan: Daha Fazla Büyümemiz Gerekiyor

Çağlayan: Daha Fazla Büyümemiz Gerekiyor

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye‘nin ilk çeyrekte yüzde 3 büyümesini olumlu karşılarken; “Orta Vadeli Plan (OVP) hedefini yakalamak, 2023 hedeflerini tutturmak için daha fazla büyümemiz gerekiyor.

A+A-

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye‘nin ilk çeyrekte yüzde 3 büyümesini olumlu karşılarken; “Orta Vadeli Plan (OVP) hedefini yakalamak, 2023 hedeflerini tutturmak için daha fazla büyümemiz gerekiyor.” dedi.



Zafer Çağlayan, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı birinci çeyrek Ocak-Mart dönemi büyüme rakamlarını değerlendirdi.


2008‘de başlayan dünya mali bunalımından süratle çıkan ülkelerden birinin Türkiye olduğuna işaret eden Çağlayan, “2009’un son çeyreğinden itibaren büyüyoruz. Yani 14 çeyrekten beri kesintisiz bir büyüme var. Ekonomimizin büyüdüğüne sevinsek de daha güçlü büyüme için faaliyetlerimize devam ediyoruz. Birkaç aydan beri ifade ediyorum; ihracatta geçen senelerde alıştığımız kadar olmasa da büyüme devam edecek. Dış konjonktür talep bakımından hala çok zayıf. Tüm ülkelerin ihracatında-ithalatında yavaşlama var. Haftasonu dünyanın 1 numaralı ihracatçısı Çin’in bile Mayıs ihracatının sadece binde 9 arttığını gördük. Bizde de dünya ekonomik durumunun bir sonucu olarak net ihracatın büyümeye katkısı geçen 2011 ve 2012 kadar canlı olmayacak. Bu sene büyümede iç talebin katkısı daha büyük bir önem arz ediyor.” diye konuştu.

Çağlayan, 2013’te yüzde 4 büyüme için iç talepin daha da canlanması gerektiğini dillendirirken, şunları söyledi:

“Mayıs ayında birtakım canlanma işaretleri geldi. Dün açıklanan Nisan sanayi üretimi de kısmi bir canlanmanın belirtisi. Bunların ikinci çeyrek büyümesine yansımasını bekliyorum. Senelerdir çözümsüzlüğe mahkum edilmiş en büyük belalarından birer birer kurtulan, yakaladığı ekonomik istikrarla dünyada parmakla gösterilen bir ülke olan Türkiye’nin büyümesi gerekiyor. Türkiye’nin süratini kesmeden büyümesi gerekiyor. Daha güçlü büyüme, daha müreffeh bir halk, daha iyi demokratik standartlar, daha fazla birlik, daha fazla kardeşlik vazgeçilmez ilkelerimiz.”

“TÜRKİYE OLARAK BİR EŞİKTEYİZ”


“Türkiye olarak bir eşikteyiz.” diyen Ekonomi Bakanı, kişi başına geliri 3 bin 500 dolardan 10 bin 500 dolara çıkan ve performansı ile parmak ısırtan bu Türkiye‘nin şimdi daha iyi konumlara gelmesi, 2023 hedeflerine sıkıca tutunması gerektiğini aktardı, “Daha fazla çalışalım, üretelim, yatırım yapalım, ihracat yapalım ve daha fazla büyüyelim. Türkiyenin büyümesinden rahatsızlık duyan iç ve dış marjinal odakların ve faiz lobisinin oluşturduğu koalisyonun, halkımızın demokratik eylemlerini kendi çıkarları doğrultusunda ülke imajımızı, birliğimizi bozacak şekilde manipule etme hevesi kursağında kalacak. ‘Güçlü ekonomi, Büyük Türkiye’ idealini engellemeye çalışan her türlü teşebbüse, şaha kalkan Türkiye'nin önünü kesmek için oynanan ve oynanacak tüm oyunlara ülke olarak karşı duracağız.” şeklinde konuştu.


CARİ AÇIK DEĞERLENDİRMESİ

Zafer Çağlayan, cari açık konusunda da “Cari açık Nisan ayında beklentilerin bir miktar üzerinde geldi. Mayıs ayında da benzer sonuçla karşılaşabiliriz. Ancak 2013 sonu OVP beklentisi olan yüzde 7,1’lik cari açık düzeyini geçmeyeceğimizi düşünüyorum.” yorumunu yaptı.


CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.