1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. GİTTİ GÜMRÜKÇÜNÜN 4.4 MİLYON TL'Sİ
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

GİTTİ GÜMRÜKÇÜNÜN 4.4 MİLYON TL'Sİ

A+A-

GİTTİ GÜMRÜKÇÜNÜN 4.4 MİLYON TL'Sİ

Sevgili okuyucularım, sizlere bir yandan başta Gümrük Teşkilatı'nda yaşanan yolsuzluk iddialarını dile getirirken bir yandan da gümrük çalışanlarının sorunlarına ulaşıp çare olmaya çalışıyorum. Kısacası yıllarımı verdiğim teşkilatımla ilgili ayağı yere basan her konuyu şimdiki mesleğim itibariyle kamuoyuyla paylaşıyorum. Bu yazımda ise, size birçok gümrük çalışanı arkadaşımı ilgilendiren çok önemli bir konuyu aktarmak istiyorum.

Kamu kurum ve kuruluşları arasında gerek işlevselliği, gerekse personel sayısı itibariyle önemli yeri olan Gümrük Müsteşarlığı'nda bugünlerde ilginç bir alacak verecek meselesi yaşanıyor. İddiaya göre, kurum ile çalışanı arasında gerginliğe neden olay şöyle gelişiyor.

7 trilyon ödeniyor..

Gümrük mevzuatı ve diğer ilgili yasalara göre, gümrük işlemleri sırasında elde edilen gelirin bir miktarı gümrük çalışanlarının maaşlarına katkıda bulunmak için 'fazla çalışma ücreti' adı altında hesaplarına yatıyor. 2009 yılında da bu böyle oluyor. Yani gümrük işlemlerinden elde edilen gelirin bir miktarı fazla çalışma ücreti olarak yine gümrükçülerin hesabına yatırılıyor. Ancak bu uygulamada bu yıl bir farklılık yaşanıyor. Ödenen mesai ücretlerinin dışında, gümrük işlemlerinden elde edilen para da 07.10.2009 itibariyle 7 milyon 741 bin 347 TL'lik bir fazlalık oluyor. Bu parada Gümrük Müsteşarlığı'nın üst düzey yöneticilerinin bir araya gelip onay vermesiyle, yasa gereği yine gümrükçülere pay ediliyor. Bir araya gelen Müsteşar Yardımcısı Arslan Güner'in başkanlığındaki Gümrükler Genel Müdür Vekili Umman Hamitoğulları, 1. Hukuk Müşaviri Nevin Kan ve Müsteşarlık Danışmanı Gümrük Müfettişi Nihat Özay'ın onayıyla 7 milyon 741 bin 347 TL dağıtılıyor!!.

Peki, bu 4.4 milyon TL nerede?

Buraya kadar her şey normal seyrinde giderken, önemli bir aksaklık yaşanıyor. Gümrük çalışanının son iki ay alması gereken ve saymanlıkta biriken 4,4 milyon TL ödenmiyor. Bu paradan da kanun gereği yararlanması gereken gümrükçüler, alacaklarının akıbetini önce amirlerine soruyor. Amirlerinden yanıt alamayan gümrükçüler, fazla paranın ne olduğuna resmi yanıt alabilmek için başta Müsteşarlığı sonra da başmüdürlerini dilekçe yağmuruna tutuyor. Ve çalışanların ısrarı üzerine her şey ortaya çıkıyor. .

7 milyon TL'den fazla parayı dağıtan kurul, bu sefer her nedense 4,4 milyon TL’yi dağıtmanın uygun olup olmadığını Maliye'ye soruyor. Maliye hazır parayı reddeder mi? 'Gönderin bana deyiveriyor'  ve de böylelikle gümrük çalışanının mutfağına, çoluğuna, çocuğuna gidecek para devletin kasasına giriveriyor.!

Şimdi sormamak elde değil!! Ya kardeşim 7 milyon TL'den fazla parayı dağıtırken, Maliye Bakanlığı'na sormadın da; 4.4 milyon TL’yi dağıtırken niye sordun?? Biriken para devletin kasasından çıkmıyor ki, devlete veresin? Gece soğukta, gündüz sıcakta, yeri geldiğinde 24 saat ayakta çalışan gümrükçünün hakkı değil mi bu paradan pay almak!. Ama işgüzarlık, yalakalık moda olmuş artık. Ne diyeceksin Allah akıl fikir versin. Tabiî ki gümrükçü arkadaşlarıma da sabır. Sağlıcakla kalın çok değerli okuyucularım.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum