1. YAZARLAR

  2. Gülen AYDIN

  3. Muharrem Ayı ve Aşure Günü
Gülen AYDIN

Gülen AYDIN

Yazarın Tüm Yazıları >

Muharrem Ayı ve Aşure Günü

A+A-

Muharrem Ayı ve Önemi

 

Hicri takvimin ilk ayı olan “Muharrem Ay’ı”, İslamiyet’te dönüm noktası sayılabilecek olayların yaşandığı kutsal bir aydır. Mucizevî olayların yaşandığı bir ay olan' Muharrem' ayı, Allah katında da çok önemli bir aydır. Kur’an-ı Kerim’de, kıymet verilen dört aydan biridir. Bu ayda, İslâm tarihinde gerçekleşen bazı üzücü olaylarda yaşanmıştır. Sevgili Peygamberimizin torunu Hazreti Hüseyin Kerbela’da şehit edilmiştir. Bugün, hala çeşitli ibadet ve geleneklerle bu ayın önemi yaşatılmaktadır. Hicrî yılın ilk ayı olan bu ay, özellikle Kerbelâ olayını ve Hz. Hüseyin’in şehit edilişini hatırlatmaktadır. Hz. Hüseyin; Peygamberimizin damadı Hazret-i Ali ile cennet kadınlarının anası Hz. Fatıma’nın oğludur. Peygamber Efendimiz, “cennet çocuklarının efendileri” diyerek övdüğü, “Allah’ım, ben onları seviyorum, sen de sev!” diye dua ettiği ve adını bizzat kendisinin koyduğu torunudur. Dolayısıyla Hz. Hüseyin'in siyasî ihtiraslar uğruna acımasızca şehit edilmesi, Peygamberimizi ve onun Ehl-i Beyti’ni seven bütün Müslümanları derinden yaralamış; yasa boğmuştur..

Muharrem Mateminin de amacı; bu türlü acıların bir daha yaşanmaması için gerekli olan insanlık değerlerini ve ALEVİ öğretisini özümsemektir. Dini kitaplarda ise MUHARREM; ‘Arabi ayların başı, birincisidir. Haram edilmiş olandır. Muharrem ayında, Müslümanlıktan evvel Araplar arasında muharebe yasaktı. Bundan dolayı bu isim verilmiştir. Haram kılınmış, tahrim olunmuş.’olarak tanımlanmıştır. Tarih boyunca insanlık için dönüm noktaları sayılabilecek önemli olayların yer aldığı bir ay olduğu için gerek İslâm'da, gerekse İslâm'dan önce bu aya ayrı bir önem verilmiştir. İşte; Muharrem Ayı’nın 10. günü olan Âşure Günü de Müslümanlık için önemli bir gündür. Aşure, İbranice "aşûr" sözcüğünden gelir. Muharrem ayının tüm günlerinde olduğu gibi Aşure günü de oruç tutmak sünnettir ve bu oruca "aşûre orucu" denir. Nitekim Peygamberimiz hadisinde: “Ramazan ayından sonra tutulan oruçların en hayırlısı, Allah’ın ayı olan Muharrem Ay’ında tutulan oruçtur.” buyurmuştur. Bu ayın, en kıymetli gecesi de Aşure gecesidir. Allah, birçok duaları Aşure günü kabul etmiştir.

Kurban Bayramı ve Hac ibadeti sona erdikten sonra Peygamberimizin de "Şehrullah: Yani, Allah'ın Ay’ı" diye nitelendirdiği Muharrem Ay’ına girilmiştir. Maneviyatın yoğun bir şekilde yaşandığı bu günlerde, hepimiz birbirimize daha çok kenetlenmeli ve kin, nefret, acı, gözyaşı, savaş yani kısacası tüm kötülüklerin olmaması için elimizden ne geliyorsa yapmalıyız. Birlik ve beraberliğimiz için emin olun bu şart!..

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum