1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. GÜMRÜKTE İSTİFA ŞOKU
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

GÜMRÜKTE İSTİFA ŞOKU

A+A-

GÜMRÜKTE İSTİFA ŞOKU

HAYALİ İHRACATLARI ORTAYA ÇIKARAN MÜFETTİŞ İSTİFA ETTİ!

Gümrük Müsteşarlığı'nda bomba etkisi yaratan bu gelişmeyi günlerdir bekliyordum. Geriye çekilmiş hem Güneydoğu'daki hem de başta Halkalı Gümrüğü olmak üzere İstanbul'da ortaya çıkartılan milyarlarca dolarlık hayali ihracatlara bakalım ne zaman çomak sokacaklar diyordum. Çokta beklemedim. Adları bende saklı ama toplumca ve gümrük camiasınca bilinen kişiler beklediğim hamleyi kısa sürede yaptı.

Öyle bir hamle ki bu vurgunun ortaya çıkartılmasında önemli rolü olan, devletin kasasını sülüklerden korumaya çalışan GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI MÜFETTİŞİ SERCAN BAHADIR'I İSTİFA ETTİRDİ. Kulağıma hoş olmayan iddialar geliyor Sercan Bahadır'ın istifasıyla ilgili.. Öyle ya adamın durduk yerde istifa edecek hali yok!. Millet geçim derdindeyken bir anda meslekten kopartıveriyor kendini devletin müfettişi. Bende müfettiş Bahadır'ın istifasıyla ilgili fikir jimnastiği yapmıyor değilim hani. Diyorum ki devletin müfettişini meslekten istifa edecek kadar ne kızdırdı. Sonuçta aklıma gelenlerle kulağıma gelenler aynı.

Yenilir yutulur gibi değil!

Doğru mudur bilemem amaa kulağıma gelenler öyle yenilir yutulur cinsten değil!! İddiaya göre; teftiş kurulunun başarılı müfettişi Sercan Bahadır'ın, Güneydoğu'da ve İstanbul'da ihracatları mercek altına alınan şirketlerin yöneticilerinin bazı üst düzey gümrük görevlileri, bazı siyasiler ve bir bakanın çocuğuyla ilgili bağlantıları ortaya çıkardığı ancak soruşturma izni alamadığı ve baskılardan bunalıp istifa ettiği yönünde..

‘Savcıdan İlginç İstek’

Milyarlarca dolarlık hayali ihracat olayında bir sürpriz gelişme de mercek altına alınan şirketlerle ilgili soruşturmaları inceleyen Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'nda yaşandı. Savcılık, Gümrük Müsteşarlığı’na gönderdiği yazıda hayali ihracat soruşturmasına müsteşarlığın hiçbir biriminin dâhil edilmemesini, soruşturmayı sadece müfettişlerle yürütmek istediğini belirtti. Acaba niye? Yakında öğreniriz hiç merak etmeyin.

Evet, sevgili okurlar-sevgili gönül dostları devletin müfettişi milyarlarca dolarlık hayali ihracatları soruştururken, yetim hakkı yiyenleri çorap söküğü gibi ortaya çıkartırken birden istifa ediyor. Tabii o istifa edince perde arasını aralamak, bilinmeyenleri ortaya çıkarmakta bendeniz Aykut Kulunuza düşüyor. Bakın size bu köşeden söz veriyorum. Bu işin arkasında kim varsa, kim bu pisliğin açığa çıkmasına çomak sokuyorsa ortaya çıkartmayan, büyük harflerle yazmayan namerttir. Yazımda yetkililere sesleniyorum. Bu hırsızlık, soygun dosyaları kapatılamaz. Onlara büyük nasihati veriyorum. Bu dosyaları kapatmaya çalışan bu dosyaların altında kalır!

Bak tam sazı elime almışken arıyor birileri.. Diyor ki bir daire başkanlığının çok önemli yetkilisinin, gümrük müşaviri ve şirket sahibi olan akrabaları da bu vurgun çarkının içinde. Gönderiyorum belgeleriii. Haydaaa bakın gördünüz mü? Perde aralanmaya başladı bile. Ne diyelim. Biraz bekleyin. Belgeler gelir gelmez ilk işim bu çarkın içinde olan kişinin ve  akınlarının kim olduğunu sizlere açıklamak olacak. Belgeler yolda geliyor. Azıcık sabır lütfen.

OLAYIN ÖZETİ

Merkezi İstanbul, Silopi, Hakkâri, Şırnak ve Yüksekova olan bazı şirketlerin 10 ayda 1 milyar dolarlık tekstil, şeker ve petrol ihracat yaptıklarını beyan etmeleri üzerine Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı HAYATİ YAZICI’nın talimatıyla görevlendirilen müfettişler, Güney ve Güneydoğu Anadolu'daki Habur, Esendere, Dilucu ve Türközü Gümrük kapılarından yapılan ihracatları mercek altına aldı.

Yine bu şirketlerin İstanbul Halkalı, Ambarlı, Karaköy, Zeytinburnu (Zeyport) limanlardan da ihracat yaptıkları belirlendi. İlk incelemede, şirketlerin beyan ettikleri yabancı şirketlerle (yapılan yazışmalarda adı geçen şirketlerle hiçbir ticari faaliyetlerinin olmadığını bildirmeleri üzerine) ticari faaliyette olmadıklarının belirlenmesi üzerine incelenen şirketlerin banka hesapları donduruldu. Bu şirketlerin hayali ihracattan elde ettikleri haksız kazancı PKK'ya aktardıkları şüphesi söz konusu olunca, MİT ve MASAK'ta konu hakkında bilgilendirildi.

İddiaya göre; hayali ihracat yapan bazı firmalar ihracat işlemlerinin bilgisayar ortamında yapılması için bazı gümrük muayene memurlarına Ankara'dan verilen şifreleri ele geçirdi. Şifreleri elde eden firmalar ve gümrük komisyoncuları Gümrük Müsteşarlığı'nın web sayfasındaki ilgili yerlere girerek, sahte ihracat beyannamesi doldurup devletin kasasını soydu.

Müfettişler ilk incelemelerde, merkezi İstanbul, Hakkâri, Şırnak, Yüksekova ve Silopi'de olan şirketlerin 10 ay gibi kısa bir sürede 3 ülkeye petrol ve tekstil ürünleri göndermiş gibi evrak düzenlediklerini ama ihracatın gerçekleşmediğini, firmaların '1 milyar dolar ihracat yaptık' dedikleri ihracattan doğan haksız kazançları da hesaplarına geçirttikleri belirlendi.

Ayrıca yine hayali ihracat yaptıkları iddia edilen şirketlerin '3 ülkede yerleşik şirketlere ihracat yaptık' dediklerinin de, resmi belgeyle, yalan olduğu ortaya çıktı. 3 ülkeyle yapılan resmi yazışmalarda, bahse konu olan şirketlerin Türk şirketlerle hiçbir ticari faaliyette olmadıkları belirlendi.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum