1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. MÜFETİŞTEN SONRA MÜSTEŞARI DA GİTTİ!
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

MÜFETİŞTEN SONRA MÜSTEŞARI DA GİTTİ!

A+A-

MÜFETİŞTEN SONRA MÜSTEŞARI DA GİTTİ!

 

GÜMRÜKTE ŞOK GELİŞMELER

 

GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI’NDA NELER OLUYOR?

 

MÜFETİŞTEN SONRA ŞİMDİ DE MÜSTEŞARI  GİTTİ!!

 

Değerli okuyucularım; hayret etmemek, şaşırmamak elde değil! Daha da kötüsü neler olduğunu anlamak, olanlardan bir sonuç çıkarmak elde değil! Bakın bir kurum düşünün. Milyarlarca dolarlık hayali ihracat soruşturması yaparken, bir anda yolsuzluğu ortaya çıkaran ve soruşturmayı yürüten üç müfettişinden biri aniden istifayı basıveriyor.

 

Diyor ki; Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu müfettişlerinden Sercan Bahadır ‘Benden buraya kadar. İstifa ediyorum’ Donup kalıyorsunuz. Devletin müfettişi, devleti kazıklayanları, vatandaşının kursağından çalanları-çırpanları soruştururken aniden istifa ediveriyor..

 

Baskılara dayanamadı..

 

Tabii istifasıyla birlikte de ortalığa bir sürü iddia atılıyor. Bir kısım diyor ki; ‘Baskılara dayanamadı Sercan Bahadır. Hayali İhracat soruşturmasını sürdürürken, karşısına bir bakanın oğlu ile bir daire başkanının akrabaları çıktı. Bu şirketleri soruşturmak istedi. Soruşturma sırasında baskı gördü ve görevinden istifa etti.’

 

“Uluslar arası şirketten teklif almış?”

 

Bir kısmı da; ‘hiçte öyle değil’ diyor. Devletin müfettişi Sercan Bahadır hayali ihracat soruşturmasını yürütürken, çok önemli ve uluslararası bir şirketten iş teklifi aldı. Teklifi değerlendiren Bahadır, istifa kararı verdi. Hatta bu kararı soruşturmayı birlikte yönettiği savcıya da açıkladı. Duyduğum kadarıyla da müfettişimiz, 6 Ağustos itibariyle  bu şirkette işe başlayacakmış!!

 

DEPREM GİBİ İSTİFA

 

Gümrük tam Sercan Bahadır’ın istifasındaki dedikoduları üzerinden atacakken, asıl şoke eden gelişme önceki gün yaşandı. Yolsuzluğu ortaya çıkardığı iddia edilen ve soruşturmayı yürüten müfettiş Sercan Bahadır'dan sonra GÜMRÜK MÜSTEŞARI MAKSUT METE DE ÖNCEKİ GÜN İSTİFA ETTİ!!

 

Başbakanlıktan geldi!!

 

Mete'nin istifasının ardından emekli olmak için başvuru yaptığı da öğrenildi. Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı görevinden, Gümrük Müsteşarlığı görevine getirilen Maksut Mete'nin, Gümrüklerden Sorumlu Bakan Hayati Yazıcı ve Gümrük Müsteşarlığı bünyesindeki Teftiş kurulu Başkanı Sezai Uçarmak ile anlaşamadığı iddia edildi.

 

Maksut Mete'nin Bakan Yazıcı ile de uzun süredir görüşmediği öne sürülürken, Mete ile Yazıcı’nın iki gün önce makamda bir araya geldikleri; başta hayali ihracat soruşturması olmak üzere bazı konularda tartıştıkları da söylenenler arasında.. Görevinden aniden istifa eden ve emekliliğini isteyen Maksut Mete'nin halen soruşturmayı yürüten Teftiş Kurulu Başkanlığı'ndaki üst düzey yöneticilerle yumruklu kavgaya giriştikleri de teşkilat içerisinde açıkça biliniyor!!

 

‘Koltuk Savaşları’

 

Görüyorsunuz ya sevgili okuyucularım; devletin gözde kurumunda neler yaşanıyor.. Bir yandan soruşturulmayı bekleyen milyarlarca dolarlık hayali ihracat dosyaları, bir yandan şok eden istifalar. Bana göre görünen o ki Gümrük Müsteşarlığı’nda topsuz tüfeksiz ama oldukça kanlı koltuk savaşları yaşanıyor. Birileri birilerinin ayağını kaydırıyor ve koltuğu kapmaya çalışıyor. Hatta kulağıma bu koltuğa aday olanların adları bile geliyor. Hele iki aday var ki sormayın gitsin!. Eğer onlardan biri bu teşkilatın başına müsteşar olursa yandı gülüm keten helva. Ama bu sürecin en iyi takipçisi ben olacağım. Eğer o iki aday bir hamle yaparsa, bu koltuk için hadlerini nasıl bildireceğimi göreceksiniz. 

 

Dosyalar MİT'e gidiyor!..

Bütün bu gelişmelere karşın Güneydoğu’daki bazı illerde ve özellikle İstanbul Halkalı Gümrüğü’nde devam eden hayali ihracat soruşturmasının detaylarının cuma günü MİT ve MASAK'a gönderileceği de bana ulaşan bilgiler arasında. Bu konudaki gelişmeleri de sizlere yine bu sütunlardan aktaracağım.

 

Yazarın Notu: Sizlere bu yazımdan kısa bir süre sonra, Maksut Mete'nin istifası sonrası koltuğa oturtulmak istenen isimlerin kimler olduğunu da yazacağım. Ayrıca yazımda yine bu kişilerin hangi suçtan yargılandıklarını ve son hayali ihracat operasyonlarında nasıl sahte kahraman ilan edildiklerini gözler önüne sereceğim. Bekleyin!!

OLAYIN ÖZETİ:

Merkezi İstanbul, Silopi, Hakkâri, Şırnak ve Yüksekova olan bazı şirketlerin 10 ayda 1 milyar dolarlık tekstil, şeker ve petrol ihracat yaptıklarını beyan etmeleri üzerine Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı HAYATİ YAZICI’nın talimatıyla görevlendirilen müfettişler, Güney ve Güneydoğu Anadolu'daki Habur, Esendere, Dilucu ve Türközü Gümrük kapılarından yapılan ihracatları mercek altına aldı.

Yine bu şirketlerin İstanbul Halkalı, Ambarlı, Karaköy, Zeytinburnu (Zeyport) limanlardan da ihracat yaptıkları belirlendi. İlk incelemede, şirketlerin beyan ettikleri yabancı şirketlerle (yapılan yazışmalarda adı geçen şirketlerle hiçbir ticari faaliyetlerinin olmadığını bildirmeleri üzerine) ticari faaliyette olmadıklarının belirlenmesi üzerine incelenen şirketlerin banka hesapları donduruldu. Bu şirketlerin hayali ihracattan elde ettikleri haksız kazancı PKK'ya aktardıkları şüphesi söz konusu olunca, MİT ve MASAK'ta konu hakkında bilgilendirildi.

İddiaya göre; hayali ihracat yapan bazı firmalar ihracat işlemlerinin bilgisayar ortamında yapılması için bazı gümrük muayene memurlarına Ankara'dan verilen şifreleri ele geçirdi. Şifreleri elde eden firmalar ve gümrük komisyoncuları Gümrük Müsteşarlığı'nın web sayfasındaki ilgili yerlere girerek, sahte ihracat beyannamesi doldurup devletin kasasını soydu.

Müfettişler ilk incelemelerde, merkezi İstanbul, Hakkâri, Şırnak, Yüksekova ve Silopi'de olan şirketlerin 10 ay gibi kısa bir sürede 3 ülkeye petrol ve tekstil ürünleri göndermiş gibi evrak düzenlediklerini ama ihracatın gerçekleşmediğini, firmaların '1 milyar dolar ihracat yaptık' dedikleri ihracattan doğan haksız kazançları da hesaplarına geçirttikleri belirlendi.

Ayrıca yine hayali ihracat yaptıkları iddia edilen şirketlerin '3 ülkede yerleşik şirketlere ihracat yaptık' dediklerinin de, resmi belgeyle, yalan olduğu ortaya çıktı. 3 ülkeyle yapılan resmi yazışmalarda, bahse konu olan şirketlerin Türk şirketlerle hiçbir ticari faaliyette olmadıkları belirlendi.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.