1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. KAÇAK AKARYAKITTA CAMBAZ ÇOKTUR!
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

KAÇAK AKARYAKITTA CAMBAZ ÇOKTUR!

A+A-

"KAÇAK AKARYAKITTA CAMBAZ ÇOKTUR"

-KAÇAK AKARYAKITTA HAVA OYUNU-

JET HIZIYLA AKARYAKIT VURGUNU

Kaçak Akaryakıtın Dünü Ve Bugünü (3)

Ve gelelim yazımızın 3. bölümüne...

Jet hızıyla yapılan 'Jet A1' yakıt türüyle yapılan akaryakıt kaçakçılığına. Bu konuyla ilgili televizyonlarda çok programlar yaptım. Vurgunun kimler ve nasıl yapıldığını kamuoyu ve yetkililerle paylaştım, yazılar yazdım. Hala yaptığım programlara Youtube’da ETKİTV veya Etkihaber’deki WEBTV üzerinden kolaylıkla ulaşabilir ve ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

Evet sevgili okurlarım, seri yazımızın bu bölümünde her zaman olduğu gibi bilgi ve belgeler ışığında JET A1 yakıt türü üzerinden yapılan akaryakıt soygununu ve yaşananları şöyle masaya yatırıp sizlere anlatayım.

NEDİR BU JET YAKITI?

Gerçekten de adı üzerinde olduğu gibi JET A1 yakıtı uçaklarda kullanılan yakıt türüdür. Ana maddesi 'KEROSEN' olan değerli bir yakıttır. Devlet bu konuda yine üzerine düşeni yapmış havacılık sektörünün gelişmesi ve kalkınması amacıyla 25/2/2011 tarih ve 27857 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2011/1435 sayılı 4730 sayılı özel tüketim vergisi tutarlarının belirlenmesi kapsamında uçak benzini cinsi eşyaya ve dolayısıyla karosen cinsi eşyaların ÖTV tutarının sıfır olarak uygulanmasını hayata sokmuştur.

ANCAK CAMBAZ ÇOKTUR!

Devletin bu iyi niyetli uygulamasına karşın hele ki kaçak akaryakıt olayında cambaz çoktur. Şöyle ki, devletin ilgili birimleri İstanbul'da yerleşik bir şirketin Milas-Bodrum Havalimanı ve Trabzon Havalimanındaki uçaklara verilmek üzere İzmir Aliağa Tüpraş ve İzmit, Kırıkkale Tüpraş rafinerilerinden toplam 8.204.934 kg ÖTV'siz JET A1 yakıt aldığını belirler. Ayrıca şirketin aldığı kaliteli akaryakıtı uçaklara değil karayolu taşıtlarına verdikleri belirlenir. İstihbaratı yapan 2015 yılındaki İzmir Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekipleri olayla ilgili adli işlemlere başlar. 20.04.2015 tarihli 5607 sayılı kaçakçılıkla mücadele kanununa muhalefetten düzenledikleri fezlekeyi de İzmir ve Aliağa Cumhuriyet Başsavcılıklarına iletirler.

FEZLEKENİN İÇERİSİNDE NELER VAR?

Gümrük görevlileri tarafından hazırlanıp ilgili savcılıklara verilen fezlekenin içerisinde ilginç detay ve saptamalar vardır. Örneğin fezlekenin sonuç bölümünde şirketin İzmir Aliağa Tüpraş Rafinerisinden aldığı JET A1 yakıtın bir damlasının bile Trabzon ve Milas Havalimanlarına gönderilmediği, ilgili havalimanlarının yetkililerinden alınan cevapta da söz konusu miktar ve şirketten alışveriş yapılmadığı belirtilir.

Devam edelim fezlekenin sonuç bölümüne..

Şirketin ayrıca uçaklara yakıt vermesi halinde bunları kesinlikle beyan ederek 26 seri numaralı ÖTV Genel Tebliği kapsamında rafinericiden satın alınan hava yakıtlarının teslimine ilişkin bildirim formunu doldurarak Gelir İdaresi Başkanlığı'na bildirmesi zorunlu olmasına karşın hiçbir bildirim yapmadığı ayrıca şirketin Tüpraş'tan aldığı JET A1 yakıtını uçaklara verdiğine dair mal teslim belgelerini ve makbuzlarını ilgili kolluk görevlilerine ibraz edemediğin altı çizilmiştir.

‘SONUÇ’ DERSENİZ?

Sonuç derseniz toplanan delil, belgeler ışığında soruşturma kapsamına alınan şirketin Aliağa, İzmit ve Kırıkkale Tüpraş Rafinerilerinden satın aldığı 8.204.934 kg üstelikte ÖTV’siz JET A1 yakıtını uçaklara vermeyerek amacı dışında kullandığı yani kaçakçılık yaptığı, ÖTV'yi ödemeyerek devleti yüklü miktarda vergi kaybına uğrattığı açık ve net olarak ortaya çıkarılmıştır.

Bir diğer değerlendirmede de şirketin kurucusu ve sonraki yöneticilerinin yaşlarının küçük olduğu, bu kadar büyük bir sermayeye sahip şirketin vasıfsız ve deneyimsiz yani işin ehli olmayan kişilerce yönetilmesinin mümkün olamayacağı, şirket bünyesinde kısa süreler içerisinde sürekli yönetimin el değiştirdiği bu bilgiler değerlendirildiğinde şirketin paravan olarak kullanıldığı ve asıl şirket yöneticilerinin perde arkasından hareket ettiği kanaatine varılmıştır.

YAPILMASI GEREKEN ŞÖYLE BELİRTİLMİŞTİR:

Uçak yakıtı kaçakçılığı ile ilgili hazırlanan kapsamlı fezlekenin istem bölümünde ise olaya adları karışanlarla ilgili 5607 sayılı Kaçakçılık Kanununun 3/12, 3/10, 4/2 maddeleri uyarınca işlem yapılması, ÖTV'siz temin edilen 8.204.934 kg JET A1 cinsi akaryakıta ilişkin 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 13/1 maddesi ve Türk Ceza Kanunun 54/2 maddesi uyarınca akaryakıtın değeri kadar para tutarının geri alınmasına karar verilmesi istenmiştir.

DEVLETİN HAMLESİ NE OLMUŞTUR?

Uçak yakıtları ile yapılan kaçakçılığın artması ve suiistimal edilmesi üzerine devlet adeta bu iyi niyetinden vazgeçmiştir. Devlet 2015 yılında Maliye Bakanlığı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) sıfır olarak uygulanan hava araçları yakıtlarının ithali ve yurtiçi teslimlerinde teminat uygulamasına geçilmesi için Özel Tüketim (I) sayılı listede uygulanan genel tebliği Resmi Gazete'de yayımlayarak uygulamanın böyle yapılmasını karara bağlamıştır.

İşin özü şudur ki sevgili okur; inanın kaçak akaryakıt olayları ile ilgili sadece benim tanık olduğum ve soruşturduğum olayları kaleme alsak bırakın kitabı 'ansiklopedi' olur.

Derseniz ki, geçmişte rezalet böyleydi şimdilerde nasıl diye? Onu da önümüzdeki yazılarımıza bırakalım isterseniz...

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
52 Yorum